Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya del 15 de desembre de 2022 | El TSJC obliga el Govern a tornar més de 304 milions d'euros a Acciona

  • El PSC posa en quarantena la proposta fiscal dels comuns per aprovar els Pressupostos
  • El Congrés avala derogar el delicte de sedició enmig d'acusacions de colpisme
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Imatges d'una de les estacions de tractament d'aigua potable de l'ATLL el 2007
Imatges d'una de les estacions de tractament d'aigua potable de l'ATLL el 2007

L'actualitat d'aquest dijous ens deixa la decisió del TSJC a favor de l'empresa Acciona en el contenciós per la finalització del contracte de l'ATLL. El Govern haurà d'indemnitzar a l'adjudicatària de la privatització amb 304 milions d'euros.

Al Congrés, s'ha tornat a viure una tarda de tensió en la sessió d'aprovació de la reforma del Codi Penal que deroga el delicte de sedició i modifica el de malversació per establir penes d'entre 1 i 4 anys quan no hi hagi ànim de lucre. Unes esmenes que se sumen a altres dues orientades a desbloquejar la renovació del TC. El mateix tribunal ha ajornat fins dilluns la decisió sobre el recurs del PP contra la reforma del sistema d'elecció de magistrats.

El Govern continua negociant amb l'oposició per aprovar els Pressupostos. Amb el 'sí' dels Comuns, només li cal l'aprovació de Junts o del PSC. En aquest sentit, avui la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha dit que la negociació dels comptes amb PSC i Junts està "ben encarrilada". En canvi, els socialistes es mantenen en l'esmena a la totalitat si el Govern no pacte amb ells els comptes catalans.

Pere Aragonès, i el CEO d'Ideaded, Eduard Puig, han visitat les instal·lacions de Viladecans on es crearà la cambra blanca de semiconductors més gran del sud d'Europa. D'altra banda, l'Ajuntament de Barcelona anuncia els fons europeus Next Generation obtinguts per als projectes de transformació de l’activitat turística a la ciutat.

RESUM DE L'ACTUALITAT DEL DIA A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:02

    Tres nous detinguts relacionats amb l'assassinat de la treballadora d'un bingo de Tortosa
     

     

    Agents de Policia Nacional a Tortosa i de la Policia de la Generalitat- Mossos d'Esquadra de la Divisió de Recerca Criminal (DIC), de la Regió Policial Terres de l'Ebre han detingut altres tres persones relacionades amb un robatori violent que va tenir lloc el passat 19 de setembre en un bingo de la localitat de Tortosa.

  • 19:00

    El TJUE decidirà el 31 de gener sobre les prejudicials de Llarena sobre l'euroordre contra Puigdemont

     

    El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sentenciarà el 31 de gener sobre les preguntes prejudicials plantejades pel magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena sobre l'euroordre contra l'expresident Carles Puigdemont. El tribunal amb seu a Luxemburg publicarà la sentència més de sis mesos després que l'advocat general emetés la seva opinió no vinculant per respondre als dubtes plantejats per Llarena sobre els motius de Bèlgica per rebutjar les euroordres. 

  • 18:23

    El ple del Congrés avala derogar la sedició entre acusacions de colpisme


    La reforma impulsada pel Govern per a transformar el delicte de sedició en un de desordres públics agreujats i rebaixar les penes per malversació ha tirat endavant en el Congrés amb 184 vots a favor -dels socis de coalició i els seus aliats parlamentaris-, 64 en contra i una abstenció.  El Tribunal Constitucional, que finalment ha ajornat al dilluns la seva decisió sobre si frena part d'aquesta llei a petició del PP.  El PP i Ciutadans han decidit no votar en senyal de protesta. PSOE i Podemos han inclòs una reforma per a desbloquejar la renovació pendent de quatre magistrats del TC. L'objectiu del Govern és que la llei, vegi la llum abans de Cap d'Any.

  • 17:52

    Accident mortal entre un turisme i un tractor a Vallgorguina

     

    Una dona ha mort un xoc entre el cotxe que conduïa i un tractor al quilòmetre 15 de la carretera C-61, a Vallgorguina (Vallès Oriental). Els Mossos d'Esquadra han rebut l'avís del sinistre cap a dos quarts de cinc i les causes de la col·lisió estan sota investigació. La dona viatjava sola al vehicle.

  • 17:36

    'Sica', de Carla Subirana, seleccionada a la secció Generation de la Berlinale

     

    La pel·lícula 'Sica', de Carla Subirana, formarà part de la secció Generation a la pròxima edició del Festival Internacional de Cine de Berlín, que tindrà lloc del 16 al 26 de febrer del 2023. Es tracta del primer film de ficció de la realitzadora catalana que explica la recerca d'una nena de 14 anys del cos del seu pare, desaparegut durant un naufragi.

  • 17:29

    Falsa alarma d'explosiu a un contenidor a la seu de la Seguretat Social a Girona

     

    Un contenidor sospitós a la seu de la Seguretat Social a Girona ha obligat a activar els Tedax i acordonar la zona. També s'han mobilitzat efectius de la Policia Municipal i dels Bombers, que s'han endut el recipient.

     

    Durant dues hores i de comprovar que el contenidor era buit, però que podria haver contingut residus sanitaris, els Bombers han optat per endur-se'l amb seguretat. Per això, abans de retirar-lo, s'han vestit amb equips de desinfecció.

     

  • 17:00

    El Tribunal Superior de Justícia de Madrid dona la raó a Rajoy en l'Operació Catalunya

     

    L'alt tribunal ha donat la raó a l'expresident del Govern Mariano Rajoy i als exministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz i ha acordat paralitzar la comissió rogatòria que va lliurar Andorra relativa a la querella de la 'Operació Catalunya' presentada contra els tres excàrrecs. La Justícia d'Andorra investiga a Rajoy, a Fernández Díaz i a Montoro per presumptes delictes de coaccions, amenaces, xantatge, extorsió, coaccions a òrgans constitucionals i creació de document fals per la seva suposada relació amb els intents de conèixer "mitjançant vies il·legals" informació bancària secreta dels expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i Artur Mas, així com de l'exvicepresident Oriol Junqueras.

  • 16:25

    Nomenament dels sis nous comissaris del cos dels Mossos d'Esquadra

     

    El cos nomena sis comissaris nous, quatre dels quals dones, per encarar la recta final de la reestructuració. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha reiterat el seu compromís de feminització del cos de Mossos d'Esquadra.

  • 15:59

    Cinquena sessió del judici de l'acusat d'assassinat Janet Jumillas el 2019

     

    Aquest dijous comença la cinquena sessió del judici per l'assassinat de Janet Jumillas el març de 2019. Avui acaba la pràctica de la prova pericial i és previst que declari l'acusat. També han declarat diversos Mossos d'Esquadra que van analitzar la localització i el contingut dels telèfons mòbils de l'acusat i la víctima, proves que l'incriminen. 

  • 15:15

    Llum verda a l'acord amb la banca per alleugerir les hipoteques de rendes inferiors

     

    El Congrés ha donat llum verda al decret que recull l'acord del govern espanyol amb la banca per alleugerir la càrrega hipotecària a les famílies amb rendes inferiors a 29.400 euros. El decret amplia la cobertura estipulada al Codi de Bones Pràctiques per a deutors hipotecaris vulnerables i l'executiu calcula que beneficiarà més d'un milió de llars.

     

    La iniciativa ha obtingut el suport de 289 diputats, entre els quals el PP, Cs i aliats de la investidura. Tot i donar-hi suport, grups com ERC o EH Bildu han criticat que són mesures "insuficients".

  • 15:01

    El TSJC obliga el Govern a tornar més de 304 milions d'euros a Acciona per la finalització del contracte de l’ATLL

     

    El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dona la raó a Acciona i condemna la Generalitat a retornar-li uns 304 milions d'euros per la finalització del contracte de gestió d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL). El TSJC va anul·lar l'adjudicació a Acciona de la gestió del servei d'abastament d'aigua en alta el 2015 i el Tribunal Suprem la va confirmar el febrer del 2018. 

  • 14:33

    El TC ajorna a dilluns el ple per decidir sobre el recurs del PP contra la reforma del sistema d'elecció de magistrats

     

    La modificació del sistema d'elecció dels seus magistrats inclosa en la reforma del Codi Penal que es debatrà aquest dijous a la tarda al Congrés. La nova trobada serà dilluns 19 de desembre a les 10 hores. L'ajornament es fa a petició dels cinc magistrats progressistes del TC que ho han demanat al president del Constitucional, Pedro González-Trevijano, al·legant que necessiten més temps per estudiar l'afer.

    Pot el TC aturar una llei al Congrés abans que s'aprovi? - veure ara
    rtve Pot el TC aturar una llei al Congrés abans que s'aprovi?
  • 14:16

    Continua el judici per l'assassinat de la Janet Jumillas.

     


    Hi ha un únic acusat, en presó preventiva des de fa tres anys, amb diverses proves que l'incriminen. En la sessió d'aquest dijous han seguit aportant proves. Els Mossos d'Esquadra confirmen que van trobar restes al domicili de l'acusat, impremtes i geolocalitzacions. El que encara es desconeix és el motiu del crim. La fiscalia li demana 19 anys de presó i l'acusació particular 25. La vista oral s'acabarà aquest divendres amb l'interrogatori de l'acusat es farà a les 9:30 hores. 

  • 13:55

    'Aturem Hard Rock' celebra que encara no s'aprovi el Pla Director Urbanístic per instal·lar el macrocomplex turístic

     

    La plataforma 'Aturem Hard Rock' està satisfeta perquè dimecres passat no es portés a aprovació el Pla Director Urbanístic de reordenació de l'àmbit del CRT de Vila-seca i Salou, on s'ha de construir el complex turístic.

     

    Els activistes han anunciat que dilluns presentaran noves accions judicials contra el projecte i han criticat el manifest impulsat per la Cambra de Comerç de Tarragona, titllant-lo de "falsa unitat". 

  • 13:12

    El 50% de les visites que arriben a un hospital són menys urgents o no urgents i es podrien atendre a urgències dels CAP

     

    És la principal conclusió de l'estudi 'Anàlisi de les visites a la unitat d'urgències hospitalàries i dels coneixements de la població sobre l'Atenció Primària', que s'ha presentat aquest dijous a la Cambra de Comerç de Tarragona. L'estudi determina que el 31% de pacients no saben on dirigir-se en cas d’una urgència si el seu CAP de referència està tancat. Són dades obtingudes a través de 270 enquestes i analitzant les visites a urgències del 2018 i 2021 a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. 

  • 12:58

    Els Mossos desarticulen al Maresme un grup que es dedicava a fer compres fraudulentes amb el mètode de l''smishing'

     

    L'estafa s'eleva als 15.000 euros. Hi ha cinc detinguts i s'han identificat 21 víctimes, però no es descarta que hi puguin haver més. Els investigadors van comprovar que darrere de diverses denúncies per compres fraudulentes al Maresme, Barcelona i Vallès Oriental hi havia un entramat criminal que enviava SMS massius fent-se passar per oficines bancàries o empreses de missatgeria.

  • 12:17

    CCOO desconvoca la vaga d'aeroports espanyols que havia convocat per Nadal

     

    Després que AENA s'hagi compromès a abonar la paga de productivitat que la plantilla havia deixat de rebre durant la pandèmia. El sindicat havia convocat aturades en les dates clau de les festes. En paral·lel, sí que mantenen la vaga els pilots d'Air Nostrum per reclamar actualitzar els salaris a l'IPC.

     

  • 11:52

    El TC endarrereix fins a les 12 h l'inici del ple

     

     

    El Tribunal Constitucional (TC) ha retardat dues hores, fins a les 12.00, el Ple convocat d'urgència per a decidir si s'admet a tràmit el recurs d'empara del PP contra la tramitació parlamentària de la reforma del Poder Judicial que afecta el propi Constitucional i el debat i la votació del qual en el Congrés estan convocats per a aquest dijous.

     

    Els 'populars' demanen paralitzar de forma cautelaríssima el que consideren una "maniobra" per a controlar "per la porta de darrere" l'Alt Tribunal d'una forma "inconstitucional".

  • 11:45

    Sánchez signa la compra de 97 nous trens de Rodalies a Catalunya

     

    La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha anunciat la signatura de la compra de 97 trens de Rodalies a Catalunya per més de 800 milions d'euros. "És una inversió en el confort dels ciutadans i ciutadanes", ha dit, tot afegint que "seguim complint el compromís amb el pla de Rodalies". En aquest sentit, al Cercle d'Infraestructures ha titllat de "victimisme infundat" les crítiques per la baixa execució pressupostària de l'Estat a Catalunya i ha assegurat que complirà l'objectiu que el territori rebi el 18% de l'executat pel Mitma el 2022.

  • 11:26

    L'Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea qüestiona que l'AMB fixi una proporció 1/30 entre taxis i VTC.

     

    El lletrat conclou que la limitació del nombre d'autoritzacions per a vehicles de transport amb conductor en l'Àrea Metropolitana de Barcelona viola la llibertat d'establiment. 

  • 11:01

    Arrenca a Girona la campanya "Joguina segura"

     

    Jugar amb seguretat. És l'objectiu de la campanya "Joguina Segura" que engega la Policia Municipal de Girona quan arriba Nadal i que pretén garantir que les joguines que es venen a les botigues de la ciutat compleixin la normativa de seguretat i etiquetatge. El regidor de Seguretat de la ciutat, Eduard Berloso, afirma que "la campanya té èxit, perquè els casos d'incompliment s'han anat reduint al llarg dels anys".

  • 10:38

    LLEI SÍ ES SÍ | El Suprem rebaixa a la meitat la pena contra un abusador sexual de quatre menors per la nova llei.

     

    Es el segon pronunciament del Tribunal Suprem sobre aquesta norma. Rebaixa a la meitat la condemna (de 9 anys a quatre i mig) per abús sexual en ser més beneficiosa la nova llei. Un condemnat a Vitòria a nou anys de presó i sis de compliment sortirà pròximament de presó gràcies a la reducció. La Isabel Palacios en detalla més informació:

     

    El Tribunal Suprem ja havia fixat aquest dimecres que l'aplicació de la Llei orgànica de Garantia Integral de Llibertat Sexual, l'anomenada llei del 'només sí que és sí', és "obligatòria" per ser "més favorable" a l'empresonat, és a dir, que s'ha d'aplicar la retroactivitat de la llei penal més "beneficiosa", segons la sentència dictada en resoldre els recursos de cassació del cas Arandina, la fallada del qual es va avançar el passat 29 de novembre, però s'ha conegut íntegrament aquest dimecres.

  • 10:29

    Les exportacions catalanes de gener a l'octubre ja superen les de tot el 2019

     

     

    Les exportacions catalanes van sumar 77.498,1 milions d'euros fins a l'octubre, xifra que representa un increment del 17% respecte al mateix període del 2021, segons el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. A més, les vendes a l'estranger acumulades entre gener i octubre ja superen els 73.853 milions d'euros de tot el 2019, any anterior a la pandèmia.

     

    Si es té en compte només l'octubre, les exportacions catalanes van sumar 7.913,9 milions d'euros, un 10,9% més que mateix mes del 2021. 

  • 10:00

    Comença el ple urgent del TC per decidir si admet el recurs del PP contra la reforma del Codi Penal 

     

    El president del Tribunal Constitucional, Pedro González-Trevijano, ha convocat de manera urgent un ple per decidir sobre les mesures cautelaríssimes que li ha demanat el PP en el seu recurs contra la tramitació de dues esmenes de la reforma del Codi Penal que fan referència al sistema d'elecció dels nous membres del mateix Tribunal Constitucional que ha de designar el CGPJ.

  • 09:49

    Arrenca una campanya de Trànsit, Mossos i policies locals per reduir els accidents provocats per alcohol o drogues

     

     

    L'objectiu és combatre la conducció sota els efectes d'aquestes substàncies a carreters i zones urbanes. La iniciativa arrenca avui i s'allargarà fins al 23 de desembre, coincidint amb els dies previs a les festes de Nadal i els dinars i sopars d'empresa habituals en aquestes dates. Es desplegaran controls policials aleatoris i que es faran en qualsevol moment del dia pel conjunt del territori. 

  • 09:15

    ENTREVISTA AL CAFÈ D'IDEES | El candidat de Junts a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, reconeix que hi pot haver "problemes" d'entesa amb ERC, però no descarta un pacte postelectoral. "Entendre's després d'unes eleccions no ha de ser difícil, a menys que ja tinguin un acord amb altres". 

     

     

     
  • 9:00

    PRESSUPOSTOS | Joan Carles Gallego, d'En Comú Podem, ha assegurat en una entrevista al Cafè d'idees que l'acord de pressupostos és "perfectament assumible" pel PSC, mentre reconeix que amb Junts hi ha "més diferències". 

     

     

     
  • 09:00

    Es desconvoca la vaga del personal de neteja prevista per avui i demà

     

    La vaga del personal de neteja d'aquest dijous i divendres queda desconvocada després de l'acord entre UGT, CCOO i la patronal a què s'ha arribat aquest dimecres al vespre. L'acord ha estat ratificat amb el 99,8% dels vots de les assemblees de delegats. El consens assolit inclou un increment salarial del 10,25% repartit fins al 2025 i el manteniment del plus d'antiguitat del conveni del 4% cada quatre anys; la regulació dels contractes fixos discontinus, la reducció de la jornada anual.

     

    D'altra banda, un altre dels sindicats que havia convocat vaga, la CGT, s'oposa al pacte i avisa que el nou conveni portarà el sector "a la misèria".

  • 8:20

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 15 de desembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.  

     

     

    Si sortiu ara cal que ho feu amb el paraigua. Tot i això, la pluja marxarà ràpidament i les clarianes guanyaran terreny.

  • 8:15

    El Parlament aprova la primera llei de la ciència a Catalunya

     

    Amb l'objectiu de millorar, fomentar la recerca i donar més reconeixement als professionals del sector, la nova norma també confia promoure la cultura i l'educació científica. En aquest sentit, es facilitaran eines a les escoles per despertar les vocacions relacionades amb la ciència.
     

  • 8:10

    Jornada intensa de votacions al Congrés

     

    S'ha d'aprovar la reforma del Codi Penal per eliminar el delicte de sedició, les modificacions en la malversació i també l'esmena per aclarir la llei de llibertat sexual. 

     

    El Govern defensa la tramitació exprés de la reforma del Codi Penal que substituirà la sedició pel delicte de desordres públics agreujats i la modificació de la malversació amb l'esmena pactada entre socialistes i Esquerra. Una reforma que no agrada a l'oposició ni a alguns barons socialistes. Després del president de la Junta de Comunitats de Castilla-La Manxa Emiliano García-Page, ara és l'aragonès Javier Lambán qui ha mostrat la seva disconformitat amb la nova llei.

     

    Avui l'executiu també inclourà una esmena a la llei del "només sí és sí" per ajudar a interpretar la norma.

  • 8:00

    El Govern català continua negociant amb els socialistes

     

    Aquest dimecres, Pere Aragonès es va reunir amb Salvador Illa, que insisteix en que encara són lluny de l'acord tot i reconèixer que el mètode de negociació ha millorat. Salvador Illa vol mantenir-se en la discreció i no ha fet públics els punts de fricció, més enllà dels que ja es coneixen: el projecte del Hard Rock, el quart cinturó i l'ampliació de l'aeroport. Escoltem el líder dels socialistes catalans.

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dijous 15 de desembre de 2022.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.