Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Balcells confia que el conveni del SISCAT freni la vaga de metges

  • El conseller de Salut demana "sentit comú" en les mesures dels àpats nadalencs
  • Balcells creu que el sistema sanitari està "tensionat", però no col·lapsat
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Balcells confia que el conveni del SISCAT freni la vaga de metges

El conseller de Salut, Manel Balcells, confirma que aquest divendres se signarà el conveni amb el SISCAT entre la patronal i els sindicats i detalla que contempla una pujada de sous "considerable": "Hi haurà un abans i un després en les condicions laborals i professionals". En aquest sentit, Balcells creu que la signatura del conveni pot ajudar a aturar la vaga de metges convocada pel 25 i 26 de gener: "A qui vulgui fer vaga li traurà molts arguments".

El conseller de Salut explica que a més del conveni que signaran avui, del SISCAT, des del departament treballen en un pla d'accessibilitat a la primària, que qualifica de "necessari".

Balcells també assenyala una millora en les llistes d'espera "que no són admissibles" i un pla urgent per la manca de professionals: "No hi ha relleu suficient". Manel Balcells es mostra partidari d'incentivar jubilar-se més tard".

"El sistema sanitari no està col·lapsat, està 'tensionat'"

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Balcells nega que el sistema sanitari estigui col·lapsat, però admet que "està tensionat" i i afirma que només s'han hagut de desprogramar intervencions "puntualment".

En aquest sentit, reclama fer-ne un "ús racional" de les urgències "banals" durant aquestes festes: "Amb símptomes lleus es passa a casa, es truca al 061, es va al cap si cal ja el derivaran a l'hospital".

"Estic convençut que hi haurà pressupostos"

Balcells confia que s'aprovaran els pressupostos de la Generalitat que inclourien 1.000 milions d'euros extres en salut: "És un tema de responsabilitat i que el país ho necessita".

El titular de Salut afegeix que continuen amb l'objectiu de destinar el 25% del pressupost sanitari a l'atenció primària, però calen "canvis organitzatius i de model assistencial".

Recomanació de la mascareta al transport públic

Balcells es mostra partidari de la recomanació que de l'obligatorietat de l'ús de la mascareta al transport públic: "Penalitzar als que no la porten potser tampoc és la manera".

El conseller de Salut diu que l'eliminació de l'obligatorietat depèn de l'Estat i que la decisió es prendrà, d'acord amb els informes dels experts "que estan per la recomanació".

Balcells demana sentit comú durant els àpats de Nadal i que s'usi la mascareta en cas de compartir taula amb persones de risc o persones gran: "Si un se sent amb símptomes de grip, cal posar-se mascareta. Sentit comú".

Al llarg del 2023 es prohibirà fumar a les terrasses

El conseller de Salut confia que la llei que prohibeixi fumar a les terrasses s'aprovarà l'any 2023, un cop s'hagi aprovat la llei "és al pla legislatiu". Balcells confia en un consens "amb les patronals" i explica que hi estan treballant "en profunditat" amb tothom: "Em sembla bé que no es fumi a les terrasses. Això vindrà d'un consens".