Punts Liles a les farmàcies de Viladecans. Per a què serveixen?
- 17 farmàcies podran atendre, sensibilitzar, informar i donar suport a víctimes de qualsevol agressió sexista i LGTB-fòbica
- Les farmàcies participants disposen d’una identificació a l’exterior que les identifica com a espais segurs
- Una quarantena d'espais d'oci nocturn s'han adherit a un protocol per actuar contra agressions sexuals i assetjament
Viladecans ha habilitat Punts Liles a 17 farmàcies de la ciutat per atendre, sensibilitzar, informar i donar suport a víctimes de qualsevol agressió sexista i LGTB-fòbica. Com a Santa Coloma de Gramenet, on s’aplica un servei similar des del 2019. Cada establiment tindrà una persona de referència, que haurà rebut una formació prèvia, per orientar les víctimes sobre els serveis que ofereix l’Ajuntament.
Com actuar davant una agressió?
Durant la presentació del projecte, l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, ha explicat que els Punts Liles intenten implicar a les víctimes a través del seu entorn i facilitar informació sobre com actuar davant un cas concret. El batlle ha destacat que a les farmàcies es creen relacions de confiança i que són un bon lloc on identificar aquest tipus de violències.
Les farmàcies participants disposen d’una identificació a l’exterior que les identifica com a espais segurs contra les violències masclistes. A cadascuna d’elles hi haurà una persona de “referència” que va rebre el passat mes d’octubre una formació de quatre hores per saber gestionar les situacions que es vagin trobant.
La propietària d’una de les farmàcies participants, la Montserrat Garrido, deixa clar que, tot i no ser especialistes en la matèria, per la seva proximitat amb els clients, poden detectar possibles casos de violència i orientar i informar les víctimes dels serveis que tenen a la seva disposició. De fet, en el seu cas, ja ha dirigit una clienta als serveis municipals amb molt bon resultat.
La regidora de Joventut i Igualtat, Olga Reyes, ha explicat que els Punts Liles és un “projecte viu” que, en funció dels resultats, es farà una primera avaluació el mes de gener, no es descarta que s’ampliï a altres establiments o equipaments municipals. A Santa Coloma de Gramenet, per exemple, la Xarxa Violeta es va posar en marxa amb una seixantena d’establiments i tres anys després en suma més de 300.
Barcelona amplia el protocol per actuar davant violències masclistes
En paral·lel, una quarantena d'espais d'oci nocturn de Barcelona, com discoteques i festivals de música, s'han adherit a un protocol per actuar contra agressions sexuals i assetjament. Es tracta del protocol 'No Callem', un conveni que l'Ajuntament de Barcelona va posar en marxa el 2018 com a prova pilot i que ara s'ha reactivat amb alguns canvis.
Segons ha detallat la tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Feminismes, Laura Pérez, una de les principals novetats és que a partir d'ara els espais hauran d'informar en un màxim de 36 hores a l'Ajuntament si detecten un cas, sobretot els més greus. S'han adherit al protocol 25 sales, entre elles Razzmatazz, Sidecar, Sala Apolo, Luz de Gas, Arena o Plataforma.