Enlaces accesibilidad
Jardineria

Els 4 trucs per atraure ocells al teu jardí o terrassa

  • Tenir ocells als arbres del teu jardí o terrassa és un bon senyal: tens un ecosistema viu!
  • El jardiner paisatgista Àlex Fenollar i el biòleg Iñaki Relanzón expliquen els trucs per atraure aquestes aus
  • Tens disponible a RTVE Play Catalunya tot el contingut de ‘Va de Verd’, programa presentat per María Gómez

Per
Va de Verd - Ocells als jardins

Si tenim ocells al jardí, significa que és un ecosistema viu

Tenir ocells als arbres del nostre jardí o terrassa no només és bonic, també és un bon senyal. El jardiner paisatgista, Àlex Fenollar, explica a ‘Va de Verd’ que antigament la voluntat d'aquest espai era únicament ornamental i estava desconnectada de la natura. Tanmateix, actualment els creem seguint una consciència ecològica: “Han de formar part de l'ecosistema. Si tenim ocells al jardí, significa que és un ecosistema viu”.

A més, un jardí també significa goig. “Ha de ser una experiència sensorial i això també li dona un plus de bellesa i de plaer.”, assegura l’expert al programa presentat per María Gómez.

I què fer perquè els ocells estiguin còmodes als nostres jardins? Àlex Fenollar i el biòleg i fotògraf Iñaki Relanzón detallen els trucs per atraure aquestes aus. Si tens una terrassa, busca un lloc on posar aliments que sigui fàcil de netejar i que no t’importi massa que s’embruti.

1. Varietat d’espècies

Com hi ha una gran varietat d’espècies d’ocells, si tenim una plantació de diferents flors, fruits i arbres que els proveeixin d’aliments, molt millor. Les aus estaran molt confortables i se sentiran segurs en aquest espai. “Qui té un arbre fruiter sap que la producció de fruita és molt abundant. Compartir aquesta fruita amb els ocells és un mal menor i potser una recompensa a pensar que estàs ajudant també a l'ecosistema i a la natura que hi ha al voltant.”, apunta el jardiner.

El jardiner paisatgista Àlex Fenollar

El jardiner paisatgista Àlex Fenollar cropper

2. Més enllà de les alçades

Els ocells no només viuen a les alçades, els matolls i les herbes també hi fan que tinguin un bon entorn. A més, per exemple, les herbàcies gramínies són depositaris de vida d'insectes, que a la vegada són aliment per a moltes aus. “També la mateixa gespa si la deixem alta, atrau pol·linitzadors on hi ha petits cucs al substrat que poden ser beneficiosos per als ocells.”, afegeix Fenollar.

3. Aliments a l’hivern i aigua a l’estiu

A l'estiu el que funciona molt bé és l'aigua i el que estaria desaconsellat és l'aliment

Per atreure diferents espècies utilitzem bàsicament dos recursos: aliment i aigua. “L'aliment funciona molt bé a l'hivern quan hi ha menys insectes sobre el terreny i, en canvi, a l'estiu el que funciona molt bé és l'aigua i el que estaria desaconsellat és l'aliment”, explica Iñaki Relanzón a ‘Va de Verd’. Per aconseguir una major diversitat en el nostre entorn, l’ideal és combinar diferents tipus d'aliments. Per exemple, pots fer servir boles de greix que inclouen gra i aporten diferents tipus de llavors, cacauet cru o també cucs.

Aliment per atraure els ocells

Aliment per atraure els ocells RTVE Catalunya

4. Caixes nius

Si vols crear una casa per als ocells, pots posar una caixa niu en un lloc enlairat i sense branques per evitar l’accés dels depredadors, com els gats, que puguin menjar els pollets que viuen dins. Hi ha diferents models segons el tipus d’ocell que vols que vingui. “Es pot trobar fàcilment diferents tutorials amb les mides, l'entrada per afavorir a algunes espècies o altres en funció del que vulguem.”, apunta el biòleg.