Èxit per a 'El buen patrón', decepció per 'Alcarràs'
- La pel·lícula de Fernando León de Aranoa, cofinançada per RTVE, guanya el premi a Millor Comèdia
- La cinta de Carla Simón no s'endú cap dels premis als quals optava però ella en cap cas es veia com a favorita
- El pròxim repte per 'Alcarràs' és la cursa pels Òscar, que aviat anunciaran les candidates a Millor Pel·lícula Estrangera
La pel·lícula sueca 'Triangle of sadness', dirigida per Ruben Östlund, ha estat la gran guanyadora aquest dissabte als premis de l'Acadèmia del Cinema Europeu (EFA, per les sigles en anglès) en obtenir els guardons a millor film, millor direcció, millor guió i millor actor.
Östlund, guanyador el 2017 del premi a la millor pel·lícula de l'EFA amb 'The Square', ha recollit novament el màxim guardó, a banda dels corresponents a millor director i millor guió. Així mateix, ha donat a un dels seus actors, el croat-danès Zlatko Buric, el de millor interpretació masculina.
'Alcarràs' i Penélope Cruz es queden sense premi
'Alcarràs', el primer film de la història rodat en català que optava a la màxima distinció no s'ha endut el premi gros, tal com tenia coll avall la directora Carla Simón, i tampoc ha pogut recollir els altres dos premis als que estava nominada, el de millor guió, que també ha correspost a Ruben Östlund, i el dels universitaris.
La cinta de Carla Simón es troba actualment immers en la lluita per passar el primer tall dels Òscars. Amb la gala a Reykjavík, la pel·lícula ha iniciat també la temporada de cerimònies, amb els Forqué, els Feroz, els Goya i els Gaudí a l'horitzó.
La guanyadora de l'Ós d'Or, però, no marxa amb les mans buides, ja que s'ha anunciat que serà una de les cinc nominades a la 3a edició del Premi Lux del Públic, una distinció del Parlament Europeu que votarà el públic del continent. La pel·lícula competirà amb 'Burning days', d'Emin Alper's; 'Close', de Lukas Dhont i Angelo Tijssens; 'Triangle of sadness', de Ruben Östlund.
Pel que fa a Penélopez Cruz, que estava nominada a la categoria de Millor Actriu pel seu paper de Janis a 'Madres paralelas' de Pedro Almodóvar, tampoc ha estat premiada. El guardó se l'ha adjudicat la luxemburguesa Vicky Krieps, per la seva interpretació de l'emperadriu Sissi a 'Corsage', de la directora austríaca Marie Kreutzer.
Èxit per a 'El buen patrón' de León de Aranoa
Les bones notícies han arribat de la mà de l'altre film amb arrels catalanes que competia a la 35a edició dels guardons. 'El buen patrón', de Fernando León de Aranoa, i participada per RTVE, ha aconseguit l'estatueta a Millor Comèdia europea de l'any.
El director ha pujat a recollir el guardó juntament amb el seu productor, Jaume Roures, que entre bromes ha dit que la pel·lícula és, en realitat, un drama.
De la seva banda, León de Aranoa ha afirmat que volien fer una "pel·lícula seriosa" però "no va funcionar". "Heu donat el premi a la gent més seriosa de la sala, segurament", ha afegit enmig d'un auditori que rebia els comentaris entre rialles.
Palmarès dels Premis del Cinema Europeu
· Millor pel·lícula de l'any: 'Triangle of sadness', de Ruben Östlund (Suècia, Alemanya, França, Regne Unit)
· Millor director: Ruben Östlund, 'Triangle of sadness', (Suècia, Alemanya, França, Regne Unit)
· Millor comèdia: 'El buen patrón', de Fernando León de Aranoa (Espanya)
· Millor actor: Zlatko Buric, per 'Triangle of sadness' (Suècia, Alemanya, França, Regne Unit)
· Millor actriu: Vicky Krieps, per 'Corsage' (Àustria, Luxemburg, Alemanya, França)
· Millor guió: Ruben Östlund, 'Triangle of sadness' (Suècia, Alemanya, França, Regne Unit)
· Millor curtmetratge: 'Granny's sexual life' (Eslovènia-França)
· Millor documental: 'Mariupolis 2', de Mantas Kvedaravicius (Ucraïna)
· Premi Revelació de la Federació Internacional de la Crítica, FIPRESCI: 'Small body', Laura Samani (Itàlia, Eslovènia)
· Premi Eurimages a la coproducció: al conjunt de cineastes d'Ucraïna
· Premi d'Honor al conjunt de la carrera: Margarethe von Trotta (Alemanya)
· Premi Especial a la contribució al cinema: Elia Suleiman (Nazaret, Palestina)
· Premi Especial a la innovació cinematogràfica: Marco Bellocchio (Itàlia)