Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies destacades 5 de desembre de 2022 | Presó provisional per a un dels detinguts per la mort d'un home trobat en un contenidor de l'Eixample

  • Detenen dues persones relacionades amb el cadàver aparegut a un contenidor de l'Eixample
  • Primera jornada de vaga dels treballadors de la fruita i la verdura de Mercabarna
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Última hora del 5 de desembre
Última hora del 5 de desembre

L'actualitat d'aquest dilluns passa per la recta final de les negociacions per tancar un acord dels Pressupostos de la Generalitat. El Govern té la intenció d'intentar aprovar aquest mateix dimarts en la reunió de l'executiu els comptes, per així presentar-los al Parlament aquest mateix dimecres.

El president Aragonès encapçala aquest dilluns la reunió del Consell del Diàleg Social al Palau de la Generalitat on es ratifica l'acord amb patronals i sindicats per millorar les prestacions socials i la inversió del Pacten Nacional per la Indústria fins a 2030.

Part de la societat econòmica i civil de Tarragona celebra un acte en suport del projecte Hard Rock, pel que també aposten formacions com JxCat o el PSC.

Presó provisional i sense fiança per a un dels detinguts, de nacionalitat irlandesa, amb relació a la troballa d'un tors en un contenidor a Barcelona. La causa està oberta per un delicte d'homicidi.

Barcelona inaugura la Fira de Nadal del Port, un dels darrers esdeveniments de la ciutat que quedaven per arrencar a la ciutat després de l'encesa de les llums de Nadal i l'obertura de les Fires de Santa Llúcia.

ÚLTIMA HORA AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:49

    Angoixa entre els veïns de l'edifici on vivia l'home que va aparèixer esquarterat en un contenidor de l'Eixample

     

    Els veïns de l'edifici del carrer Casanova 91 on vivia l'home que va aparèixer esquarterat en un contenidor de l'Eixample el 29 de novembre es mostren angoixats i espantats amb els fets. Segons han explicat diversos testimonis a l'ACN, la víctima era un llogater alemany d'uns 50 anys que feia cinc anys que vivia en un àtic de la finca i que acostumava a rellogar habitacions. Han assegurat que era una persona "poc sociable" i "estranya", que "consumia estupefaents" i que "rebia moltes visites d'homes". Així mateix, han indicat que els dos detinguts, un home ucraïnès de 31 anys i un irlandès de 51, feia poc temps que compartien pis amb la víctima. També han revelat que l'home que ha ingressat a presó "solia anar begut".

  • 19:15

    Barcelona es queda sense la seu de l’Agència Estatal d’Intel·ligència Artificial

     

    Barcelona s’ha quedat sense la seu de l’Agència Estatal d’Intel·ligència Artificial. Finalment, el Govern espanyol ha triat la ciutat de la Corunya per acollir aquest organisme. També s’ha quedat sense opció la ciutat de l’Hospitalet, que optava a ser la seu de l’Agència Espacial Espanyola, i finalment l’ens s’instal·larà a Sevilla. Així ho ha aprovat aquest dilluns el Consell de Ministres.

  • 18:42

    Menys d'un 5% dels barcelonins viu segons la regla 3-30-300 d'espais verds que beneficia la salut mental, diu un estudi

     

    Menys d'un 5% dels barcelonins viuen segons la regla 3-30-300 d'espais verds, és a dir, poden veure almenys tres arbres des de casa seva, tenen un 30% de cobertura arbòria al seu barri i viuen a 300 metres o menys del parc o espai verd més proper. Així ho recull un estudi publicat a 'Environmental Research' i basat en una mostra de 3.145 persones entre 15 i 97 anys residents a Barcelona. L'estudi, impulsat per ISGlobal, conclou que viure segons aquesta regla 3-30-300 té efectes beneficiosos per a la salut mental i s'associa a menys consum de medicaments. Tanmateix, també constata que només un 4,7% de la població enquestada complia amb la regla de 3-30-300, fet que evidencia que hi ha pocs espais verds a la ciutat.

  • 18:37

    Argimon, nomenat director de la infraestructura científica del centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall

     

    L'exconseller de Salut Josep Maria Argimon ha estat nomenat director d'Infraestructures Científiques del Barcelonaßeta Brain Research Center (BBRC), el centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, dedicat a la prevenció de la malaltia d'Alzheimer i a l'estudi de les funcions cognitives afectades en l'envelliment. Argimon liderarà un grup multidisciplinari que durà a terme estudis de recerca observacionals i assajos clínics i tindrà la responsabilitat d'assolir aliances estratègiques nacionals i internacionals amb altres centres, així com identificar oportunitats i projectes que impulsin la investigació del BBRC.

  • 17:54

    Normalitzada la circulació

     

    Normalitzada la incidència entre El Clot Aragó i Badalona. Els trens aniran recuperant progressivament horaris i freqüències de pas habituals.

  • 17:18

    Afectacions a la circulació de Rodalies entre Badalona i Clot-Aragó

     

    Per una avaria al sistema de senyalització de Rodalies a la zona de la Sagrera, se circula en via única entre Badalona i Clot-Aragó. S’ha reduït la freqüència tres trens per hora i sentit a la línia R1 per a minimitzar l’increment del temps de viatge al tram afectat. Els tècnics d'Adif treballen en la resolució de la incidència.

  • 17:14

    Intercepten una "carta sospitosa" amb ulls d'animals dirigida al consolat d'Ucraïna de Barcelona

     

    Els sistemes de seguretat de Correus han detectat i interceptat aquest dilluns al matí un sobre amb ulls d’animal dirigit al consolat ucraïnès a Barcelona. Cartes semblants dirigides al consolat ucraïnès a Màlaga i a l’ambaixada a Madrid també han estat interceptades. La Policia Nacional ha descartat la presència de substàncies explosives o deflagrants. 

  • 17:07

    La inflació i l'increment de costos ha accelerat el tancament de granges lleteres a les comarques de Girona

     

    La inflació i l'increment de costos a causa de la invasió a Ucraïna ha accelerat el tancament de granges lleteres a les comarques de Girona. Durant l'última dècada la demarcació ha perdut més del 40% de les explotacions. 

    El 2022 acabarà amb 203 granges productores de llet, enfront de les 357 que hi havia el 2012. Des del sector destaquen que l'encariment de l'energia i el preu del farratge, per mantenir les vaques, ha situat moltes explotacions al límit, per això hi ha productors que han decidit tancar.

  • 16:58

    Renfe retirarà durant un mes els abonaments gratuïts de Mitja Distància a les persones que en facin un ús irregular

     

    Després que el Ministeri de Transports hagi detectat que alguns usuaris reservaven plaça, però no viatjaven, ha decidit que es retirarà l'abonament als usuaris que en facin un ús irregular. Així, modificarà a partir d'aquest dimecres les condicions dels abonaments.

  • 16:48

    Almenys set denúncies contra el president del club d'atletisme de Cambrils per abús sexual

     

    Els Mossos d'Esquadra haurien rebut, com a mínim, set denúncies per abús sexual contra el president i entrenador del club d'atletisme de Cambrils (Baix Camp), segons asseguren a l'ACN fonts pròximes al cas. L'home de 60 anys va ser detingut el passat dimarts, 29 de novembre, després de rebre diverses denúncies per part d'esportistes del club. L'investigat va quedar en llibertat amb càrrecs, però amb una ordre d'allunyament que li prohibeix acostar-se a menys de 200 metres de les instal·lacions municipals. Paral·lelament, els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per esclarir els fets.

  • 16:43

    Els bons gruixos de neu permeten una alta activitat a les pistes d'esquí

     

    Aquest passat cap de setmana, les pistes d'esquí han viscut una alta ocupació gràcies als bons gruixos de neu. En la segona part del pont de desembre, en algunes estacions com la de Baqueira sembla que aquest dilluns ja es pot esquiar amb més comoditat, ja que no hi ha tanta gent.

  • 16:26

    Els comerços barcelonins han augmentat un 8,4% les vendes aquest novembre

     

    Les vendes dels comerços de Barcelona al mes de novembre han superat els nivells de l'any anterior amb un increment del 8,4%, segons l'Indicador Retail de Comertia. L'onzè més de l'any ha estat marcat per la companya de descomptes del Black Friday i el CyberMonday, unes jornades de descomptes en les quals el consum s'ha comportat de manera similar a l'any passat. L'increment de facturació s'explica per l'augment dels preus, ja que segons les dades de l'associació, la mitjana d'unitats venudes ha crescut un 0,4%. El resultat mostra polarització de les vendes aquest mes de novembre perquè un 66% de les empreses ha tingut augment de facturació respecte al mateix mes de 2021 i 34% ha notat descensos.

  • 16:24

    Presó provisional i sense fiança per a un dels detinguts amb relació a la troballa d'un tors en un contenidor a Barcelona

     

    El jutjat d'instrucció 23 de Barcelona ha rebut dos detinguts amb relació a la troballa d'un tors a l'interior d'un contenidor a la ciutat de Barcelona. La magistrada ha acordat: presó provisional comunicada i sense fiança per a un dels detinguts, de nacionalitat irlandesa. Llibertat provisional per a l'altre detingut, per a qui ningú ha sol·licitat ingrés a presó. Com a mesures cautelars s'ha acordat la retirada de passaport, prohibició de sortida del territori i compareixences puntuals en el jutjat.

    La causa que no està declarada secreta, està oberta per un delicte d'homicidi. 

  • 16:09

    Unicef llança un crit d'alerta: hi ha 110 milions d'infants afectats pels conflictes i la crisi climàtica

     

    Unicef fa una crida de finançament d'emergència per arribar a més de 173 milions de persones, entre les quals 110 milions d'infants de 155 països, afectats per crisis humanitàries, les conseqüències de la pandèmia de la covid-19 i l'amenaça creixent d'esdeveniments climàtics severs. És el crit d'alerta de l'Informe d'Acció Humanitària per a la Infància 2023, fet públic aquest dilluns. L'organització calcula que necessita 10.300 milions de dòlars (9.786 milions d'euros).

  • 15:59

    Tres intoxicats en l'incendi d'un pis a Cardedeu

     

    Tres persones han resultat intoxicades en l'incendi d'un pis ubicat al carrer Joan Alsina de Cardedeu. El foc s'ha originat a la cuina de l'habitatge al voltant de dos quarts d'onze del matí i en un primer moment els propietaris han intentat apagar-lo amb un extintor. Cinc dotacions dels Bombers de la Generalitat s'han desplaçat fins al lloc dels fets per sufocar les flames. Els tres intoxicats han estat atesos pel Servei d'Emergències Mèdiques.

  • 15:56

    Detenen per violència masclista un home a Girona que ha caigut daltabaix quan intentava fugir dels Mossos

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut per violència masclista un home a Girona que ha resultat ferit quan ha caigut daltabaix d'un edifici intentant fugir de la policia. Segons ha avançat el Diari de Girona, els fets han tingut lloc cap a les 8.15 hores del matí. La víctima ha requerit presència policia alertant que la seva parella l'estava intentat agredir en un domicili situat al carrer Joaquim Vayreda. Quan les patrulles han arribat al lloc, l'home ha intentat escapolir-se despenjant-se pel balcó de l'edifici, però s'ha precipitat al buit a una zona de difícil accés. La dona no té ferides de gravetat.

  • 15:47

    Dia Internacional del Voluntariat 

     

    Aquest dilluns se celebra el Dia Internacional del Voluntariat, una jornada que pretén contribuir i sensibilitzar al públic de tot el món sobre el voluntariat des de totes les seves vessants. La inflació i la pandèmia han provocat que els darrers anys hagin estat durs per quasi tothom, però sobretot, pels més vulnerables. Per aquest motiu, la figura del voluntari esdevé ara, més important que mai. 

    El 65% de les persones voluntàries catalanes son dones
    rtve El 65% de les persones voluntàries catalanes son dones | Marta Cárdenas
  • 14:32

    Una unitat especialitzada dels Mossos desmantella 34 punts de venda de droga a Barcelona des del juliol

     

    Una unitat especialitzada dels Mossos d'Esquadra ha desmantellat 34 punts de venda de droga a Barcelona des de meitats de juliol, és a dur una mitjana de 7 al mes. Prop de la meitat dels locals i pisos desmantellats es troben a Ciutat Vella, mentre que la resta estan distribuïts per altres zones de la ciutat. En total, s'han detingut 57 persones, de les quals una desena aproximadament ha ingressat a presó, i s'han intervingut més de 128.000 euros i substàncies estupefaents com cocaïna, haixix, amfetamines, èxtasi i marihuana. 

  • 14:11

    La delegada del Govern a Catalunya defensa la Carta Magna com a base de la democràcia i la unitat

     

    En la vigília del 44è aniversari de la Constitució, la Delegació del Govern a Catalunya ha celebrat un acte per commemorar-ho. A l'Arxiu històric de la Corona d'Aragó, a Barcelona, s'han aplegat representants de l'Estat i de la societat civil. La delegada, Maria Eugènia Gay, ha emfatitzat la "generositat" -ha dit- de la carta magna i ha apel·lat al consens del 78 per renovar òrgans constitucionals com el Consell General del Poder Judicial.

  • 13:13

    Autoritzada la licitació de les obres per soterrar l'R2 a Montcada i Reixac amb un 33% més de cost

     

    El Consell de Ministres ha autoritzat la licitació del contracte d'obres per soterrar la línia R2 de Rodalies al seu pas per Montcada i Reixac per 621 milions d'euros. Inicialment, el valor era de 465 milions d'euros, però l'encariment de les matèries primeres han fet incrementar un 33% el cost total de l'obra.

     

    El següent pas serà publicar la licitació del contracte d'obres a la plataforma de contractació del sector públic. L'alcaldessa, Laura Campos, ha expressat la seva satisfacció per aquest pas definitiu, encara que arribi set mesos més tard del previst inicialment.

  • 13:05

    Darrer dia de recollida d'aliments del Gran Recapte

     

    Una de les campanyes més populars per fer un acte de solidaritat aquest Nadal és el Gran Recapte. Enguany han participat prop de 25.000 voluntaris i preveuen arribar a recaptar 5 milions d'euros.

  • 12:57

    Élite Taxi avança en les negociacions amb l'Hotel Sixtytwo

     

    Un centenar de taxis s'han manifestat per sorpresa a la parada de taxis de l'Hotel Majestic al Passeig de Gràcia de Barcelona per reclamar a l'Hotel Sixtytwo que deixi "d'enganyar" els usuaris amb la col·laboració d'una emissora de taxis "pirata". 

     

    El portaveu de l'entitat, Tito Álvarez, s'ha reunit amb la directora de l’hotel, qui s’ha compromès a no trucar més a l'emissora i a dir a tots els clients que agafin taxi a la parada que està davant de l’hotel. Si no hi hagués taxis a la parada trucaran només a un llistat d’emissores legals que des d’Èlite els hi han fet arribar.

  • 12:26

    Les treballadores de l'atenció domiciliària de Barcelona surten al carrer per reclamar millores laborals

     

    Unes 200 treballadores del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) de Barcelona han sortit aquest dilluns al carrer per reclamar millores laborals. Ho han fet coincidint amb la primera jornada de vaga de les tres convocades aquesta setmana per les seccions sindicals de CGT i CO.BAS. Entre les reivindicacions de les treballadores hi ha la de disposar d'un conveni laboral propi a la ciutat, millores salarials i que es visibilitzi la seva tasca, que defensen que és “imprescindible”. La manifestació d'aquest dilluns ha arrencat davant de l'Institut Municipal de Serveis Socials i preveu desplaçar-se fins a la seu d'algunes de les empreses subcontractades que presten el servei.

  • 11:20

    Iese, Esade i Eada, entre les 27 millors escoles de negocis europees, segons Financial Times

     

    L'escola de negocis de la zona alta de Barcelona, Iese, ocupa la sisena plaça del 'ránking' que realitza el diari britànic. Perd dos posicionis respecte a 2021, per darrere d'HEC Paris, London Business School, Escap, SDA Bocconi i University of St Gallen. Mentrestnat, Esade se situa en la dissetena posició i en perd 4 respecte a 2021. Eada figura en el lloc 27, dos llocs menys que un any enrere.

  • 11:10

    Els Mossos detenen dues persones relacionades amb el cadàver trobat a un contenidor de l'Eixample


    Agents dels Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal de Barcelona han detingut dos homes, de 31 i 51 anys, relacionades amb la trobada d’unes restes humanes a l’interior d’un contenidor, a la cantonada dels carrers Casanovas amb l’avinguda de Roma, el passat 29 de novembre.

    En el marc de la investigació, es va localitzar un domicili de la ciutat de Barcelona amb diferents indicis que relacionarien aquest indret amb la possible mort violenta.

  • 11:05

    Piquets als accessos de Mercabarna el primer dia de vaga de majoristes

     

    Els majoristes de fruites i verdures a Barcelona han arrencat aquest dilluns una vaga per reclamar un millor conveni. Una aturada convocada pel sindicat CCOO i que seguirà dimecres 7 de desembre. En el primer dia de vaga, els manifestants han tallat els tres accessos de Mercabarna durant més d'una hora i l'accés 18A de la Ronda Litoral en sentit Besós, el que ha provocat problemes de trànsit al voltant.

  • 11:00

    ERC demana la recusació de Carlos Lesmes 

     

    Els líders d'Esquerra indultats pel procés sol·liciten la recusació de Carlos Lesmes, membre de la sala tercera del Tribunal Suprem, encarregada de la revisió del seu cas. Els republicans consideren que tenen molts arguments per defensar que Lesmes està, literalment, contaminat i que no hauria de participar en aquesta decisió.
     

  • 10:40

    Acord històric amb patronal i sindicats per augmentar les prestacions socials

     

    El govern de la Generalitat, patronal i sindicats han signat aquest dilluns l'acord sobre els pressupostos de la Generalitat segons el qual, per exemple s'augmenta l'índex de suficiència fins al 8%. L'acord també inclou mesures per pal·liar els efectes de la conjuntura econòmica. El president del govern, Pere Aragonès, destaca un acord que qualifica d'històric amb els agents socials. 
     

  • 10:20

    Carme Trilla reclama beneficis fiscals pels propietaris que rebaixin els lloguers

     

    La tramitació de la llei de l'habitatge, bloquejada des de fa un any al Congrés podria ser aprovada aquest mes de març. De moment, els preus dels lloguers continuen sense estar bloquejats des de fa un any. Carme Trilla, presidenta de la Fundació d'Habitat 3 demana en declaracions al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2 una normal estatal que permeti que les comunitats autònomes pugui regular els preus. Trilla també aposta per arribar a acords amb els propietaris per oferir uns beneficis fiscals si abaixen els preus dels lloguers. 
     

  • 10:00

    Detingut a l'Hospitalet un fugitiu per presumpte tràfic internacional de drogues



    La Policia Nacional ha detingut a L'Hospitalet de Llobregat un fugitiu buscat per les autoritats italianes per un presumpte delicte de tràfic de drogues a escala internacional pel qual s'enfronta a una pena de presó de 24 anys. Segons ha explicat el cos en un comunicat aquest dilluns, els fets pels quals era buscat van succeir en 2019, quan l'home va organitzar la importació de 346 quilograms de marihuana i 174 d'haixix des d'Espanya fins a Milà (Itàlia), i formava part d'una organització criminal. Ha estat posat a la disposició del Jutjat Central d'Instrucció.

  • 9:30

    Primer dia de vaga dels treballadors de la fruita i la verdura de Mercabarna

     

    Els piquets dels treballadors han tallat els accessos al centre logístic entre les 6 i les 8 del matí. Convocats per Comissions Obreres, reclamen una millora del conveni i un augment salarial. La situació ja està normalitzada. L'acció es repetirà aquest dimecres. 

  • 9:10

    Nogueras: "ERC ha canviat les regles del joc a mitja partida"

     

    Míriam Nogueras diu que la prioritat d'ERC no és la independència i el seu soci és un partit espanyol: "Esquerra ha canviat les regles del joc a mitja partida". La portaveu de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats diu que Junts i ERC tenen estratègies diferents, però que ells estan on eren "el primer dia": "ERC ha deixat anar la mà de Junts i ha agafat la del PSOE", insisteix. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, diu que als republicans se'ls ha "colat un gol" amb la reforma penal i que els acaben donant la raó a Junts en esmenar-la. Critica que la meitat de consellers no són independentistes i "han apretat molt" contra els independentistes, però només assenyala Nadal i Ubasart. Critica "l'actitud servilista" del Govern davant de Sánchez i diu que "Aragonès s'ha de poder veure que està a la mateixa alçada que Sánchez". 

  • 8:51

    El turisme de neu protagonista del pont

     

    La previsió d'ocupació aquests dies al Pirineu és d'entre el 60 i 65%, unes xifres més baixes que l'any passat. Des del sector apunten que, el fet que els dies festius coincideixin en dimarts i dijous, no afavoreix les reserves. Malgrat tot, confien a arribar al 80% d'ocupació pel proper cap de setmana.

  • 8:47

    El Govern continua les negociacions dels Pressupostos

     

    Des del PSC Alícia Romero ha deixat clar que aquesta setmana no hi haurà acord. En declaracions a l'ACN la diputada socialista no descarta algun pre-acord però en cap cas un acord complet. També posa damunt de la taula el Hard Rock Cafè i l'ampliació del Prat com a elements importants de la negociació. Des de Junts, Josep Rius, en una entrevista a El Mon assegura que els socialistes són el soci prioritari d'Esquerra. Pel que fa a Xavier Pellicer, de la CUP, s'ha preguntat si Esquerra assumirà els macroprojectes que vol el PSC a canvi dels seus vots als comptes públics. 

  • 8:35

    Torna el pessebre vivent més antic de Catalunya

     

    Fins al 15 de gener es pot visitar el pessebre vivent de Corbera de Llobregat, al qual donen vida més de 200 persones en 50 representacions. El Pessebre Vivent de Corbera de Llobregat es representa en un escenari natural de 14.000 m². Compta amb més de 200 voluntaris i les seves representacions es fan de forma ininterrompuda des de l'any 1962. A banda de ser el més antic, també és el pessebre vivent més visitat de Catalunya. El visitant passeja per un recorregut de 700¿metres guiat mentre escolta una narració tot contemplant, en plena natura, boscos, rius i actuants, sota el marc natural i incomparable de la Penya del Corb.

  • 8:32

    Les agressions físiques per LGTBI-fòbia creixen un 30%

     

    Les agressions físiques per LGTBI-fòbia creixen a un ritme d'un 30% més a Catalunya amb comparació a les xifres de l'any 2021. Així ho indica la radiografia feta per l'Observatori contra l'Homofòbia (OCH) amb dades d'incidències registrades des del gener d'aquest any i fins al novembre. De les 225 incidències, 56 són agressions físiques (24,9%) i 53 són verbals (23,5%). Les xifres mostren que l'increment d'incidències totals del 2021, quan se'n van registrar 284, s'està mantenint enguany. Un 43,5% de les queixes registrades són a la ciutat de Barcelona (98) però destaca l'augment significatiu a la província de Girona (16).

    Les agressions físiques per LGTBI-fòbia creixen un 30% | CLARA CEBALLOS
    rtve Les agressions físiques per LGTBI-fòbia creixen un 30% | CLARA CEBALLOS
  • 8:30

    El doctor Quique Bassat recomana vacunar de la grip els infants

     

    El pediatre i epidemiòleg, Quique Bassat, és optimista respecte a l'evolució del que alguns han anomenat tripledèmia, és a dir, la confluència de tres virus que provoquen infeccions respiratòries, com ara la grip, el virus sincitial que provoca la bronquiolitis i el Covid. El doctor admet que "les properes setmanes seran complicades" però descarta que hi hagi una coincidència del pic dels tres patògens perquè el virus respiratori sincitial ja ha arribat al seu pic, s'espera que el de la grip es produeixi al voltant de Nadal, i el de la Covid presenta una major incertesa.

     

    Pensant en les vacances de Nadal, creu que les trobades familiars "sempre són un factor de risc perquè hi ha barreja amb la gent més gran que és la part de la població vulnerable". Per això recomana prudència durant les festes perquè "la Covid no s'ha acabat i la grip aquest any ha vingut molt forta".

  • 8:27

    La demanda d'avets segueix a l'alça

     

    Són dies atrafegats als vivers d'arbres de Nadal del Montseny i Les Guilleries. Malgrat que enguany la sequera ha matat molts dels planters nous, els productors confien vendre un 10% més d'arbres que l'any passat. Segons expliquen els professionals, la climatologia i les hores de sol són clau per aconseguir una bona producció. El sector dona feina a gairebé 200 persones i dedica el 20 per cent de la producció a l'exportació.

  • 8:24

    Quan els animals de companyia no són benvinguts

     

    Llogar un pis pot ser una tasca complicada, però encara ho és més per les famílies amb mascotes. Segons un estudi, al 44% de les llars d'Espanya hi viuen animals, però, en canvi, només un 4% dels propietaris anuncien de manera explícita que permeten inquilins amb mascota. Tot plegat fa que la recerca d'habitatge per llogar sigui molt més llarg i difícil pels que conviuen amb animals. A més a més, un cop es troba pis, també és habitual que calgui trobar un lloc on deixar les mascotes quan marxa de vacances.

    Quan els animals de companyia no són benvinguts
    rtve Quan els animals de companyia no són benvinguts
  • 8:20

    Les infeccions respiratòries col·lapsen els centres de salut

     

    Els virus respiratoris estan tensionant l’atenció sanitària. Davant la triple amenaça vírica que suposa la confluència de la grip, la covid i el virus sincitial, el Departament de Salut ha reforçat el Pla Integral d’Urgències i dedica més recursos econòmics tant a l’Atenció Primària com a les urgències hospitalàries. Tot i això, l'espera a les consultes pot arribar a ser de diverses hores. Els professionals es queixen que no donen l'abast i ja han anunciat vaga per al mes de gener. 

    Les infeccions respiratòries col·lapsen els centres de salut | JUANFRA ÁLVAREZ
    rtve Les infeccions respiratòries col·lapsen els centres de salut | JUANFRA ÁLVAREZ
  • 8:15

    Més enllà de l'esquí

     

    El fred intens ha arribat i acompanya l'inici de la temporada d'hivern al Pirineu. A banda de l'activitat a les estacions d'esquí, existeixen activitats per a tots els gustos: des de trineus estirats per gossos, que són la delícia dels més petits, fins a rutes a peu per la Vall d'Aran i altres pobles de la zona. Pels més sedentaris, hi ha establiments que ofereixen degustacions i experiències gastronòmiques. Durant aquests primers dies de desembre el Pirineu rep, sobretot, turisme familiar.

  • 8:10

    Èxit d'afluència el primer cap de setmana de la Fira de l'Avet d'Espinelves

     

    La 41a Fira de l'Avet d'Espinelves (Osona) ha arrencat aquest cap de setmana amb una notable afluència de públic i sense les restriccions per la pandèmia que encara es van fer notar en l'edició de l'any passat, Els organitzadors esperen vendre uns 5.000 arbres de Nadal, amb preus que oscil·len entre els 10 i els 60 euros, i arribar als 100.000 visitants durant els nou dies de mostra fins a l'11 de desembre.

  • 8:05

    Inici del macropont amb un repunt de la sinistralitat

     

    Des de l'inici de l'operació sortida del macropont de desembre han mort en accidents de trànsit 3 persones a la xarxa viària catalana. 3 víctimes mortals que eleven a un total de 152 les persones que han perdut la vida enguany a les carreteres i vies ràpides. Trànsit reitera la crida a la prudència després que durant el cap de setmana s'han registrat 3 accidents amb víctimes mortals. Fa unes setmanes el conseller d'Interior va anunciar la posada en marxa d'un servei d'assistència a les víctimes d'accidents greus.

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dilluns 5 de desembre de 2022.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.