Enlaces accesibilidad
Inflació

L'IPC cau per quart mes consecutiu a Catalunya i se situa en el 6,4%

Per
Els aliments són el que més s'han encarit aquest mes de novembre
Els aliments són el que més s'han encarit aquest mes de novembre

L'IPC es situa en el 6,4% a Catalunya i cau per quart mes consecutiu segons l'Institut Nacional d'Estadística. Són quatre dècimes menys respecte l'octubre, i és la dada més baixa registrada des del gener d'aquest any. En el conjunt d'Espanya es situa quatre dècimes per sobre, en el 6'8%, cinc dècimes menys respecte el mes anterior. La reducció dels preus de l'electricitat i els combustibles, el gas i l'electricitat (-0'8%) han contribuït a la rebaixa. Les dades confirmades coincideixen amb les avançades a finals del mes passat.

Crescuda moderada en la cistella de la compra bàsica

Al novembre, els preus dels aliments han crescut però de manera menys intensa. Van baixar mig punt respecte l'octubre (14%) quan es va assolir la xifra més elevada de tota la sèrie històrica des del 2002. A la cistella de la compra, els productes que més s'han encarit són el sucre (+47,8%), la llet i els productes làctics (+29,2% i 19,6%, respectivament), l'oli i els greixos (+26,1%), els cereals (22,7%), els ous (19,5%) i la patata (17,3%). A la carnisseria, la carn de vaca puja un 11%, l'ovina ho fa un 5,8% i la de porc un 11,7%, mentre que el preu del pa s'enfila fins a un 12,1%.

L'IPC cau a Catalunya i se situa en un 6,4%

Aquests augments tenen a veure amb una estratègia dels grans centres de distribució i en cap cas amb el seu encariment en origen, segons denuncia des de l'organització agrària COAG, Andrés Góngora. Una inflació per sobre del sis per cent que afecta ja de forma important al consum de les llars, que ha caigut tres punts, tal i com apunten des de Comissions Obreres, per l'afany del sector empresarial de mantenir els beneficis

L'IPC a Catalunya se situa en el 6,4% | Climent Sabater

A banda del descens del preu dels carburants i l'electricitat també s'ha notat en les butxaques dels consumidors la reducció de preus del transport i la menor pujada dels preus de la roba i les sabates.

Augment de les pensions

Amb la confirmació de la dada de l'IPC, les pensions contributives augmentaran un 8,5%. La dada de novembre és clau per a fixar la revalorització de les pensions mínimes i de l'Ingrés Mínim Vital. El Consell de Ministres va acordar a principis d'any una actualització del 2,5% per aquest 2022