Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Última a hora a Catalunya: 16 de desembre de 2022 | Recta final del túnel de Lilla per unir Tarragona i Montblanc per l'A-27

  • El Tribunal de Comptes citarà a declarar com a testimoni Carles Puigdemont per l'1-O
  • Pere Aragonès insisteix a demanar un referèndum pactat
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Noticies avui 16 de desembre a Catalunya : tunel de Lilla
Les obres del túnel de Lilla estan pràcticament enllestides

L'actualitat d'aquest divendres passa per la citació de Jordi Puigdemont com a testimoni en el judici del Tribunal de Comptes per les despeses de l'1-O. El Tribunal ha rebutjat les al·legacions presentades per la defensa de l'expresident de la Generalitat que pretenien paralitzar el procediment sobre el suposat desviament de fons per al referèndum i l'acció exterior del Govern.

De la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, insisteix a demanar un referèndum pactat. Des de Madrid, Pedro Sánchez ja ha tancat la porta i dona el procés per acabat. En el marc dels pressupostos de la Generalitat, continua la negociació després de l'acord del Govern amb els Comuns. L'executiu necessita més suports per aprovar els comptes, i el PSC ja ha advertit que les converses s'allargaran fins passat Nadal.

Els Mossos han detingut un home de 40 anys com a presumpte autor de la mort de la seva parella a la ciutat de Lleida, una dona que va desaparèixer fa cinc dies. El seu cos ha aparegut aquest divendres a l’interior d’un domicili del barri de Balàfia, de la localitat del Segrià. D'altra banda, en la 6a sessió del judici per l'assassinat de Janet Jumillas, l'acusat de llevar-li la vida ha negat la seva participació en el crim i ha responsabilitzat a terceres persones, encara que tots els indicis l'assenyalen.

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha visitat l'estat de les obres de l'esperat túnel de Lilla. Un projecte que ja està pràcticament finalitzat i permetrà unir Tarragona amb Montblanc per la A-27.

ÚLTIMA HORA AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:10

    La Generalitat tanca el punt de vacunació massiva contra la covid-19 de Fira de Barcelona

     

    El Govern tancarà el punt de vacunació contra la covid-19 de Fira de Barcelona el pròxim dilluns. Per contra, Salut preveu obrir un altre espai a Casa Seat, al centre de la ciutat. El primer recinte estava obert des de l'abril del 2021, i era el principal punt de vacunació massiva de Catalunya. En els primers set mesos d'activitat s'hi van administrar un milió de dosis.

     

    El tancament coincideix amb l'anunci que ha fet avui el Departament de Salut d'inici de l'administració de la quarta dosi de la vacuna a menors de 60 anys a partir de dilluns vinent.

  • 18:23

    Un de cada deu infants viu en pobresa severa

     

     

    L'Informe pels drets dels infants, presentat avui pel Síndic de Greuges, recull que un 28,6% dels menors de 18 anys viu en risc de pobresa. Segons l'estudi la situació ha empitjorat 3,6 punts respecte a 2016, quan era del 25%, tot i que va arribar al 33,4% durant la pandèmia. A més una tercera part no rep les principals prestacions per evitar l'exclusió social. Tot i que durant els últims anys ha millorat la cobertura de polítiques per evitar l'exclusió social els indicadors són preocupants segons Maria Jesús Larios, adjunta pels drets dels infants. 

     

    L'informe recull també l'increment de denúncies per violència sexual a víctimes menors d'edat, un 51,3% més, i l'augment dels infants que acudeixen a centres de salut mental. Una atenció que en molts casos és insuficient i que pot afectar a la seva trajectòria educativa i relacional

  • 17:57

    El consolat d'Ucraïna a Barcelona rep un segon sobre amb restes d'animals

     

    El consolat d'Ucraïna a Barcelona, al carrer Numància, ha rebut per segon cop un sobre amb restes d'animals, igual com va ja passar fa una setmana. Els Mossos descarten explosius.

  • 17:49

    Els pressupostos queden pendents fins després de Nadal

     

    Les negociacions s'aturaran aquest cap de setmanaes reprendran dilluns entre l'executiu i PSC i JxCat. Esquerra és conscient que només amb el suport dels 8 diputats dels comuns no en té prou per aprovar els comptes de 2023. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, es mostra encara convençut que les converses arribaran a bon port.

     

    No són tan optimistes des de l'altre part negociadora. En el cas dels socialistes collen perquè s'accepti tirar endavant l'ampliació de l'aeroport, el Hard Rock a Tarragona i el quart cinturó. Des de JxCat posen l'accent a negociar com avançar en l'eix nacional. Al Programa 'Aquí Parlem' de TVE, la presidenta de Junts, Laura Borràs, insisteix en la debilitat de l'actual Govern i recorda que el PSC té més escons.

  • 17:35

    Ja es pot veure el pessebre de la plaça de Sant Jaume de Barcelona

     

    Els ciutadans ja poden visitar el pessebre a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. La façana de l’Ajuntament de Barcelona acull la tradicional instal·lació nadalenca que, enguany, serà completament diferent de les que s’hi han vist fins ara. El pessebre serà virtual i interactiu.

  • 17:22

    Cornellà multarà amb 850 euros a veïns que deixin les escombraries fora del contenidor



    La sanció pot arribar als 1.501 euros per reincidència i els 2.001, si s'utilitza un turisme, furgoneta o altres vehicles de motor per a abandonar residus. El municipi ha modificat l'article 17 de l'Ordenança General de Convivència Ciutadana i suposa gairebé triplicar l'import de les sancions per a contribuir al "canvi d'actituds i la modificació dels comportaments incívics". La Guàrdia Urbana de Cornellà ha multat en el que portem d'any a 533 persones per mal ús de contenidors amb 300 euros de sanció, i el consistori ha concretat que fins a l'aprovació definitiva de la modificació, faran una campanya informativa sobre la nova normativa.

  • 16:49

    Detingut un home com a presumpte autor de la mort de la dona trobada a Lleida



    Els Mossos d'Esquadra han detingut a un home de 40 anys com a presumpte autor de la mort d'una dona a Lleida, el cadàver de la qual ha estat trobat aquest divendres en el traster de la seva casa amb signes de criminalitat. La policia catalana ha localitzat un cos sense vida sobre les 13.30 hores d'aquest divendres i fonts del cos consultades per Europa Press han explicat que "tot apunta" al fet que es tracta d'una veïna de la ciutat que estava desapareguda. Es tracta d'una dona de 34 anys la desaparició dels quals va ser denunciada el diumenge 11 desembre i, ara, la Divisió de Recerca Criminal del cos ha assumit la recerca per a determinar les causes de la mort.

  • 16:36

    Els graduats d’FP a Catalunya estan 30 punts percentuals per sota de la mitjana d’atur entre els joves

     

    Entre els principals reptes de cara als anys vinents hi ha adequar més l’oferta a les demandes del mercat laboral i potenciar l’FP dual.  A Catalunya ja representa més del 20% del total d’alumnes d'FP segons l’estudi del Consell de Cambres i del Departament d’Educació. El conseller Josep Glez Cambray admet que cal reordenar l’FP i millorar l’orientació. Les famílies professionals amb menys taxa d’atur són les indústries extractives, instal·lació i manteniment.

  • 16:36

    El Tribunal de Comptes citarà Puigdemont a declarar com a testimoni en el judici per les despeses de l'1 d'Octubre

     

    Aquest divendres s'ha celebrat una audiència prèvia en el marc del procediment obert contra una trentena d'ex alts càrrecs del govern, entre ells també Oriol Junqueras, a qui se'ls reclama més de 3 milions d'euros. El Tribunal de Comptes haurà de fixar ara data de judici. De moment, ha acordat citar a declarar en qualitat de testimoni a Puigdemont. La seva defensa ha demanat suspendre el procediment contra ell, Toni Comín i Clara Ponsatí apel·lant a la seva immunitat parlamentària. La consellera del tribunal, Elena Hernáez ho ha rebutjat i manté que la immunitat es pot aplicar perquè aquest és un procediment comptable i no penal.

  • 16:28

    Última classe del professor d'història a la URV, Eudald Carbonell, després de 34 anys de carrera

     

    El professor d'història a la Universitat Rovira i Virgili, Eudald Carbonell, ha impartit avui l'última classe de la seva carrera. Ho ha fet davant una aula plena d'estudiants de primer dels graus d'Història i Història de l'Art i Arqueologia, de tercer curs del grau d'Història i antics alumnes dels últims 34 anys. L'arqueòleg també ha anunciat que tot i la jubilació, seguirà treballant en la redacció de la teoria de l'evolució social de la humanitat. 

  • 16:14

    Salut planteja un nou model de governança a l'hospital de Granollers

     

    El conseller de Salut, Manel Balcells, ha traslladat aquest divendres a l'alcaldessa de Granollers i presidenta de la Fundació Privada Hospital de Granollers, Alba Barnusell, la voluntat d'explorar noves línies de governança de la institució. Balcells ho ha explicat en el marc de la visita que ha fet a l'ampliació del centre hospitalari, que ha anunciat que obrirà portes a finals del mes de gener. 

  • 15:45

    Quarta dosi de la vacuna contra la covid als menors de 60 anys a partir de dilluns

     

    El Departament de Salut començarà a vacunar amb la quarta dosi de la vacuna contra la covid els menors de 60 anys el pròxim dilluns. El conseller Manel Balcells apunta que s'està treballant en el procediment que caldrà dur a terme.

     

    Balcells també ha assegurat que el sistema està preparat per suportar la situació de triple epidèmia actual, amb una bronquiolitis a la baixa, la mateixa covid i la grip, de la qual s'espera arribar al pic la pròxima setmana. 

  • 15:11

    Les obres a la C-59 entre Moià i Sant Feliu de Codines començaran a principis del 2023

     

     

    El Govern ha adjudicat les obres de millora de la C-59 entre Moià i Sant Feliu de Codines amb una inversió de 6,4 milions d'euros. Els treballs se centraran en un tram de 16,5 quilòmetres per afavorir la comoditat i la seguretat dels conductors i començaran durant el primer trimestre de 2023 amb un termini d’execució d’11 mesos. 

  • 14:33

    Els Mossos troben el cos sense vida d'una dona a Lleida i detenen la seva parella

     

    Els agents creuen que és la dona de 34 anys que va desaparèixer a Lleida el passat dia 11 de desembre. Ho investiguen com un crim masclista. Els fets han succeït cap a les 13:30 hores quan els Mossos d’Esquadra han localitzat el cos sense vida d’una persona a l’interior d’un domicili del barri de Balàfia, de la localitat del Segrià. Moments després, els investigadors dels Mossos d’Esquadra ha localitzat i detingut el presumpte autor, qui mantenia una relació sentimental amb la víctima.

  • 14:17

    Més de la meitat dels joves graduats en FP en el darrer curs han trobat feina, 7 punts més que l'anterior

     

    Més de la meitat dels joves graduats en FP en el darrer curs han trobat feina. 7 punts més que l'anterior. Una inserció laboral que arriba al 61% en l'FP Dual, que continua guanyant alumnes. Els sectors que tenen més sortida: els relacionats amb la indústria extractiva, les energies renovables, la química i les instal·lacions i manteniment. 

  • 13:56

    Transports assegura que l’obertura de l’A-27 al coll Lilla serà "en menys d’un any"

     

    El túnel del Coll de Lilla de l'autovia A-27 encara la seva darrera fase constructiva i podria estar enllestit el segon semestre del 2023. La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha destacat que l'autovia connectarà Valls amb Montblanc amb un estalvi de temps de 15 minuts i també permetrà escurçar els desplaçaments entre Tarragona i Lleida.

  • 13:35

    Condemnat a 3 anys i 3 mesos de presó per amenaçar dues menors a Tàrrega i abusar d'una d'elles

     

     

    L'Audiència de Lleida ha condemnat a 3 anys i 3 mesos de presó un home que va llepar el coll a una noia de 15 anys a Tàrrega i va amenaçar-la a ella i a una altra amiga de 15 anys amb violar-les i matar-les. Concretament, el condemna a 2 anys de presó per un delicte d'abús sexual i a 1 any i 3 mesos de presó per amenaces. La Sala, en canvi, l'absol del delicte d'assetjament en considerar que la seva conducta no va alterar "greument" la vida quotidiana de les menors. La fiscalia, que demanava 8 anys de presó, estudia si recórrer la sentència. 

  • 13:22

    Els dinars i sopars d'empresa es disparen aquest Nadal malgrat la inflació

     

    Aquest divendres és dia de dinars i sopars d'empresa. Aquest Nadal tornen amb força per gaudir d'unes festes sense restriccions després de dos anys marcats per la pandèmia. Els restaurants tenen les reserves completes, unes reserves de vint, trenta i fins a un centenar de persones que demanen uns menús que mantindran, a grans trets, un preu estable tot i la inflació. 

  • 12:50

    El Tribunal de Comptes rebutja les al·legacions d'immunitat de Puigdemont


         
    La consellera del departament segon de la secció d'enjudiciament Elena Hernáez Salguero ha desestimat la majoria de les qüestions al·legades per les defenses de més d'una trentena d'ex alts càrrecs de la Generalitat per a tractar de suspendre el procediment, en el qual la Fiscalia sosté que es van desviar uns 3,1 milions d'euros per a l'organització del referèndum il·legal de l'1 d'octubre de 2017 i la promoció exterior del "procés".

  • 12:16

    Els locals d'oci nocturn podran tancar més tard per Nadal

     

    L'oci nocturn ampliarà horaris a partir del pròxim dimecres 21 de desembre i fins al 6 de gener. Els locals de restauració, bars i bars musicals podran obrir mitja hora més cada nit i una hora més per Cap d'Any. Les discoteques ampliaran una hora cada nit i una hora i mitja per Cap d'Any.

     

    La patronal de l'oci nocturn Fecasarm ha celebrat que després de dos anys de restriccions el sector pugui tornar a ampliar horaris per Nadal. Així mateix, la patronal ha demanat al Departament d'Interior que supervisi que les festes de Cap d'Any que se celebraran en espais alternatius com ara pavellons compleixin "estrictament" amb els permisos.

  • 11:29

    JUDICI JANET JUMILLAS | L'acusat d'assassinar Janet Jumillas assenyala un desconegut com a autor del crim. 

     


    Responent només a preguntes del seu advocat, ha reconegut que coneixia Janet perquè li venia marihuana i, en alguna ocasió, cocaïna. El 12 de març, dia abans del crim, es van veure per a pagar-li marihuana, uns 20-25 euros. Ella li va  mostrar i li va donar una marihuana nova que tenia, encara que en aquest moment no portava diners damunt per a pagar-li, uns 30 euros i van quedar l'endemà a casa d'Aitor per a pagar-li. 


    El dia del crim es troben al carrer, Aitor puja davant i Janet darrere i quan arriben a dalt, Aitor nota un cop per l'esquena, perd l'equilibri i en girar-se es troba amb un altre home, una dona i Janet. L'home li demana diners i ell té la cartera en el cotxe i la buscarà. Quan torna al seu pis, ja no hi ha ningú. 

    Segons la seva declaració, en arribar, troba gotes de sang, una bossa amb una mica de roba i una lent d'ulleres. Ho recull tot i ho tira al cap de dos dies i no torna a saber res de Janet fins que, ja detingut, s'assabenta estant a la presó. 
     

  • 10:58

    La T-Jove es deixarà de vendre en targeta de cartró a partir del gener i només funcionarà amb T-Mobilitat

     

    Es tracta del primer títol que deixarà el suport tradicional segons ha anunciat aquest divendres l'Autoritat del Transport Metropolità. El canvi es farà de manera progressiva durant els dos primers mesos del 2023. L'objectiu és que puguin començar a carregar la seva targeta trimestral al sistema de la T-Mobilitat a partir del gener, amb els preus i les tarifes corresponents de cara al pròxim any. El procés d'alta es pot fer de manera telemàtica a través de les plataformes de T-mobilitat, TMB i Ferrocarrils de la Generalitat. Precisament aquest divendres l'ATM ha començat una campanya informativa.
     

  • 10:09

    HABITATGE | Nou rècord en la compravenda d'habitatges a Catalunya en un mes d'octubre. 

     

     

    La xifra es va situar en les 8.181 operacions, la dada més alta en el desè mes de l'any des que hi ha registres per territoris, el 2007, segons l'Estadística de Transmissions de Drets de la Propietat de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). 

  • 9:50

    SITUACIÓ EPIDEMIOLÒGICA | Enric Álvarez, investigador del BIOCOM de l'UPC explica que estem deixant enrere el pic de bronquiolitis i que enguany s'han avançat els virus respiratoris.

     

  • 9:20

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | La portaveu parlamentària de PSC i Units per Avançar, Alícia Romero, veu "difícil" un acord per pressupostos abans de Nadal: "Tot necessita el seu temps".

  • 8:20

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres 16 de desembre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.  

     

    Divendres amb ruixats al nord-est, més sol al sud i boires persistents a Ponent. L'ambient es farà més fresc al migdia. 

  • 8:15

    PRESSUPOSTOS | El PSC posa en quarantena la proposta fiscal dels comuns.

     

    Després de l'acord amb els comuns el Govern de la Generalitat necessita més suports per aprovar els pressupostos. És el cas del PSC que ha advertit que presentarà una esmena a la totalitat s l'Executiu els intenta tramitar al Parlament sense un acord tancat. 

  • 8:10

    Detingut en l'aeroport de Barcelona un dels principals caps de l'entramat criminal desmantellat en la investigació per estafes financeres del cas Forex.

     

     

    El detingut és un dels màxims responsables de la plataforma Everfx a Espanya implicada en aquest frau massiu d'estafes financeres a escala mundial. Va aterrar en l'aeroport del Prat aquest dimecres entorn de les 8 hores del matí procedent de Romania.
     

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui divendres 16 de desembre de 2022.

     Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.