Enric Álvarez: "Estem de baixada amb la bronquiolitis"
- El professor de l'EETAC diu que no s'hauran d'augmentar les UCI i que es preveu que la malaltia vagi a la baixa
- L'investigador del grup BIOCOM-SC diu detalla que la grip i la Covid-19 no acostumen a "pujar molt fort a la vegada"
- Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4
L'investigador del grup BIOCOM-SC, Enric Álvarez, destaca que ja s'ha superat el pic de bronquiolitis i ara "estem de baixada", després que s'avancés la seva arribada, com ha passat enguany amb les malalties respiratòries. Després d'un any amb "màxims històrics", les dades actuals "són bones", segons el professor de l'EETAC.
En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, destaca que no s'hauran d'augmentar les UCI, com s'havia plantejat que podia passar a les de pediatria, perquè es preveu que la malaltia vagi a la baixa. "Les previsions s'han complert i no hi ha hagut res estrany", ha detallat l'investigador del grup BIOCOM-SC de la UPC.
Álvarez destaca que la bronquiolitis ha canviat, especialment amb la dinàmica social dels nens. "Aquest grup de nens en contacte amb la malaltia ha estat una mica menor de l'habitual", ha detallat l'expert.
El que també s'ha avançat és la grip: mentre el flux de gent es rebia en acabat el mes de desembre, o a principis de gener, actualment estem ja en "pics típics de final de desembre o principis de gener". "La continuació era que continués pujant. Si ho comparem amb previ a la pandèmia, teníem valors típics a un any dolent de desembre", ha detallat al respecte, detallant que sembla que s'ha arribat al pic.
En aquest sentit, detalla que estudis en altres països apunten que la grip i la Covid-19 no acostumen a "pujar molt fort a la vegada", i que "sembla que és el que està passant". "L'esperança era que, si puja molt fort la grip, la Covid-19 no ho faci", ha dit, assegurant que l'entrada de coronavirus als hospitals actualment s'està "controlant i no puja".
L'investigador insisteix que l'evolució de malalties respiratòries s'ha avançat aquest any, i que és especialment ressenyable en un moment on l'estacionalitat "juga més en contra". Al temps, la temperatura i la humitat s'hi suma la qüestió de més ús d'espais interiors, i especialment la gran activitat i interacció que hi ha en aquestes dates, a partir del pont de desembre.
"Si ho comparem en altres inicis de desembre estem molt pitjor. Però si ho comparem amb un pic típic d'inici de gener estem a nivell molt elevat, però no molt diferent d'altres anys", ha detallat sobre aquesta avançada.
Descarta restriccions
Tot i aquest avançament i pic de malalties respiratòries, Álvarez ha descartat que es puguin recuperar restriccions com les de la pandèmia del coronavirus. "Les UCI estan a 40, no s'espera que passin a 50. Es prenien mesures no farmacològiques quan en teníem 400", ha justificat.
Per aquest motiu, defensa que com a efecte de reducció de la transmissió la mascareta no és ara una mesura útil de salut pública, més enllà de persones que es vulguin protegir o tinguin malalties prèvies. "Fora del transport públic és molt difícil veure que puguin tenir un efecte important", ha puntualitzat, destacant que en aquests espais sí que es pensa que poden tenir un efecte rellevant.
En la línia, defensa que, qui ho vulgui, porti la mascareta "com a protecció personal". Això no obstant, ha destacat que "una cosa és al laboratori, on funcionen fantàsticament bé, i l'altra és la realitat". "Potser la portes, però quan dines, estàs més junt i més crides, te l'has de treure", ha detallat.