Com serà l'hivern meteorològic?
Amb l'entrada del mes de desembre, comença l'hivern meteorològic, però no pas l’astronòmic que ho farà el pròxim 21 de desembre a les 22 hores i 48 minuts. Recordem que les estacions en meteorologia s’agrupen en períodes de tres mesos sencers. En el cas de l'hivern correspon als mesos de desembre, gener i febrer. En canvi, en astronomia, les estacions comencen coincidint amb els dies dels solsticis i els equinoccis.
Hivern poc fred tot el continent europeu
Segons les previsions estacionals del model centreeuropeu, l'hivern meteorològic, és a dir, desembre, gener i febrer, es preveu més càlid a gran part d'Europa. Aquesta anomalia positiva, previsiblement serà més marcada als països nòrdics, a les Illes Britàniques i a la conca del Mediterrani. A Catalunya podria ser fins a 1 grau més càlid al sud del territori, mentre que al nord aquesta anomalia tèrmica podria ser de + 0,5 ºC. Això vol dir que es mantindrà la tendència càlida dels últims mesos i anys. Per tant, un hivern més, costarà tenir entrades d'aire fred, tot i que això no vol dir que n'acabem tenint alguna.
A Catalunya, precipitacions habituals o superiors a la costa
Pel que fa a precipitació, es preveu que sigui força normal a bona part de la península i també a Catalunya. Tenint en compte que l'hivern és l'estació més seca de l'any després de l'estiu, es preveu un desembre, gener i febrer amb pluja escassa a gran part del territori. Ara bé, en tams de la costa i, en general, a l'àrea del Mediterrani, es presenta una tendència una mica més humida que podria respondre a l'entrada del vent humit que localment podria enviar algunes precipitacions a prop del litoral català i valencià i, especialment, sobre les Illes Balears. L'entrada del vent de llevant a casa nostra podria estar impulsat per un anticicló sobre Anglaterra i França, on la tendència es presenta seca pels pròxims mesos.