Enlaces accesibilidad
Cinema

Cesc Gay ens presenta 'Historias para no contar'

  • El director de cinema explica que fa "un pas més" amb la comèdia: "Em feia respecte"
  • Gay ens parla dels seus dos films preferits: un western i una obra de Woody Allen
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Cesc Gay ens presenta 'Historias para no contar'

Cesc Gay ens presenta una comèdia urbana i coral formada per un conjunt de relats breus: Historias para no contar. El director de cinema també conversa amb Gemma Nierga i Pep Prieto sobre cine i sèries, i ens revela les seves dues pel·lícules preferides. "És la consolidació d'una manera de fer cinema" de l'artista, segon ha dit el nostre expert en cinema, que s'ha reconegut fan seu.

L'estrena es va fer aquest dijous, però sense la presència del director! "La comèdia està bé perquè la sents. Jo no, perquè me'n vaig al bar a fer una copa", ha dit el director, destacant que no hi és mai als passis. "Després és igual, tu ja veus què passa amb les pel·lícules que fas", ha argumentat. Pel que fa a repercussió, reconeix la sensació que els més joves no van al cinema a veure pel·lícules com aquesta.

Una de les coses que caracteritza aquest director és escriure sobre la vida quotidiana, sempre ho ha fet. "Mai he escrit sobre una altra cosa, no sé si sabria fer-ho. A vegades ho penso, que m'agradaria... Però, quan m'hi poso, necessito treballar sobre això. Els protagonistes acaben sent qualsevol de nosaltres", ha argumentat.

Per bé que la comèdia és més clara en aquest nou film, en tots hi ha aparegut l'humor, estretament lligat a aquesta quotidianitat. "Ha sigut des que he escrit teatre que m'he atrevit al cine fer això. No sé si m'hauria atrevit, em feia molt respecte fer una comèdia", diu.

Diu que el salt el va fer amb Sentimental, i ara ha fet "un pas més" amb Historias para no contar. "Abans hi era perquè a Truman, tot i ser una pel·lícula dramàtica, té molt d'humor, i més amb el Ricardo (Darín) i el Javier Cámara", ha argumentat. "Però ara he perdut la por, encara que sigui amb aquest to de comèdia", ha detallat.

Cinc històries

Els 99 minuts de metratge el nodreixen un total de cinc històries independents entre elles. L'ordre no és a l'atzar, i Gay reconeix que va haver de fer un canvi durant el muntatge, respecte del que tenia previst inicialment: va girar la història que protagonitza José Coronado amb la de Quim Guitiérrez, perquè aquesta darrera "era més maca, més emocional". "Muntar les pel·lícules és això, que coses que has muntat d'una manera li acabes de donar la forma".

Entre les cinc històries, la que protagonitza Àlex Brendemühl té un tractament especial. "He vist pocs personatges masculins que millor expliquen la masculinitat contemporània" com aquest, ha detallat Pep Prieto, reconeixent que s'hi ha sentit reflectit. Gay ha explicat que els temes que tracta estan "molt en debat" en l'actualitat. I ha detallat que és un personatge desanimat després d'una separació, que veu com l'entorn l'empeny endavant.

Explica que és còmode per un director fer diferents històries, ja que "et concentres molt en cada episodi". "Potser el complicat és que has d'afinar com els violinistes", buscant el to i la coherència entre totes les històries. "A més, no havien llegit les altres històries. No els hi donava. Has de vigilar això, sobretot amb la comèdia", ha dit.

Javier Cámara és un dels altres actors que apareixen, però de forma més testimonial, ja que hi apareix reemplaçant Pepón Nieto, per qui havia pensat el paper, però no va poder gravar per problemes de salut en contagiar-se de coronavirus.

I també apareix una història amb el Chino Darín, que precisament va conèixer rodant Truman amb el seu pare. "Amb aquest paper una mica romàntic que té...", ha dit sobre qui ha definit com "un tio estupendo".

Dos films preferits

Com és habitual en la secció de Pep Prieto, l'entrevistat també ha revelat quins són els seus films preferits. D'una banda, Gay parla de Bailando con lobos, un film que ha vist moltes vegades. "El Western m'agrada molt. Puc veure els pitjors del món", ha dit, destacant que és un film romàntic que li agrada molt per la relació amb el llop. El director també ha defensat Kevin Costner que, tot i reconèixer que "té mala premsa" i "no és cool".

L'altre film que li agrada es Manhattan, declarant-se fan de Woody Alen. "Els seus diàlegs... és un lloc on dona a aprendre", diu el director, que reconeix que ha comprat diàlegs del seu company de gremi. "És una cosa que no pots ensenyar", ha afegit.

Gay també ha afegit que no era molt cinèfil de petit, no fantasiava amb ser director i tampoc anava massa al cine. "Va anar venint. Va ser casualitat trobar-me la càmera de Super-8 del meu pare a casa i començar a jugar amb ella", ha explicat.