Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies destacades del 29 de novembre de 2022 | Troben un cadàver a un contenidor a l'Eixample de Barcelona

  • Es modera el creixement dels casos de bronquiolitis, mentre la covid segueix a l'alça
  • La inflació es modera fins al 6,8%, el nivell més baix des de gener
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Desplegament policial al carrer Casanova per la troballa d'un tors humà als contenidors
Desplegament policial al carrer Casanova per la troballa d'un tors humà als contenidors

L'actualitat d'aquest dijous passa per la nova xifra de l'IPC avançat de novembre. Manté la tendència de moderació i es desinfla fins al 6,8%, el nivell més baix des del mes de gener. Encara en clau econòmica, el D-Hub a Nissan ha aconseguit només el 60% dels avals per accedir als PERTE. Tot i això, podrà posar en marxa els principals projectes dedicats al vehicle elèctric.

El dia s'ha encetat amb l'incendi declarat a un pis del carrer Rosselló de Barcelona, que ha provocat tres ferits lleus. D'altra banda, els Mossos d'Esquadra també investiguen la troballa d'un cadàver a un contenidor al carrer Casanova de la capital catalana. Han rebut l'avís cap a les 11:00 h del matí per l'aparició dins d'una maleta d'un tors masculí.

D'altra banda, els casos de bronquiolitis segueixen creixent, però a un ritme menor que en setmanes anteriors. Ben al contrari, la grip i els ingressats per covid-19 segueixen a l'alça.

Per la seva banda, el Govern es reuneix amb el PSC amb la voluntat d'accelerar la negociació dels Pressupostos. De moment, l'executiu català encara veu prematur portar al Parlament el projecte dels comptes catalans tot just la setmana vinent.

ÚLTIMA HORA AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:29

    El Parlament constitueix la Comissió d’Investigació sobre la pederàstica a l’Església

     

     

    El Parlament ha constituït avui la Comissió d’Investigació sobre la pederàstia a l’Església. Presidida per la diputada Susanna Segovia (ECP), la nova comissió inclourà també la investigació en altres àmbits, com l'escolar, l'esportiu i el del lleure. La constitució d’aquest òrgan va ser una proposta d’ERC, la CUP i ECP, i va ser aprovada al ple del Parlament a finals d’abril amb el suport del PSC, JxCat i Cs. 

  • 18:00

    El Govern impulsa un paquet de 100 mesures per fomentar l'ús del català

     

    El govern compareix després de la reunió extraordinària del Consell Executiu. Pere Aragonès anuncia la creació d'un paquet de 100 mesures per fomentar la llengua catalana en tots els àmbits. Es reforçarà l'ús de la llengua en l'àmbit: educatiu, sanitari, als centres assistencials, al món audiovisual i a la xarxa d'autoescoles.

    Altres de les mesures s'implementaran en àmbits com l'esportiu, els mitjans de comunicació, les comunitats religioses o en els àmbits de consum.

  • 17:16

    Creixen les queixes per les lectures estimades de les elèctriques

     

    Des del 2021 les queixes per la facturació dels serveis bàsics s'han disparat. L'Agència Catalana del Consum n'ha rebut aquest any un 10% més que en tot l'any passat per lectures estimades que no es corresponen amb la realitat. Des de Consum preveuen que amb l'increment de tarifes d'aquest any, també hi haurà un augment de reclamacions. De moment, gairebé el 30% s'han resolt amb una mediació.  Alguns dels afectats es queixen que la comercialitzadora elèctrica no li ingressa els diners cobrats de més, sinó que li abonen a la següent factura. Els deutes arriben a superar els 10.000 euros i les facturacions segueixen sortint desfasades. 

  • 16:47

    El Govern celebra un consell executiu extraordinari per abordar la situació del català

     

    Consell executiu extraordinari a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) per abordar la situació del català. Pere Aragonès ha decidit convocar aquest consell on s'adoptaran mesures concretes per fomentar-ne l'ús. "Són reptes que s'han d'abordar aquí i ara", ha remarcat la portaveu del govern, Patricia Plaja. 

    L'executiu analitzarà les accions realitzades fins ara per fomentar i protegir la llengua i treballarà les polítiques que impulsaran en aquest àmbit.

  • 16:10

    Els Mossos desarticulen una organització que ocupava pisos amb menors

     

    D'aquesta manera aconseguien evitar el desallotjament i passats uns dies els llogava a famílies que buscaven habitatge.  L'organització desarticulada portava, com a mínim, activa des del 2020 tot i que els Mossos únicament han pogut acreditar 4 mesos. Els 3 caps de la banda, segons detalla l'inspector Josep Navarro, tenien una àmplia experiència en les ocupacions. delinqüencials i seleccionaven els pisos sempre d'entitats bancàries.

    La màfia de les ocupacions: utilitzaven menors per ocupar pisos - veure ara
    rtve La màfia de les ocupacions: utilitzaven menors per ocupar pisos
  • 15:25

    El PSC es reuneix aquesta tarda amb el Govern dins la ronda de negociacions pels Pressupostos

     

    A aquesta nova trobada és previst que assisteixi la consellera d'Economia, Natàlia Mas. Els socialistes reclamen saber si la Generalitat realment compta amb ells per als comptes. La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha assegurat que "veu una mica complicat" tancar un pacte aquesta setmana i ha criticat que sembla que a ERC "de sobte li entra la pressa per un acord ràpid". 

     

  • 15:00

    Primer cas d'aplicació de la llei del sí és si a Catalunya

     

    L'audiència de Girona ha condemnat a 2 anys i mig de presó al responsable d'una violació a Blanes l'any 2018. La fiscalia demanava 12 anys de presó. D'aquesta manera continua l'aplicació de la llei del 'sí és si' en casos de violències sexuals. Precisament, aquest dimarts, el Tribunal Suprem ha revisat el cas de l'agressió sexual de 'l'Arandina' i ha condemnat a 9 anys de presó als acusats, un menys que els demanava la fiscalia en aplicació de la llei. Tot i això. el Tribunal ha demanat revisar cas a cas. La ministra de Justicia, Pilar Llop, diu que estudiaran la sentència amb detall.

  • 14:00

    Un ferit greu en un incendi en un bloc de pisos a Vilanova i la Geltrú

     

    Una persona ha resultat ferida amb cremades greus en un incendi de xemeneia i fals sostre en un bloc de pisos a Vilanova i la Geltrú. Els Bombers han rebut l'avís cap a les 12.00 hores per un foc al carrer de l'Àncora de Vilanova. Quan hi han arribat, han trobat una persona a l'exterior de l'edifici amb cremades greus. El Sistema d'Emergències Mèdiques ha evacuat amb helicòpter el ferit.

     

    L'incendi es troba apagat, però els bombers estan ventilant el local situat a la planta baixa i fent revisió d'un pis on hi ha fum. El celobert ha quedat afectat pel foc.

  • 13:20

    Troben un cadàver en un contenidor a l'Eixample de Barcelona

     

    Localitzat un cadàver en un contenidor a l’Antiga Esquerra de l’Eixample. La troballa s’ha produït al carrer de Casanova, a la cruïlla amb el carrer d’Aragó. El cos sense vida l’ha trobat una persona dins d’una maleta mentre buscava ferralla a un contenidor. Els Mossos d'Esquadra investiguen els fets i acordonen la zona. 

    El jutjat d’instrucció número 23 de Barcelona ha obert diligències. La comitiva judicial al complet, amb la magistrada, el lletrat, el fiscal i el forense, s’ha desplaçat al lloc per fer les diligències corresponents i procedir a l’aixecament del cadàver. Posteriorment, tres camions de neteja s’han emportat tota la bateria de contenidors perquè els Mossos els puguin examinar.

  • 13:16

    El Govern es reunirà el Dia de la Constitució

     

    La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha confirmat que el dimarts 6 de desembre, se celebrarà la reunió de l'executiu, coincidint amb el Dia de la Constitució. Plaja no ha volgut confirmar que el Govern aprovarà en aquesta data l'avantprojecte dels Pressupostos per portar-los al Parlament l'endemà i s'ha limitat que és qüestió de "dies". 

  • 13:15

    La Fiscalia recorre l'absolució de la Mesa del Parlament

     

    La Fiscalia Superior de Catalunya ha anunciat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) un recurs contra la sentència que va absoldre de desobediència als membres de la Mesa del Parlament que va presidir l'ara conseller Roger Torrent. El recurs al·lega una suposada infracció del precepte constitucional i de llei en la sentència que va absoldre a Torrent i els exmembres de la Mesa Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado, que van ser jutjats entre el 5 i el 7 d'octubre per presumptament desobeir al Tribunal Constitucional (TC) en tramitar resolucions parlamentàries relacionades amb el procés independentista.

  • 13:14

    Més de la meitat dels barcelonins se senten insegurs al circular per la ciutat

     

    Més de la meitat dels barcelonins consideren que cada cop és més complicat circular per la ciutat amb vehicle privat o a peu. És una de les conclusions de l'última enquesta del RACC, que ho atribueix als diversos tipus de carrers, usos de les vies, velocitats i prioritats de circulació. I és que l'ús de la bicicleta ha augmentat un 40% en una dècada i l'ús dels patinets elèctrics s'ha disparat un 510% en els últims cinc anys.

  • 13:11

    Depeche Mode, Kendrick Lamar, Blur, Rosalía, Halsey, FKA twigs i St. Vincent, caps de cartell del Primavera Sound 2023

     

    El Primavera Sound ha desgranat aquest dimarts els caps de cartell que conformaran l'edició 2023, que per primera vegada arribarà a Madrid. Els dos festivals compartiran els més de 200 artistes –amb un format paritari- durant dos caps de setmana consecutius.

     

    Entre els grans noms, hi ha els de Kendrick Lamar, Blur, Rosalía, Halsey, FKA twigs, St. Vincent, The Moldy Peaches, Calvin Harris, Le Tigre o Depeche Mode. Pet Shop Boys seran els encarregats d'obrir el foc de la jornada inaugural gratuïta al recinte del Fòrum el 31 de maig i el ja tradicional 'Brunch-In' tancarà el festival. Sota el lema 'I'll be your mirror', el certamen aterrarà al Parc del Fòrum de l'1 al 3 de juny i a la Ciutat del Rock d'Arganda del Rey del 8 al 10 de juny.

  • 11:02

    Una fuita de gas al Port de Barcelona sense ferits obliga a activar el seu Pla d’Autoprotecció en estat d’alerta

     

    Una fuita de gas al Port de Barcelona sense ferits ha obligat a activar el seu Pla d’Autoprotecció en estat d’alerta. La fuita s’ha produït al Moll de Barcelona pel trencament d’una canonada en unes obres de la zona. La companyia de gas ha tancat la vàlvula i els Bombers de Barcelona han fet mesuraments que han descartat el perill. Protecció Civil ha activat el pla Procicat en estat de prealerta.

  • 10:30

    Es modera el creixement de casos de bronquiolitis i el covid-19 va a l'alça

     

    El departament de Salut ha actualitzat la situació dels virus respiratoris a Catalunya. Els casos de bronquiolitis continuen a l'alça. Durant l'última setmana s'han declarat 1.784 diagnòstics, 244 més que els que la setmana anterior. Tot i això, la pujada és inferior que al ritme de les últimes setmanes. Del total de diagnòstics, la majoria són de menors d'un any en concret 1.110 casos.

     

    Pel que fa al coronavirus. Salut ha declarat 86 ingressats més per covid-19, amb un total de 761, i tres pacients més a l'UCI amb 27 persones ingressades. Entre el 21 i el 27 de novembre s'han diagnosticat 9.335 casos a l'atenció primària.

  • 10:00

    El D-Hub a Nissan només aconsegueix el 60% dels avals 

     

    El hub de descarbonització (D-Hub), el principal candidat a la reindustrialització de l'antiga Nissan, ha aconseguit avals per valor de 48 milions d'euros, el 60% de les garanties que havia d'aportar d'inici per poder accedir als fons europeus dels PERTE.  Ha obtingut l'aval de 4 entitats bancàries, que assumiran el risc de l'operació amb el govern de la Generalitat com a contra valor. Els empresaris del hub han negociat directament amb els bancs durant aquesta setmana, en unes converses que també han comptat amb el suport polític del Govern. 

     

    Amb aquests avals asseguren que es podrà posar en marxa els principals projectes del hub centrats en el vehicle elèctric. Tot i aquest aval encara no s'ha confirmat que siguin els escollits per la gestió dels terrenys de la zona franca. Són els únics candidats, però el nom serà oficial en les pròximes setmanes. 

  • 9:32

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | L'exconsellera de Justícia, Lourdes Ciuró, acusa els partits catalans al Congrés de "blanquejar" les polítiques de Pedro Sánchez i de "poca capacitat" a l'hora de negociar contrapartides per Catalunya.

     

    L'extitular de Justícia, insinua que Esquerra Republicana de Catalunya ja té pactats els pressupostos amb els socialistes i sobre Junts per Catalunya diu que estan centrats en les municipals alhora que avala Puigdemont com a referent del partit.

  • 9:05

    La inflació es modera i baixa per quart mes consecutiu i se situa al 6,8 % aquest novembre, mig punt menys que el mes passat. 

     

     

    Segons l'IPC avançat que acaba de publicar l'INE els preus de l'electricitat i el combustible són els que han permès aquesta moderació. Faltava aquesta dada de novembre per calcular les pensions i l'ingrés mínim vital de l'any vinent que augmentaran un 8,5 %.  És la xifra més baixa des del mes de gener, abans que esclatés la guerra a Ucraïna. Hi ha contribuït el menor cost de l'electricitat i el carburant i també de la roba i el calçat, que s'han encarit menys que fa un any. La inflació subjacent, però, la que no té en compte ni l'energia ni els aliments frescos, s'enfila una dècima fins el 6,3%.
     

     

     

  • 8:53

    ÚLTIMA HORA | Tres ferits lleus en un incendi en un pis del carrer Rosselló amb Calàbria a Barcelona.

    Els bombers ja han apagat el foc a les 7:40 i a aquesta hora revisen l'edifici. Els afectats han estat traslladats a un centre hospitalari.

  • 8:20

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 22 de novembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

     

    Abrigueu-vos! Dimarts més fred, encara amb vent i neu a la cara nord del Pirineu. Més sol a la resta i nuvolades al nord-est. El fred hivernal es consolidarà amb l'entrada del desembre. 

  • 8:15

    El Banc Central Europeu té previst continuar apujant els tipus d'interès.

     

     

    La seva presidenta alerta, a més, que els efectes de la mesura encara trigaran a fer efecte. El Banc Central Europeu considera que apujar els interessos és la clau per frenar la inflació, que a l'octubre va assolir la taxa rècord del 10,6%. Lagarde però, també ha advertit que la mesura trigarà un temps a fer efecte i ha insistit en que l'estratègia del BCE ha d'anar acompanyada de polítiques fiscals en la mateixa línia dels estats de l'eurozona. L'objectiu d'aquest organisme europeu és tornar la taxa d'inflació al 2% a mig termini. 

  • 8:10

    Consell executiu extraordinari per impulsar l'ús del català. 

     

    Nova reunió del govern aquesta tarda, amb caràcter extraordinari. Es vol abordar la situació del català i les polítiques que es poden impulsar des dels diferents departaments per promoure'n l'ús. També per donar resposta a la resolució que pugui fer el Constitucional sobre la llei del català a les aules. Junts reclama un ple extraordinari al parlament o una cimera. 

     

  • 8:05

    PRESSUPOSTOS CATALANS 2023 | El consell executiu es reuneix d'aquest dimarts, en sessió doble, al matí i a la tarda, on es farà un monogràfic sobre la llengua.

     

    Els pressupostos, en canvi, marcaran la trobada del matí, en una setmana que s'espera clau per desencallar les negociacions. Així ho vol el govern, malgrat que a l'altra banda de la taula el discurs és tot el contrari. Ni Junts, ni PSC ni comuns veuen avenços. De fet, els socialistes diuen que ni han començat a negociar. Junts, sospita, en canvi, d'un pacte amb els socialistes i alerta el govern que no els faran de comparsa. I els comuns es queixen de la lentitud del govern i asseguren que només ells fan propostes.

  • 8:00

    Bon dia, Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimarts 29 de novembre de 2022.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.