Enlaces accesibilidad
Compres nadalenques

El sopar de Nadal més car dels últims anys

Per
Peix i marisc a una parada del mercat de Sant Martí
Peix i marisc a una parada del mercat de Sant Martí

Últimes compres en les hores prèvies a la nit de Nadal. Els preus dels aliments han pujat un 15% i això és nota en el moment de triar els productes que posarem a la taula al llarg d'aquests dies. La sensació entre els compradors és la mateixa i tots es queixen d'aquest augment. Pel que fa als comerciants, expliquen aquesta pujada per l'increment en el preu de la llum

Compres als mercats en les hores prèvies als sopars i dinars de Nadal

El peix entre els més cars

L'OCU ha analitzat els preus d'alguns dels productes més habituals en els àpats de Nadal. Les cloïsses encpçalen aquest encariment (19%), seguides del pernil ibèric (10%), o el besuc (7%). Altres productes no han patit aquest encariment, com per exemple, el xai o el llobarro. Segons aquest anàlisi de l'organització, el preu de la cistella de la compra ha pujat un 2,4% respecte l'any passat.

La inflació afecta fins a un 15% els productes típics dels àpats de Nadal

Malgrat la reducció en la inflació del mes de novembre, aquestes festes de Nadal ens sortiran més cares. Fa uns dies, Mercabarna també ens apuntava quins productes havien augmentat de preu.

Ajudes a la cistella de la compra

Amb aquest context social i econòmic, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que estudien una ajuda en forma xec-alimentació per ser destinada a la cistella de la compra.La setmana vinent coneixerem més detalls d'aquest anunci fet a les portes del Nadal.

Fre al creixement econòmic

Unes festes de Nadal que comencen amb una frenada econòmica. El creixement de l'economia espanyola es situa en el 0,1% en el tercer trimestre d'aquest any, una taxa que suposa una rebaixa d'1,9 punts respecte la dada del segon trimestre, segons les dades definitives de l'Institut Nacional d'Estadística publicades aquest divendres.

Per posar fre a la inflació, alguns experts proposen abaixar de manera temporal alguns impostos com l'IVA. El president de Retail.cat, Joan Carles Calbet, és partidari d'aquesta mesura i ha explicat al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga que la campanya nadalenca està anant millor del que s'esperaven a l'estiu.

Joan Carles Calbet: "Abaixar l'IVA frenaria de cop l'augment de preus"