Enlaces accesibilidad
Millorar el substrat

Excrements que són or per a la terra

  • El youtuber Iván Vázquez ens mostra com millorar el substrat del nostre hort o jardí
  • Saber-ne la composició és cabdal per saber com enriquir-lo
  • Recupera tot el contingut del programa a RTVE Play Catalunya

Per
Va de verd - Aquests excrements són or per a la terra

Un bon substrat és clau perquè les nostres plantes i hortalisses creixin sanes i siguin productives, ja sigui en testos, al jardí o al nostre hort. Podem millorar-ne fàcilment la composició aportant-hi nutrients. L’Iván Vázquez, del canal de Youtube “La huerta de Iván”, ens ensenya com fer-ho.

Quin substrat tenim?

El primer pas, cabdal abans de posar-nos mans a l’obra, és saber quin tipus de sòl tenim. És arenós o argilós? Segons com sigui, les necessitats seran ben diferents. Els substrats argilosos tenen tendència a compactar-se, i això dificulta el pas de l’aigua i dels nutrients. Per contra, els arenosos necessiten molta matèria orgànica per poder retenir-los i que no s’escolin sòl avall. Per saber-ne la composició, podem fer-ho a través de mètodes casolans utilitzant bicarbonat o vinagre, també utilitzant mesuradors específics, o bé enviant-ne una mostra a un laboratori. Un cop en sapiguem el resultat, ja ens hi podem posar de ple.

Com el podem millorar?

Si el terra és arenós, com el de l’hort de l’Ivan, ens aconsella que escampem per tota la superfície una bona capa de humus de cuc. Aquest fertilitzant natural, a base dels excrements dels cucs i altres insectes, és una font increïble de nutrients per a la terra. A sobre, hi afegirem una altra capa de guano, un altre fertilitzant natural, en aquest cas a base dels excrements dels ratpenats. Podem barrejar les capes de manera superficial amb un rastell, i les reguem abundantment per integrar-les. Per mantenir-ne la humitat, l’Ivan també ens aconsella que hi escampem per tota la superfície una bona capa de cobertura vegetal.

Si tens un sòl argilós, tot i que a priori pot resultar més difícil de millorar, també és bastant senzill. La clau és primer esmicolar el terra, ja sigui amb ajuda d'un multicultor, si tenim força terreny, o amb un rasclet en superfícies petites. Com més esmicolada estigui la terra més fàcil és barrejar-lo amb l'adobament. Aquest consisteix a afegir una capa gruixuda, d'uns 20 cm, d'adob orgànic, que pot ser humus de cuc o fems de cavall, barrejada amb perlita (o substrats similars, com l'arlita, o la greda volcànica). La perlita és un mineral volcànic molt econòmic i fàcil de trobar. La seva textura porosa i el seu pes lleuger afavoreixen la ventilació del sòl i en dificulten la seva compactació.