Enlaces accesibilidad
Estudi

Demostren que les empremtes dactilars prediuen el risc de patir esquizofrènia

Per
Les empremtes dactilars poden predir el risc de patir esquizofrènia
Les empremtes dactilars poden predir el risc de patir esquizofrènia

Les empremtes dactilars poden predir el risc de patir esquizofrènia en un 70% dels casos. És la conclusió d'una investigació de la Fundació Germanes Hospitalàries, que ha creat un algoritme amb intel·ligència artificial que permet detectar la malaltia. La recerca parteix de la base que l’origen embrionari del teixit de la pell i del sistema nerviós és el mateix i que la malaltia es relaciona amb alteracions durant l’embaràs o en els primers anys de vida.

Les empremtes dactilars poden predir el risc de patir esquizofrènia

Diagnòstic precoç

Els camins laberíntics que conformen una empremta dactilar contenen informació que pot ajudar a predir el risc de patir esquizofrènia. L'estudi ha consistit a posar a prova l'algoritme, és a dir, han escanejat els dits de 600 pacients amb esquizofrènia i 850 de sans i la intel·ligència artificial ha encertat 7 de cada 10 malalts mentals. Pels investigadors, pot ser una bona eina per tenir un diagnòstic precoç.

Les empremtes dactilars detecten amb una fiabilitat del 70% el risc d'esquizofrènia | Guillem Vives

Els investigadors recorden que aquests són només els primers resultats, que encara no es fa servir a la consulta i asseguren que l'objectiu no seria fer testos massius a tota la població, sinó només a les persones que comencin a tenir símptomes o tinguin un primer episodi psicòtic.

Quin és l'origen de l'esquizofrènia?

L’estudi, liderat per l’investigador Raymond Salvador, apunta a alteracions d'origen genètic i ambiental produïdes durant el desenvolupament prenatal o durant els primers anys de vida. Les empremtes dactilars es consideren un marcador del neurodesenvolupament primerenc pel fet de tenir un origen embrionari comú amb el sistema nerviós central, ja que es formen conjuntament durant les mateixes setmanes de gestació.

De fet, Salvador ha explicat que ja hi havia estudis previs que suggerien que hi havia alteracions en els patrons de les empremtes dactilars en pacients amb esquizofrènia, però s’havien fet amb mostres petites i es basaven en l'anàlisi d'aspectes molt concrets, ignorant gran part de la informació continguda a la petjada.