Dues persones situen l'acusat pel crim de la Janet Jumillas a casa de la dona la nit anterior a la seva desaparició
- Va desaparèixer el març de 2019 i gairebé tres mesos després localitzaven el seu cos a un solar del Prat de Llobregat
- La Fiscalia demana 19 anys de presó per l'únic acusat i l'acusació particular en demana 25 anys per assassinat amb traïdoria
A l'Audiència de Barcelona han declarat els primers testimonis al judici per l'assassinat de Janet Jumillas el 2019. La Janet va desaparèixer de manera involuntària i gairebé tres mesos després uns operaris de neteja localitzaven el seu cos a un solar del Prat de Llobregat. La Fiscalia demana 19 anys de presó per l'únic acusat i principal sospitós del seu homicidi, Aitor G.P. L'acusació particular en demana 25 anys per assassinat amb traïdoria.
Els amics i familiars de la dona han dit davant del jutge que no coneixien l'acusat. Això sí, dues persones el situen a la casa de la Janet la nit anterior a la seva desaparició. La mare i el seu germà, Fernando Jumillas, diuen que esporàdicament i amb fins terapèutics consumia marihuana i que alguna vegada n'havia venut en petites quantitats. El gran interrogant és quina relació tenia amb la víctima i el mòbil del crim. La versió de l'acusat es coneixerà en principi dijous.
“Si hi ha una justícia, vull la pena màxima que hi hagi i que la compleixi sencera“
"Nosaltres volem justícia i que això no torni a succeir. No només en el meu cas, sinó en tots els casos. No t'ho creu fins que et passa a tu mateix. Si hi ha una justícia, vull la pena màxima que hi hagi i que la compleixi sencera", assegura Fernando Jumillas.
La dona, amb dos fills, s'havia desplaçat el 13 de març de 2019 a Cornellà de Llobregat a fer unes gestions en la delegació d'Hisenda i després ja no es va saber més d'ella. Poc després de desaparèixer, la família de la dona va assegurar en declaracions a TVE que Janet Jumillas no havia marxat per la seva pròpia voluntat, perquè va desaparèixer després de deixar als seus fills en el col·legi i tenia intenció de reunir-se amb el seu nebot, segons un àudio que aquest va rebre.
Els Mossos d'Esquadra van localitzar el seu cotxe el 18 del mateix mes, aparcat correctament en la via pública als voltants de la seu d'Hisenda, i no s'apreciava cap signe de criminalitat.
Després de la desaparició de Janet Jumillas, veïna de Viladecans, els Mossos van detenir el 7 de maig a dos homes d'aquesta localitat, un d'ells conegut de la víctima, però sense relació sentimental amb ella, segons les primeres investigacions. L'altre detingut va quedar en llibertat després de ser investigat i retirar-li l'acusació.
L'autòpsia realitzada al cadàver trobat al Prat, a Barcelona, corresponia a Janet Jumillas, segons van confirmar els Mossos d'Esquadra, després d'haver corroborat la policia científica que les empremtes dactilars són de la dona de 39 anys.
La investigació que va portar al principal sospitós
La Unitat Central de Desapareguts dels Mossos d'Esquadra va assumir les investigacions després de la denúncia per la desaparició d'aquesta dona, després que en els primers dies no es descartés que es tractava d'una fugida voluntària.
En la recerca, van descobrir que Aitor G.P., vinculat al tripijoc, havia mantingut comunicacions amb la dona en els dies previs a la seva desaparició, per la qual cosa va ser citat en comissaria el 21 de març i ja llavors va aixecar les sospites en incórrer en contradiccions i falsedats respecte de les proves obtingudes per la intervenció telefònica i de geolocalització.
Aquest mateix dia, els investigadors que ja seguien al principal sospitós, li van veure tirant unes bosses d'escombraries a un contenidor, que van ser recuperades, i hi havia dues baietes de pal de fregar xopats en sang, que es va confirmar que era de Jumillas. En aquestes bosses també hi havia unes ulleres trencades de la desapareguda i un tros de corda amb cabell seu, segons els indicis que té el jutge.
El principal sospitós de l'homicidi de Jumillas presumptament va repintar part del seu pis, en el número 33 del carrer Ramon Sala i Massaguer a Cornellà, per a ocultar sang. Segons detalla un acte del Jutjat d'Instrucció 4 de Cornellà, recollit per Europa Press, Jumillas va acudir al pis del principal sospitós el dia de la seva desaparició, ja que estava al costat de l'oficina de l'Agència Tributària de Cornellà, on havia de fer un tràmit, i allí a prop va aparcar el seu cotxe.
Troballa del cos en un descampat
El mateix matí de la seva desaparició, Jumillas va enviar un missatge de veu a un nebot manifestant-li que havia acabat la gestió i que en mitja hora tenia previst tornar a Viladecans, sent aquesta l'última de les seves comunicacions. En el registre de l'habitatge, els investigadors van descobrir un pintat recent i van trobar restes de sang humana tant en les parets com en el sòl, la qual cosa porta a presumir "com més que probable que va ser a l'interior d'aquest domicili on l'investigat va posar fi a la vida de Janet Jumillas".
Operaris de neteja van trobar el cos en un descampat del Prat propietat d'un banc on estaven treballant, al carrer Major, i van avisar a la policia. El cadàver estava en un forat de 30 metres d'ample i quatre de profunditat tapat amb una manta i agents de recerca es van dirigir al lloc, on ja van començar a sospitar que podia tractar-se de la desapareguda.
Les denúncies per violència de gènere han augmentat un 10% el tercer trimestre del 2022 respecte del mateix període de l'any anterior. És el balanç de l'Observatori contra la violència Domèstica i de Gènere que revela que entre juliol i setembre s'han presentat gairebé 50.000 denúncies a jutjats o comissaries de tot l'Estat. I 7 de cada 10 les han presentat les mateixes víctimes. De les 12.500 sentències que es van dictar el 80% van ser condemnatòries.
El número per denunciar la violència de gènere és el 016, és totalment gratuït i no deixa rastre a la factura del telèfon.