Enlaces accesibilidad
Enologia

DO Terra Alta, la història d'una de les denominacions d'origen més importants del món

  • La D.O Terra Alta va suposar un canvi molt important en la cultura vitivinícola de la comarca
  • Actualment, un terç de la producció mundial de garnatxa blanca es produeix en aquesta zona
  • Recupera tot el contingut de ‘La Recepta Perduda’, programa presentat per l’actriu Sílvia Abril, a RTVE Play Catalunya

Per

La recepta perduda - La verema de la garnatxa blanca a Terra Alta

La vinya de la Terra Alta és una de les D.O. més importants del món. A 'La recepta perduda', programa disponible a RTVE Play Catalunya presentat per Sílvia Abril, l'enòleg del Celler Arrelats, Sergi Pallarés, ha explicat quina és la vinculació entre la terra, el raïm i el vi a la comarca.

Una història marcada per la fil·loxera

La vinya a la Terra Alta, com arreu, es va perdre en l'atac de la fil·loxera. Va passar de ser el tercer cultiu a, pràcticament, desaparèixer durant moltes dècades fins als anys setanta. Va ser llavors quan es va començar a reconèixer que era una producció de qualitat i es va aconseguir la Denominació d'Origen, oficialitzada el 1982.

La vinya va tornar a ser el gran producte de la zona com ho havia estat abans de la catàstrofe. Es va començar a reconèixer la qualitat i va començar l'envasat en ampolles més individuals. Això va fer que la Terra Alta remuntés econòmicament. Des de llavors, molta gent jove de la comarca va tornar a posar en funcionament aquests cellers que s'havien anat descuidant.

El relleu generacional

Sergi Pallarés és una d'aquestes persones que va tornar a posar en funcionament la cultura vitivinícola a la Terra Alta. L'enòleg ha assegurat a 'La recepta perduda' que va fer la serva primera anyada quan només tenia quinze anys: "Tot el que tu li dones a la natura t'ho torna. Al final, crees aquesta mena de connexió entre tu i ella i és com un germà. Perquè tu plantes un cep i vas creixent amb ell. Al llarg de la teva vida la vinya haurà anat creixent i tu t'hauràs fet gran al seu costat i a la inversa".

Sergi Pallarés és un dels enòlegs més joves de la Terra Alta amb 24 anys

Sergi Pallarés és un dels enòlegs més joves de la Terra Alta amb 24 anys RTVE Catalunya

L'expert en vi ha destacat la història de les terres de la comarca i el valor històric de les seves vinyes: "És una mica trist perquè una vinya de setanta, vuitanta o noranta anys no deixa de ser un lloc emblemàtic de la Terra Alta, perquè és una vinya que van plantar els nostres iaios i ja forma part de la nostra història i del nostre patrimoni".

Els vins de la Terra Alta expressen una zona, una identitat.

Tot i el seu valor, moltes de les terres s'estan perdent a conseqüència de la falta de vocació de molts dels joves. "Com que no hi ha relleu generacional, molta gent que s'ha dedicat a ser viticultor acaba havent de decidir si arranquen aquella vinya o busquen celleristes o viticultors de la comarca que els hi puguin treballar les vinyes".

La garnatxa blanca

Un terç de la producció mundial de garnatxa blanca es produeix a la Terra Alta. És molt resistent a molts tipus de malalties de la vinya i això li dona una facilitat al viticultor i un marge de maniobra molt gran per aconseguir un gran raïm. A més, permet als enòlegs i celleristes que sigui un procés relativament fàcil transformar aquest raïm en un vi que sigui 100% garnatxa blanca.

Un terç de la producció mundial de garnatxa blanca es produeix a la Terra Alta

Un terç de la producció mundial de garnatxa blanca es produeix a la Terra Alta RTVE Catalunya