Enlaces accesibilidad
Salut

La grip "tensiona les urgències" i obliga a reorganitzar alguns hospitals

Per
La grip tensiona els hospitals a Catalunya

La malaltia viral respiratòria que està circulant no és la COVID ara per ara, sinó la grip, que està darrere de tres de cada 10 infeccions. De fet, els experts preveuen que el pic arribi durant aquestes festes de Nadal. La grip ha arribat un mes abans, però asseguren els experts que no provoca casos greus.

Aquest increment de la prevalença de la grip i la forta presència de la resta de virus respiratoris porta als hospitals, i especialment a les urgències, a una situació de reorganització just a les portes de Nadal.

Preocupa la pressió assistencial a les urgències hospitalàries

L'Hospital del Mar ha habilitat llits a l'Hospital de l'Esperança, el de la Vall d'Hebron acull pacients amb virus respiratoris a l'Edifici Garbí. Altres hospitals grans, com el de Bellvitge, encara no han hagut d'ampliar llits.

El cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, ha advertit que "hi ha una forta pressió assistencial i això provoca una dificultat per atendre ràpidament els pacients", i reconeix que "moltes vegades han d'esperar moltes hores per poder ser ingressats". Trilla assegura que al Clínic no es poden ampliar el nombre de llits perquè no hi ha personal sanitari suficient per atendre als pacients.

Circulació alta dels virus respiratoris

Segons les dades de vigilància a l'atenció primària, el 73,4 % de les mostres recollides han donat positiu en algun virus. Tot plegat, tenint en compte que les dades de la setmana del pont de la Constitució no són comparables amb les de les setmanes anteriors per la coincidència de diversos dies festius.

En concret, la grip segueix sent el virus més freqüent entre els contagis. Respecte de la setmana anterior ha passat del 23,5 % al 29,6%. Per tant, la incidència de la grip continua creixent i se situa per sobre del nivell epidèmic basal.

Pic de la grip per Nadal

L'investigador del grup BIOCOM-SC, Enric Álvarez, detalla aquesta situació es deu perquè la grip s'ha avançat enguany: mentre el flux de gent es rebia en acabat el mes de desembre, o a principis de gener, actualment estem ja en "pics típics de final de desembre o principis de gener".

"La continuació era que continués pujant. Si ho comparem amb previ a la pandèmia, teníem valors típics a un any dolent de desembre", ha detallat en una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, al respecte, detallant que sembla que s'ha arribat al pic.

L'altra infecció respiratòria que manté nivells alts és el rinovirus que està causant bronquitis ha augmentat del 15,2 % al 19,9 %, tot i que va fluctuant.

La bronquiolitis, a la baixa

On ha s'ha notat una disminució en els contagis ha estat en els casos de bronquiolitis que baixat fins a l'11,1 %. Si bé a principis de desembre ja em començava a notar un descens un cop superat el pic de contagis la segons quinzena de novembre, les dades epidemiològiques ja confirmen aquesta davallada.

Álvarez, destaca que ja s'ha superat el pic de bronquiolitis i ara "estem de baixada", després que s'avancés la seva arribada, com ha passat enguany amb les malalties respiratòries. Després d'un any amb "màxims històrics", les dades actuals "són bones", ha afirmat l'expert.

Quant a la COVID, la seva presència també va de baixada i se situa en un 11,1 %, cinc punts menys que les setmana anterior.

La variant Òmicron representa gairebé el 100% de les mostres seqüenciades de SARS-CoV-2 amb clar predomini de la sub-variant BQ.1. De fet aquesta subvariant ha representat el 77,9% de les últimes mostres estudiades.

Augmenta el nombre de persones ingressades amb COVID en llits convencionals. Actualment, hi ha 994, 94 més que la setmana anterior. El 78% d'aquests ingressos són de persones majors de 60 anys.

Els ingressos en UCI, també pugen. A hores d'ara, hi ha 38 persones ingressades per aquesta malaltia, és a dir, nou persones mes respecte la setmana anterior. Tot ia xò, els experts descarten que s'hagin d'augmentar les UCI, com s'havia plantejat que podia passar a les de pediatria, perquè es preveu que la malaltia vagi a la baixa. "Les previsions s'han complert i no hi ha hagut res estrany", ha detallat l'investigador del grup BIOCOM-SC de la UPC.

La cobertura de la vacunació contra la COVID-19 continua augmentant lentament, arribant al 74% en els majors de 80 anys, i al 52% si comptem totes les persones de 60 anys o més, 41% de les persones cridades a vacunar-se. La cobertura de vacunació antigripal és molt semblant: d'un 69% en els majors de 80 anys i un 50% si comptem totes les persones de 60 anys o més, 40% de les persones cridades a vacunar-se.