Enlaces accesibilidad
Cuina tradicional

La clotxa, l'entrepà de pagès de la Terra Alta

  • La clotxa és un pa farcit, molt tradicional a tota la costa mediterrània, especialment de la Terra Alta i Ribera d'Ebre
  • La Sílvia Abril arriba a Gandesa on descobreix com encara es continua preparant aquest àpat molt lligat a la tradició agrícola

Descobreix més continguts de La Recepta Perduda a RTVE Play Catalunya

Per
La recepta perduda - 'La clotxa' a la Terra Alta

La clotxa és un pa farcit, molt tradicional a tota la costa mediterrània i prou calòric perquè no faci falta una altra cosa. És un àpat antic i especialment lligat a aquelles comarques amb més tradició agrícola. A la Terra Alta, on la vinya i l'olivera han tingut i tenen una gran importància, la clotxa era un dels plats més presents a les collites.

És un plat fàcil de transportar o de preparar al camp que ha arribat fins als nostres dies gràcies a celebracions i festes com les clotxades populars que se celebren a diversos pobles de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre.

Algunes colles de veremadors, encara avui, fan foc a terra i es preparen unes clotxes per aguantar les llargues jornades de treball.

Productes

Pa de pagès

El pa no és només l’ingredient principal de la clotxa, també n’és el recipient. Es prepara amb un pa de pagès, rodó, partit per la meitat i traient-ne la molla. El pa de pagès té la crosta suficient per contenir tots els altres ingredients i el seu suc sense que es desfaci. Es tracta d’un pa bàsic que a les Terres de l’Ebre encara és possible trobar-lo cuit en un forn de llenya morú.

La recepta perduda - El forn morú a Terra Alta

Arengada

L’arengada o sardina de casco, com es coneix a les Terres de l’Ebre, és una sardina gran salada, premsada i conservada en un cèrcol de fusta o casco. Es tracta d’un dels productes de pesca salada més coneguts a Catalunya i durant molt de temps un dels pocs peixos que es consumien a les terres d’interior, junt amb el bacallà. A la Terra Alta, la sardina de casco és l’ingredient principal de la clotxa, la sardina amb suc o la coca de sardina.

Així es prepara la clotxa a la Terra Alta | La recepta perduda

Així es prepara la clotxa a la Terra Alta | La recepta perduda RTVE

La recepta perduda - La sardina de casco a les Terres de l'Ebre

Ingredients (per a 10 persones)

  • 4 tomàquets de penjar per persona
  • 1 Sardina de casco o arengades per cap
  • 4 caps d'alls
  • 4 Cebes blanques grans
  • 5 pans de pagès grans, de 250 g
  • Oli d'arbequina

Pas a pas

  1. Escalivem les cebes i els alls
  2. Posem els tomàquets en una graella, amb el cul cap per vall i els posem al foc
  3. Pelem els alls i tallem les cebes per la meitat
  4. Tallem el pa per la meitat i li traiem la molla i el reservem
  5. Pelem els tomàquets escalivats i els fiquem dintre del pa
  6. Afegim ceba i all
  7. Pelem l'arengada cuita, l'afegim al pa i amanim amb un bon raig d'oli
  8. Tapem amb la molla que havíem reservat, estrenyem bé i ja està llesta per menjar

Per acompanyar podem fer una amanida de tomàquet i ganyims!

Ganyims

Els ganyims també són pesca salada, però en aquest cas de tonyina. Es tracta de la zona de la ganya, al costat de les espines, una part de la tonyina amb molt de sabor i un característic color entre vermell fosc i negre. Els ganyims es consumien tradicionalment a terra endins i a la Terra Alta s’han mantingut en plats com l’amanida de ganyims, amb els ganyims dessalats, tomàquet i ceba.