Els preus es desinflen fins el 6,8% al novembre
- Les pensions i l’Ingrés Mínim Vital pujaran finalment un 8,5% l’any vinent
- La inflació subjacent segueix en el 6,3% i no sembla tocar sostre
- Segueix tota l’actualitat d’aquest dimarts 29 de novembre
Els preus continuen encarint-se, però a un ritme més moderat. La dada avançada de l’Índex de Preus de Consum (IPC) ha baixat al novembre mig punt i se situa en el 6,8%. Es tracta del quart més consecutiu de descens, situant la inflació en el nivell més baix des de gener, abans de l’esclat de la guerra amb Ucraïna.
L’efecte d’una tardor més suau
Els experts alerten que la caiguda de preus dels carburants i l'electricitat està lligada a una climatologia que ha estat més càlida del que era habitual i d’aquí que temin per un repunt de cara a l’hivern. En aquest mateix sentit, també ha estat menor el menor increment dels preus de la roba i les sabates en comparació amb el mateix mes del 2021.
El preu de l'electricitat aquest novembre, a l'espera de tancar el mes, serà un 25% més barata que a l'octubre, gràcies sobretot a les xifres rècord de generació eòlica. Això es traduirà en un rebut elèctric, de mitjana, de 72 euros, un 15% menys que el mes anterior.
La caiguda internacional del preu del petroli també abarateix omplir el dipòsit. Dièsel i benzina marquen ara els preus més reduïts de l'últim mes i mig.
Preocupació per la inflació subjacent
Un dels principals focus de preocupació ara pels economistes és que la inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, hagi seguit augmentant una dècima, fins al 6,3%. Pablo Gil, ha alertat a TVE, que fora de les fluctuacions del petroli i l’electricitat, no es veu que s’hagi “assolit encara el pic que ens pugui donar tranquil·litat”.
El líder de la UGT, José María Álvarez, a Ràdio Nacional, que el sector de la gran distribució s'està enriquint a canvi d'encarir de forma desmesurada la cistella de la compra.
Les pensions pugen un 8,5%
La dada de novembre és especialment important perquè serveix per fixar la revalorització de les pensions i l’Ingrés Mínim Vital. Les contributives pujaran en 2023 entorn d'un 8,5% amb l'IPC interanual mitjana de dotze mesos. Aquest any la revisió ha estat del 2,5% Per la seva banda, les no contributives mantindran per l’any vinent la pujada del 15% que es va aplicar el passat mes de juliol d’acord amb l’esmena pactada amb Bildu en el marc de la negociació dels Pressupostos.
L'increment, el més alt de la història, costarà 12.000 milions d'euros a les arques públiques. Josep Soler, director de l'Institut d'Estudis Financers, adverteix que "no són precisament bones notícies" per l'endeutament i les finances de l'Estat tot i que pugui "contentar" els pensionistes. Amb l'augment, la pensió màxima queda en 3.060 euros al mes i la mínima sense cònjuge a càrrec en 780 euros.