Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies destacades 23 de novembre de 2022 | El TSJC absol la Mesa del Parlament per desobediència

  • Comença el judici a l'Audiència de Lleida per les protestes per la detenció a Alemanya de Puigdemont
  • Entren en vigor les noves mesures hipotecàries per minimitzar l'impacte de la pujada de l'euríbor
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El president de la Generalitat felicita el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent
El president de la Generalitat felicita el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la decisió del TSJC d'absoldre els 4 membres de la Mesa del Parlament acusats de desobeir el Tribunal Constitucional en permetre els debats sobre la monarquia i l'autodeterminació. A l'Audiència de Lleida s'ha iniciat el judici pels incidents ocasionats després de la detenció de Puigdemont. El raper Pablo Hasel és un dels acusats per uns presumptes desordres públics, atemptat contra agents de l'autoritat i lesions.

En clau política, la sessió de control del Parlament ha servit per escenificar la disposició del president de la Generalitat, Pere Aragonès, a negociar els Pressupostos amb el PSC, després que el líder dels socialistes catalans hagi exigit més informació per negociar.

Barcelona està d'enhorabona amb un nou restaurant amb tres estrelles Michellin: la Cocina Hermanos Torres. A banda, altres cinc restaurants barcelonins han obtingut la primera estrella. Aquest dimecres es publiquen al Butlletí Oficial de l'Estat les mesures per minimitzar l'impacte de la pujada de l'euríbor en les quotes hipotecàries de les llars vulnerables i les classes mitjanes.

Continuen pujant els casos d'infeccions respiratòries a Catalunya. Aquesta setmana la incidència de bronquiolitis en menors d'un any ha crescut un 25% més que la setmana passada.

ÚLTIMA HORA AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:29

    Troben un cadàver flotant a la platja del Bogatell de Barcelona

     

    El Servei d'Emergències Mèdiques ha rebut un avís a les 17:20 h i diversos efectius s'han desplaçat fins als llocs dels fets, on han certificat la mort.

  • 17:55

    La Diputació de Girona destinarà 75.000 euros en ajuts a divuit entitats que gestionen habitatge social

     

    La Diputació de Girona acorda renovar el conveni de col·laboració amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya amb l'objectiu de donar suport a les entitats del tercer sector de la demarcació que gestionen habitatges per a persones en situació d'exclusió social.

     

    D'aquesta manera, l'ens, a través del servei d'Habitatge, farà una aportació de 75.000 euros a l'Agència, que posteriorment els trametrà a divuit entitats de la Xarxa d'Habitatges d'Inserció Social de les comarques gironines per fer front a les despeses de manteniment dels pisos.

  • 17:45

    El Parlament demana comparèixer a l'Eurocambra per l'espionatge amb Pegasus

     

    La cambra catalana ha aprovat una proposta de resolució d'ERC, Junts, CUP i comuns perquè tres diputats puguin comparèixer en l'Eurocambra després de l'espionatge a independentistes amb Pegasus en el denominat Catalangate, i demana també prohibir el programari a la UE. La proposta, tramitada per via d'urgència, ha tirat endavant en el ple d'aquest dimecres amb majoria absoluta, amb els 79 vots dels grups impulsors de la iniciativa i els 51 en contra PSC-Units, Vox, Cs i PP.
     

  • 16:59

    El descens del consum fa caure les expectatives de contractació per Nadal 

     

    La campanya de Nadal generarà pop de 58.000 contractes a Catalunya, el que representa un 16,5% menys que l'any passat. Aquesta moderació de la contractació es deu, en bona part, a la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies i a l'alça dels preus. 

     

    Segons el director de recerca de RANSTAD, Valentin Boté, aquestes dades mostren incertesa al mercat laboral de cara el futur fruit de la "debilitat de la demanda en el consum". Un canvi de tendència que sembla que ja es començarà a notar durant la campanya del Black Friday, en què el comerç tem que estarà marcada per "la contenció".  

  • 16:14

    El Festival de la Infància se celebrarà del 27 al 31 de desembre i estarà ambientat en la Barcelona olímpica

     

    El Festival de la Infància se celebrarà del 27 al 31 al recinte de Montjuïc i enguany estarà ambientat en la commemoració del 30 aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona del 1992. Es tracta de la 60a edició d’aquest esdeveniment nadalenc de lleure familiar, que oferirà una quarantena d’activitats relacionades amb l’esport, la bona alimentació, la creativitat, la ciutat i la cultura. Organitzat per Fira de Barcelona amb el suport del consistori, un dels principals objectius del festival és promoure els hàbits de vida saludable i valors com la solidaritat, el civisme, la creativitat o el respecte a la diversitat i al medi ambient.

  • 15:41

    Antonio Garamendi s'imposa a Virginia Guinda a les eleccions de la CEOE

     

    L'actual president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha guanyat les eleccions a la presidència de la patronal espanyola celebrades aquest dimecres amb el 83% dels vots. L'empresari basc revalida el càrrec quatre anys més després d'haver aconseguit 534 vots dels 643 emesos. L'única oponent, la vicepresidenta de Foment del Treball, Virginia Guinda, ha obtingut el 13,5% dels suports amb només 87 vots. 

  • 14:15

    Nova campanya de l'exèrcit i de l'Agència Estatal d'investigació a la base que Espanya té a l'Antàrtida

     

    17 militars i una vintena de científics formen l'equip en aquesta expedició, que s'ha presentat avui a Barcelona i que és ja la número 36. Sortiran el 8 de desembre i s'estaran 100 dies a la base antàrtica. L'exèrcit s'encarrega de tot el suport logístic i de garantir la seguretat a l'equip d'investigació.

  • 13:58

    La T-Mobilitat integra noves línies interurbanes de bus de la comarca d'Osona

     

    La T-mobilitat integra a partir d'aquest dimecres noves línies interurbanes de bus d'Osona: Autocars Comasolivas, Autocars Prat i Autocars Rovira. L'expansió de la T-mobilitat fora de l'àrea metropolitana és progressiva des de l'estiu passat. 

  • 13:58

    Els Pompièrs d'Aran incorporen un sistema pioner per localitzar desapareguts a la muntanya

     

    Els Pompièrs d'Aran han incorporat un sistema Recco per localitzar desapareguts a la muntanya. És un mecanisme pioner a Espanya i els Pirineus andorrans i francesos. L'aparell consta de dues parts: el radar detector que tenen els grups de rescat; i, per altra banda, els reflectors passius que no emeten senyal i estan incorporats en alguns anoracs, pantalons, cascos i fins i tot botes de muntanya. Quan el detector rep un nou senyal, sona un to que facilita la localització de la víctima

  • 13:51

    La sala Apolo instal·larà un punt lila i LGTBI permanent 

     

    A partir de l’1 de desembre la Sala Apolo instal·larà un punt lila i LGTBI de manera permanent de dimecres a diumenge. La mesura neix de l’acord entre la discoteca i local de concerts, l’Observatori contra l’Homofòbia i l’Ajuntament de Barcelona en el marc del protocol “No callem” per fer front a les violències masclistes i LGTBI-fòbiques que es puguin produir en aquest espai.

    El protocol contra les agressions sexuals s'amplia a una quarantena d'espais d'oci nocturn
    rtve El protocol contra les agressions sexuals s'amplia a una quarantena d'espais d'oci nocturn | Maite Boada
  • 12:45

    Detenen a Esplugues de Llobregat el presumpte autor de l'homicidi d'un home

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut a Esplugues de Llobregat el presumpte autor de l'homicidi d'un home el passat 18 de setembre a Hospitalet de Llobregat. L'home li hauria clavat una ganivetada al pit de la víctima per robar-li el patinet elèctric.

  • 12:00

    Roger Torrent assegura que l'absolució els ha tret "un pes de sobre"

     

    L'expresident del Parlament i conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha celebrat l'absolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Assegura que amb la decisió els quatre absolts s'han "tret un pes de sobre". Argumenta que la sentència "protegeix la llibertat d'expressió" i estableix un "precedent" positiu per a la Mesa.

     

    "S'ha fet justícia", ha dit Torrent en una roda de premsa al Parlament, on aquest matí assistia a la sessió de control al Govern. Tanmateix, Torrent ha denunciat que el judici "no s'hauria d'haver produït mai" i que els diputats del Parlament haurien de poder exercir els seus "drets polítics sense l'amenaça permanent de judicialització". 

  • 11:32

    Pere Aragonès ja es mostra obert a negociar els pressupostos amb el PSC

     

    El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha intensificat la pressió sobre el Govern per aprofundir en les negociacions dels Pressupostos a la sessió de control del Parlament. El primer secretari dels socialistes catalans ha retret a l’executiu que no els hagi passat la documentació dels comptes catalans i els ha demanat rigor en la negociació: “Amb nosaltres així, d’aquesta manera, no”.

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha allargat la mà facilitar tota la documentació dels Pressupostos tot i que ha advertit que alguns aspectes depenen de la negociació final. En tot cas, Aragonès ha instat els socialistes a presentar propostes perquè els comptes catalans s’aprovin “amb el màxim acord possible”.

    Pere Aragonès allarga més la mà al PSC per negociar els Pressupostos
    rtve Pere Aragonès allarga més la mà al PSC per negociar els Pressupostos | Laura Herrero
  • 11:00

    Vall d'Hebron demostra l'eficàcia d'un fàrmac per evitar la metàstasi en dos càncers infantils i el de mama

     

    Un estudi liderat pel Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i l'empresa biotecnològica BCN Peptides ha demostrat en models animals l'eficàcia d'un nou fàrmac per reduir la formació de metàstasis en càncer de mama i en neuroblastoma i rabdomiosarcoma, dos dels tumors infantils més freqüents.

     

    Els investigadors veuen en el fàrmac, el pèptid sintètic RA08, una teràpia prometedora en el futur per a un ampli ventall de càncers. De moment s'ha provat en animals i esperen començar els assajos en pacients en els pròxims mesos. 

  • 10:30

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El portaveu del grup parlamentari d'Unidas Podemos-ECP-GeC al Congrés, Pablo Echenique, creu que s'haurien de demanar responsabilitat als participants en la "cacera vomitiva" contra Montero i el feminisme. 

     

     

     
  • 10:18

    El TSJC absol els quatre membre de la Mesa del Parlament jutjats per desobediència

     

    La sala Civil i Penal ha decidit absoldre per majoria Roger Torrent, Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado que van ser jutjats per desobediència al Tribunal Constitucional pels acords de l'octubre de 2019. La resolució té un vot particular en sentit contrari.  La decisió ha estat celebrada amb un fort aplaudiment al Parlament pels diputats de les tres forces independentistes, a més dels comuns. També el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha mostrat la seva alegria per l'absolució alhora que ha destacat que "parlar d'autodeterminació i monarquia a aquesta cambra no és delicte, com tampoc ho va ser l'1 d'octubre. Aquesta batalla la guanyarem" ha dit. 

  • 9:40

    Hasel arriba a l'Audiència de Lleida per ser jutjat per les protestes després de la detenció de Puigdemont a Alemanya

     

    El raper Pablo Hasel afronta el judici al costat d'altres deu persones per presumptes desordres públics, atemptat contra agents de l'autoritat i lesions durant les protestes posteriors a la detenció a Alemanya de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.  La Fiscalia demana per al cantant lleidatà cinc anys i nou mesos de presó.



    Hasel es troba a la presó des de febrer de 2021, quan va ser detingut pels Mossos d'Esquadra a la Universitat de Lleida per a complir la condemna imposada per l'Audiència Nacional per enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona. Ha arribat cap a les 9:20 hores al jutjat.

  • 8:15

    Les farmàcies reclamen poder substituir fàrmacs amb el mateix principi actiu

     

    Fa dies va saltar l’alarma per la manca d’alguns medicaments. Un d’ells, l’amoxicil·lina en xarop que molts pediatres havien receptat pel pic de bronquitis en nens, però no és l’únic. Segons l’Agència Espanyola de Medicaments hi ha problemes de subministrament amb 632 fàrmacs. Antoni Torres, president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), demana "baixar l'alarma" davant l'absència d'alguns medicaments:  "El que demanem és que puguem fer canvis de presentació".

  • 08:20

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 22 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

     

    Dimecres amb més núvols, algun ruixat, vent aponentat i temperatures per damunt dels 20¿°C al migdia. Entre demà i divendres arribarà un front, entrarà el vent del nord i l'ambient es farà més fred! 

  • 8:10

    El Govern central ja té els vots necessaris per aprovar els pressupostos pel 2023

     

    Amb Esquerra, el govern ha acordat la transferència de l'Estat a la Generalitat de 900 milions d'euros per executar inversions pendents en infraestructures clau. Els republicans, però no donen per tancat l'acord amb l'Executiu. Bildu ha garantit el seu suport després de pactar, entre d'altres, perllongar la limitació d'un 2% en la pujada dels lloguers. Mentre que amb el PDeCAT ha tancat la gratuïtat dels autobusos de titularitat estatal per l'any vinent

  • 8:05

    El Congrés podrà aprovar els pressupostos gràcies als vots d'EH Bildu i el PDeCAT

     

    El Govern podrà aprovar demà els pressupostos al Congrés i enviar-los al Senat després d'assegurar-se el suport de Bildu i el PDeCAT i sumar 174 diputats. Aviat també podria disposar del suport d'Esquerra tot i que el vot dels republicans ja no és imprescindible per a la seva aprovació.

  • 8:00

    Bon dia, Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimecres 23 de novembre de 2022.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.