Enlaces accesibilidad
Gastronomia

Són els canelons tan catalans com pensem?

  • Els canelons que coneixem avui en dia són una combinació de la cuina italiana d’aprofitament i la salsa beixamel francesa
  • L’origen d’aquest plat és humil, però es va convertir en sofisticat i burgès a Barcelona
  • Tens disponible a RTVE Play Catalunya el programa 'La recepta perduda' presentat per Sílvia Abril

Per
Canelons farcits de carn i amb beixamel
Canelons farcits de carn i amb beixamel

A qui no li agraden els canelons? A Catalunya existeix la tradició de fer-los l’endemà de Nadal per aprofitar les sobres de la carn rostida, però també mengem aquest plat típic de la gastronomia catalana durant la resta de l’any. Saps quin és el seu origen? Al programa 'La recepta perduda', disponible a RTVE Play Catalunya, l’actriu Sílvia Abril ens descobreix com la combinació de la cuina italiana i la francesa han donat lloc als canelons com els coneixem avui en dia.

D'origen humil

A mitjans del segle XIX, a Barcelona van arribar italians que buscaven feina. Molts van obrir fondes a prop del port on feien cuina del seu país. D’aquesta manera van introduir la pasta a la ciutat. Els canelons van néixer com un plat d’aprofitament d’origen humil. Originalment, eren uns farcellets de col que embolicaven les restes de carn que a vegades es cobrien amb salsa de tomàquet. Posteriorment, la carn del rostit es va començar a embolicar amb plaques de pasta i es va combinar el porc, el pollastre o la vedella amb ingredients com foie-gras o tòfona que feien els canelons més melosos.

Els italians utilitzaven les plaques de pasta per fer la típica lasanya, però van ser els catalans els que van adaptar aquesta recepta i van usar plaques més petites per embolicar la carn trinxada que sobrava dels caldos i els rostits.

Preparant canelons

Preparant canelons iStock

De la salsa de tomàquet a la beixamel

Els cuiners francesos van inventar noves tècniques per fer els plats més saborosos i exclusius a finals del segle XIX i principis del XX. Les carns i peixos es cuinaven amb salses sofisticades que enriquien la cuina tradicional.

La influència de la gastronomia francesa va arribar amb força a Barcelona. Els xefs francesos es van instal·lar a la Ciutat Condal i van obrir els primers grans restaurants refinats als quals assitia la burgesia. A més, alguns cuiners locals van viatjar al país veí per aprendre noves tècniques i idees per adaptar a la gastronomia catalana.

D’aquesta manera, la salsa de tomàquet que cobria els canelons es va substituir per la beixamel, una salsa francesa a base de llet, farina i mantega. De totes maneres, actualment existeixen els canelons a “la barcelonina” en els que s’afegeix una fina capa de tomàquet abans de posar-hi la beixamel. Amb tomàquet, beixamel o alguna altra salsa, farcits de carn o d’altres ingredients... els canelons són una font inesgotable de possibilitats de combinació de sabors i textures. Com t’agraden a tu?

Canelons d'espinacs

Canelons d'espinacs iStock