Enlaces accesibilidad
Fira Barcelona

Arrenca una nova edició del Saló del Manga estrenant ubicació i amb moltes novetats

  • La 28a edició se celebra, per primera vegada, en el recinte de Fira de Barcelona que preveu acollir més de 150.000 assistents
  • La directora del Saló, Meritxell Puig, assegura que hi ha un 6% més d'expositors que l'any 201
  • Una de les convidades més destacades és la cantant japonesa Yoko Takahashi

Per
Arrenca una nova edició del Saló del Manga

La 28a edició del Saló del Manga torna aquest dijous i fins diumenge 11 de desembre amb canvi de recinte i moltes novetats. Els milers de seguidors del Manga es concentraran, per primera vegada, en el recinte de Fira de Barcelona Gran Via que preveu acollir més de 150.000 assistents.

La directora del Saló, Meritxell Puig, ha avançat al programa Cafè d'Idees de Ràdio 4 que les entrades anticipades ja estan exhaurides. Destaca l'"eufòria pel manga" que veu en el públic, així com que aquesta edició compta amb un 6% més d'expositors que en 2019 i amb especial presència del manga en català. Recorda que el saló se celebra un mes més tard del que és habitual, però ampliant expositors, aforament i amb canvi d'ubicació per encabir-hi els milers de seguidors i curiosos d'un món en autèntica expansió.

Aquest trasllat del recinte usual, a Montjuïc, és definitiu i comporta més metres quadrats que amplien l'aforament i la possibilitat que l'esdeveniment continuï creixent perquè, segons Puig, les instal·lacions se'ls havien quedat petites. A Fira, facilitaran el recorregut dels visitants “sense pujades ni baixades” i amb “grans avingudes”.

Convidats estrella

Aquesta edició recupera la internacionalitat després d'anys limitats per les restriccions per la pandèmia, i ho fa amb artistes i autors com Nakaba Suzuki, Yoko Takahashi, les Faky i Mahousyoujo Ni Naritai. Concretament, l'autor de 'The seven deadly sins', Nakaba Suzuki, que actualment treballa en la seqüela, participarà en sessions de signatures, una 'masterclass' i una trobada amb fans.

L'il·lustrador Carles Dalmau repassarà la seva experiència en una conferència, i entre els altres convidats també figuren el duo d'autores darrere de Xian Nu Studio i la parella de cosplay Yuko i Exion.

L'artista Shun Umezawa, recentment guardonat amb el Premi a l'Excel·lència del Japan Mitjana Arts Festival, participarà telemàticament des del Japó en una entrevista i en una 'masterclass' sobre com dibuixar 'humanzee', i comptarà també amb la seva pròpia exposició en el recinte.

El canvi d'ubicació permetrà l'obertura de nous espais per a respondre a la realitat editorial del moment: així, la nova sala Kitsune acollirà més presentacions editorials i a la sala Manga Academy hi haurà debats, conferències i xerrades sobre manga, animi i cultura popular japonesa.

Cartel de Manga Barcelona, de la madrileña Sara Lozoya

Música i pòdcasts

En l'àmbit musical, unes de les convidades més destacades és la cantant japonesa Yoko Takahashi i les cinc cantants de Faky, que presentaran en exclusiva internacional el seu nou àlbum, i també actuaran Mahousyoujo Ni Naritai, la Kame Band, Víctormame i Tenkaichi Musical.

Una de les novetats és la creació del Radi Music Stage, que barrejarà la música amb l'enregistrament de diversos pòdcasts en viu i que serà l'inici d'una col·laboració amb Ràdio Primavera Sound: permetrà escoltar el programa 'Licitació al puto robot!' amb el cantant LilDami, així com els pòdcasts 'Milana bonica' i 'Sopa de Miso', i la música de Lumica Stage, entre altres.

Més espais

Aquesta edició recuperarà la programació de Manga Kids, un espai per a públic jove i familiar; presentarà la novetat Manga Kids Academy, i habilitarà la zona de l'Acadèmia, on es desenvoluparan de manera ininterrompuda quatre activitats de cultura japonesa.

Els visitants podran tornar a espais com el Nihon Ryori, dedicat a la cuina japonesa; el Nihongo Experience, dedicat a la cultura i la llengua japonesa; el Cool Japan Experience, amb xerrades de manga i anime, i l'Auditori Manga Barcelona, amb estrenes de pel·lícules d'anime i imatge real i alguns dels grans èxits de 2022 que han passat per les sales de cinema.

Entre les exposicions hi ha ‘Expokon’, que fa un repàs a la relació que existeix entre diferents disciplines esportives i el manga amb els personatges més populars dels mangues esportius.

A banda de l’exposició dedicada a ‘El incidente Darwin’, el premiat manga de Shun Umezawa, també hi ha una exposició que mostra diferents models de kimono. Paral·lelament, ‘Manga Km0’ és una altra exposició que mostra alguns dels autors sorgits de l’Escola Joso, que s’han dedicat al còmic japonès.

Amb totes aquestes activitats, el Manga Barcelona, que ocupa els palaus 4, 6 i 7 amb 82.000 metres quadrats, preveu superar els 152.000 visitants.