Enlaces accesibilidad
Cuina catalana

Gall rostit a Vilafranca del Penedès

  • El gall rostit és un plat molt català i molt arrelat als dies de festa o a les celebracions
  • A Vilafranca del Penedès tenen la seva pròpia raça autòctona de gall: el gall negre del Penedès
  • Recupera tot el contingut de ‘La Recepta Perduda’, programa presentat per l’actriu Sílvia Abril, a RTVE Play Catalunya

Per
La recepta perduda - El gall rostit en greixonera a Vilafranca del Penedès

El gall rostit és un plat molt català i molt arrelat als dies de festa o a les celebracions. A Vilafranca del Penedès és un àpat que no pot faltar ni per Nadal ni per la Festa Major, però no ho fan amb un gall qualsevol, sinó que utilitzen el gall negre del Penedès, un producte autòcton i extraordinari reconegut amb una IGP (Indicació Geogràfica Protegida).

A la Recepta Perduda, la Sílvia Abril coneix a la Mercè Olivella, una vilafranquina que va deixar la seva professió com a coolhunter, per dedicar-se a les seves dues passions: la cuina i la pintura. Amb la Mercè aprèn a cuinar aquest plat tan típic a Vilafranca.

Productes

Gall del Penedès

Es tracta d’una raça pròpia d’aviram de la zona del Penedès, actualment reconeguda amb una IGP (Indicació geogràfica protegida). Identificada com a raça a principis del segle passat, la varietat vilafranquina negra va estar amenaçada d'extinció fins que se'n va iniciar la recuperació a partir de 1980. La cria del Gall del Penedès està estretament lligada al sistema tradicional d'una terra vitivinícola com és el Penedès: criança en llibertat i utilització del granet de raïm en la seva dieta. La seva principal característica és el plomatge negre. Es cria en llibertat o semillibertat durant un màxim de setze setmanes i la seva dieta inclou un 5% de granet de raïm. El resultat és una carn ferma, saborosa, una mica més fosca de l’habitual.

Hi ha només quatre criadors amb certificació IGP en tot el Penedès, un d'ells és la Granja Guirigall on l'Elisabeth Colomer i el seu marit van decidir dedicar-se a la cria del gall per tal d'evitar la seva extinció.

Fruits secs

El rostit tradicional català incorpora diversos fruits secs i fruites dessecades. Les més tradicionals són les prunes seques, orellanes i pinyons. Aquesta combinació de pinyons i fruita seca forma part de moltes receptes tradicionals de la cuina catalana. També ho és la picada amb ametlles torrades. Les ametlles també són l’ingredient central de les catànies, un dolç que ha esdevingut emblema de Vilafranca.

Brandi

El brandi és un destil·lat del vi que es produeix a moltes zones vinícoles, també al Penedès. Cellers com Mascaró produeixen el seu propi brandi a partir de vins elaborats amb el raïm del Penedès i seguint el mètode del conyac francès. El brandi té els aromes de la varietat de raïm amb què s’elabora i de la fusta de les botes on envelleix. Entremig es destil·la de forma tradicional amb alambí. El brandi és un dels licors que es fa servir sovint per elaborar un rostit tradicional.

La recepta perduda - El brandi a Vilafranca del Penedès

Ingredients

  • 1 Gall
  • Llard d'ànec
  • 3 Cebes grans de figueres
  • 3-4 pastanagues
  • 4 tomacons
  • 2 l de brou
  • Brandi, anís i vermut
  • 1/2 ampolla de cava

Picada

  • Fetge del gall
  • 200 g de prunes
  • 200 g d'orellanes
  • 50 g d'ametlles torrades
  • 2 carquinyolis
  • 50 g de pinyons

Pas a pas

  1. Trossegem el gall i separem el fetge
  2. Amb un encenedor de cuina li cremem els pèls i el netegem
  3. Salpebrem
  4. Empastifem cada tros amb el llard d'ànec
  5. Posem oli en una paella i enrossim el gall. Reservem
  6. En la mateixa paella fregim el fetge i el reservem també.
  7. Tallem la ceba a daus i la sofregim amb el mateix oli
  8. Tallem les pastanagues en daus i els tomacons i el sofregim juntament amb la ceba
  9. Quan ja ho tenim daurat, hi afegim els trossos de gall i li tirem els licors. Comencem amb un rajolí ben generós de brandi, a continuació un rajolinet d'anís i per últim un altre rajolinet de vermut.
  10. Un cop evaporats els licors, afegim mitja ampolla de cava
  11. Hi afegim el caldo i ho deixem bullir 30 minuts.
  12. Passa't aquest temps, traiem el gall i passem la resta per un colador xinès o de forats petits
  13. Preparem la picada amb el fetge i els fruits secs i els carquinyolis
  14. Tornem el puré resultant a la paella, fiquem el gall i afegim la picada
  15. Per acabar, hi tirem les orellanes i les prunes, ho tapem i ho deixem fent xup-xup durant uns altres 30 minuts
  16. Servim el gall acompanyat d'uns pinyons torrats

I com estem a Vilafranca, que millor manera que unes catànies per prendre de postres!