Enlaces accesibilidad
Jardineria

Com abrigar els arbres a l'hivern

  • Jordi Bronsoms, de fruiters Soljardi, ens recomana com protegir els arbres del fred extrem
  • És especialment important protegir aquelles espècies que no són autòctones
  • Recupera tot el contingut del programa a RTVE Play Catalunya

Per
Va de verd - Un abric pel meu fruiter

El primer que cal tenir present és si l’arbre és propi del clima on el tenim. Per exemple, un fruiter, un cítric, difícilment sobreviurà un hivern amb glaçades i temperatures sota zero i, per tant, cal protegir-lo.

Si el tenim en test i el podem canviar de lloc, per exemple a un hivernacle amb llum i temperatures adequades, li assegurarem la supervivència. Si això no és possible, hi ha alternatives. El punt més vulnerable són les arrels. Hem d’evitar que el fred li entri per la terra amb una bona protecció. Un encoixinat és la solució perfecta. Millor si és de palla, perquè el d’escorça de pi fomenta l’aparició de fongs que poden arribar a ser nocius. Ens hem d’assegurar que l’encoixinat cobreixi tota l’àrea de les arrels, al voltant del tronc, amb un gruix suficient.

Si preveiem que hi haurà gelades, hem de preservar també la copa, especialment les branques més tendres. Una bona manta tèrmica que la cobreixi de manera eficaç serà el millor remei. És Un producte agrotèxtil fet de fibres de polipropilè molt eficaç en aquests casos perquè abriga, però alhora permet que la llum arribi a la planta. N’hi ha de diferents gruixos segons les temperatures o les condicions de la planta. Compte, però en col·locar-la, no pressionem massa les branques; és millor que deixem la planta ampla i airejada per sota de la tela.

Si el nostre fruiter ha d’estar en una zona de fred extrem, a més de protegir-li arrels i copa farem bé de cobrir-li també el tronc. Podem fer-ho amb cartó o fins i tot amb una manta, però evitem fer-ho amb plàstic.

Recordem que els arbres són éssers vius i necessiten transpirar fins i tot a l’hivern!