Enlaces accesibilidad
Alt tribunal

El Goven proposa canvis legislatius per desbloquejar la renovació del Constitucional

  • Vol rebaixar la majoria actual de tres cinquens necessària al CGPJ per triar els dos magistrats del TC que li corresponen
  • Planteja establir un termini màxim per procedir a l'elecció i que podria comportar responsabilitats als vocals que l'incompleixin
  • El Partit Popular i Vox recorreran al TC aquest canvis i també la reforma del Codi Penal sobre la sedició i la malversació

Per
Seu central del Tribunal Constitucional a Madrid
Seu central del Tribunal Constitucional a Madrid

El Govern prepara dues esmenes al text de reforma del Codi Penal que es tramita al Congrés per fer canvis legals que permetin desbloquejar la situació del Tribunal Constitucional i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), segons han informat fonts del Govern a RTVE.

Mitjançant la primera d'aquestes esmenes, els partits de l'Executiu de coalició, PSOE i Unides Podem, proposen canviar la majoria de tres cinquens que ha de sumar el Consell General del Poder Judicial a l'elecció dels dos magistrats al Constitucional que li corresponen, segons la Llei Orgànica 6/1985 del Poder Judicial.

Canviar el mètode d'elecció per a l'alta magistratura

A partir d'ara n'hi haurà prou amb majoria simple. I, a més, establirà un termini per a aquesta elecció que, si els vocals incompleixen, els podria comportar responsabilitats "de tot ordre, inclòs de tipus penal". L'altra esmena que ha presentat el Govern per desbloquejar la renovació del Constitucional permetria a l'Executiu i al màxim òrgan dels jutges fer-ne el nomenament, encara que l'altra part no ho faci en el termini fixat.

Termini de 5 dies per presentar candidats

S'estableix l'"obligació d'iniciar el procediment de designació i un mandat de terminis absolutament clars per concloure'l", ha dit el portaveu parlamentari del PSOE, Patxi Lopez, en roda de premsa en presentar la proposta, que segons ha assegurat, té l'objectiu de "desbloquejar la renovació del Tribunal Constitucional tornant la normalitat a aquestes altes institucions".

En cinc dies, a partir de l'entrada en vigor de la llei, el president del CGPJ ha d'obrir el termini de presentació de candidats per al Tribunal Constitucional, cada vocal podrà presentar un candidat com a màxim, després hi haurà un termini de tres dies per convocar el ple de votació i es votarà, ha detallat Patxi López.

Els dos candidats amb més vots seran els designats i en cas d'empat serà el president el qui dirimeixi la qüestió. El termini de cinc dies per presentar candidatures tindrà caràcter "imperatiu", ha dit López, i si s'imcompleix, "hauran d'assumir responsabilitats, incús de caràcter penal".

Pel que fa als membres designats pel Govern, se suprimeix el tràmit de verificació prèvia, "com ja es va suprimir el 1985 per al Tribunal Suprem" perquè, segons ha assenyalat el portaveu del grup parlamentari del PSOE, "no té cap sentit que els membres d'aquest òrgan tinguin la capacitat de bloquejar els nomenaments que corresponen al Govern per mandat constitucional, encara que això sí, hi haurà un mecanisme posterior de verificació del compliment dels requisits objectius".

PP i Vox presentaran batalla jurídica

El PP i Vox recorreran al Tribunal Constitucional aquests canvis per designar els magistrats de l'Alt Tribunal. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que també ho denunciaran davant la Unió Europea.

En una roda de premsa al Congrés, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha acusat Sánchez d'"abús de poder". Afirmat que el president espanyol és "capaç absolutament de qualsevol cosa" per mantenir-se al poder.

Renovació del Constitucional encallada

El Govern busca desbloquejar el CGPJ, en funcions des de fa quatre anys, i renovar el Constitucional. Per això necessita que l'òrgan de govern dels jutges nomeni els dos magistrats que li corresponen.

Amb aquestes esmenes, l'Executiu assegura el desbloqueig de les designacions del magistrat de l'Audiència Nacional i exministre Juan Carlos Campo i de la catedràtica de Constitucional i exdirectora general de Presidència Laura Díez com a nous magistrats del Tribunal Constitucional, en substitució dels dos magistrats conservadors Pedro González-Trevijano, actual president, i Antonio Narváez.

El Consell de Ministres va fer la proposta sense esperar que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) designés els altres dos candidats que li correspon escollir per a la renovació dels quatre mandats caducats a l'alt tribunal.

La Constitució estableix que el TC es renova per terços (quatre magistrats cada cop). Ara mateix, el Constitucional té quatre mandats caducats des del mes de juny passat pendents de renovació: el president Pedro González-Trevijano, el vicepresident Juan Antonio Xiol i els magistrats Santiago Martínez-Vares i Antonio Narváez.

Al Govern correspon designar dos candidats i al CGPJ dos més, però en els darrers mesos hi ha hagut debat jurídic obert sobre si aquests quatre han de ser renovats tots alhora o es poden desdoblar en dues tandes. Les propostes per desbloquejar el CGPJ s'inclourien en el tràmit d'esmenes a la reforma del delicte de sedició al Codi Penal, el termini de presentació del qual acaba aquest divendres, després que el Cogrés fes el primer pas la setmana passada.