Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Ernest Urtasun: "No tenim ben controlada la ingerència de tercers estats al Parlament Europeu"

  • El president dels Verds Europeus admet que s'estan vivint moments "difícils" i que "la institució surt tocada i haurà de fer reformes"
  • L'eurodiputat d'En Comú Podem sobre la proposta d'ERC sobre un referèndum: "Estem en una fase política diferent"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Ernest Urtasun: "Estem en una fase política diferent del referèndum"

L'eurodiputat d'En Comú Podem, Ernest Urtasun, admet que el Parlament Europeu viu "dies difícils" després que el Parlament Europeu hagi destituït una de les 14 vicepresidentes de la institució, Eva Kaili, per la seva implicació en el presumpte cas de corrupció amb Qatar: "La institució surt tocada i haurà de fer reformes". El també vicepresident dels Verds Europeus, ha reconegut que "no es va sorprendre molt" de l'escàndol d'Eva Kaili i ha explicat que ella defensava el negoci de les criptomonedes.

"El Parlament Europeu no té tots els deures fets"

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Urtasun ha admès que Qatar ha dedicat una "quantitat ingent de recursos" per influir en les decisions del Parlament Europeu: "El Parlament no té tots els deures fets sobre com ens blindem". I reconeix que el Qatargate ha fet evident que s'ha posat "poca atenció en les ingerències de tercers països en l'activitat legislativa" del Parlament Europeu.

L'eurodiputat reclama una oficina anticorrupció dins de la UE i un comissari dedicat a perseguir la corrupció a més del registre de lobbies pels països tercers. Urtasun també proposa que els eurodiputats tinguin un període de temps on no puguin ocupar segons quins càrrecs un cop deixin de ser europarlamentaris.

"Estem en una fase política diferent"

En clau catalana, Urtasun ha replicat la proposta d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) sobre la seva proposta de referèndum i ha defensat que ara no s'està en una fase de fer cap votació: "Estem en una fase política diferent".

Urtasun creu que l'anunci d'aquest referèndum es deu a la dinàmica política que els ha portat a llençar aquest missatge: "A Catalunya portem molts anys parlant-ne, hem estat presoners de debats com aquest". En aquest sentit, ha afirmat que el procés ha produït molt pocs avenços i, en canvi, la taula de diàleg està per resoldre realitats: "Els debats estan molt bé, però ara estem per resoldre els problemes quotidians".

L'eurodiputat explica que ara està centrat a aconseguir que el català pugui ser una llengua de treball a la UE.

"Estic implicadíssim al projecte de Yolanda Díaz"

Urtasun descarta que Podemos i Sumar vagin per separat a les eleccions i considera que és normal que hi hagi tensions. A la pregunta de si Yolanda Díaz li ofereix ser cap de llista per Barcelona a les eleccions generals per Sumar, Urtasun diu que està molt implicat en el projecte de Díaz: "Estic a la seva disposició, però estem molt lluny de candidatures".

L'eurodiputat considera que s'està en un procés de reconfiguració d'un nou espai a l'Estat en què Sumar, diu, és un projecte engrescador i descarta intervenir entre Pablo Iglesias i Yolanda Díaz: "Han de parlar entre ells".