Caldes de Montbui, el poble que té una de les fonts amb l'aigua més calenta de la Península Ibèrica
- A Caldes de Montbui fan servir les aigües termals per netejar, per cuinar i per banyar-se, entre altres usos
- De la Font de Lleó surt aigua a una temperatura de 74 graus
- A 'La Recepta Perduda', programa disponible a RTVE Play Catalunya, l’actriu Sílvia Abril cuina fideus a la cassola al municipi vallesà
L’aigua és vida i encara més al poble de Caldes de Montbui. En aquest municipi del Vallès Oriental l’aigua termal és la protagonista. Està a l’abast de tothom. Hi ha diversos pous i a la Font del Lleó, la més famosa de la vila, l’aigua surt a una temperatura de 74ºC, de les més elevades de la Península Ibèrica.
S’han trobat les primeres dades de la seva construcció l'any 1581. El 1822 va ser renovada considerablement i la seva darrera restauració és del 1927 quan l’arquitecte Manuel Raspall va afegir-ne l’estàtua del lleó, d’aquí el seu nom.
“Sembla que tot Caldes giri al voltant de les aigües termals “
“Sembla que tot Caldes giri al voltant de les aigües termals i no m’estranya. Quelcom que no té ningú més, doncs fes-ho teu dona-li valor i gaudeix-ne.”, comenta el cuiner Xesco Bueno a ‘La Recepta Perduda’, programa disponible a RTVE Play Catalunya. Aquestes aigües tenen propietats mineromedicinals terapèutiques curatives. El xef explica que fa molts anys que han traspassat l'escorça terrestre i arrosseguen una gran quantitat de minerals, en aquest cas, principalment sodi i calci.
Al poble també hi ha un safareig públic per rentar la roba a mà amb aigua termal! Però les aigües no només es fan servir per netejar i per tractaments de salut sinó també per cuinar! Encara queden veïns i veïnes que actualment s’abasteixen de l’aigua de la Font del Lleó.
Cuinar amb aigua termal
A ‘La Recepta Perduda’ l’actriu Sílvia Abril visita Caldes per cuinar fideus a la cassola. Hi ha un truc perquè surtin boníssims! Couen mongetes de ganxet amb l’aigua termal i després fan servir el suc per elaborar l’àpat. D’aquesta manera, enriqueixen el plat perquè tenen el gust i les propietats nutritives del suquet dels llegums i, segons el xef Xesco Bueno, l’aigua termal configura “un estofat peculiar”.