Enlaces accesibilidad
Preus

La inflació tanca l'any en el 5,8%, la meitat que al juliol

  • L’IPC avançat de desembre cau un punt respecte al novembre
  • L’índex acumula ja cinc mesos consecutius de descensos des del pic del 10,8% de juliol
  • La inflació subjacent s’enfila fins al 6,9%

Per
La inflació dona una nova treva amb la devallada dels preus de desembre
La inflació dona una nova treva amb la devallada dels preus de desembre

Nova treva dels preus. Segons la dada avançada de l'Institut Nacional d'Estadística, l'IPC retrocedeix un punt fins al 5,8% per l'abaratiment de la llum i els carburants.

Els preus tornen a donar un respir al desembre | Climent Sabater

És la xifra més baixa de l'últim any en un índex que acumula ja cinc mesos consecutiu de descensos i que se situa a la meitat de com estava al mes de juliol, quan la inflació va escalar fins al 10,8%, el seu nivell més alt des de setembre de 1984.

Ara bé, el que preocupa és la inflació subjacent, la que no té en compte ni energia ni aliments frescos, perquè es dispara 6 dècimes i s'enfila fins al 6,9%. Es tracta d'un indicador que serveix per avançar el futur comportament dels preus. A més, torna a superar l'índex general per primer cop des de febrer de 2021.

Moderació de la llum i els carburants

Segons l'INE, la moderació de l'IPC interanual fins al 5,8% al desembre es deu, principalment, al fet que els preus de l'electricitat pugen menys que el desembre passat. Així, aquest mateix divendres es registra el preu de la llum més baix des de febrer de 2021 amb només 5,5 € per Megawatt hora. Aquest dissabte fins i tot s'assoliran els 1,8 euros, en el que és el nivell més baix pràcticament dos anys.

En menor mesura, també els carburants registren un descens més important que el de l'any passat. De fet, la mateixa ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha justificat aquest divendres la decisió de retirar la bonificació de 20 cèntims dels carburants “una vegada superada la situació més complicada”.

Per part seva, destaquen, encara que en sentit contrari, el vestit i calçat, els preus del qual disminueixen, però menys que el desembre de 2021, i l'augment dels preus del tabac i els aliments elaborats.

La subjacent puja al 6,9%

L'INE incorpora en l'avanç de dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que al desembre va pujar sis dècimes, fins al 6,9%, situant-se més d'un punt per sobre de l'IPC general. En termes mensuals, l'IPC va registrar un ascens de tres dècimes, enfront del descens d'una dècima del mes anterior.

La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha defensat aquest divendres que les mesures del govern espanyol contra la inflació "estan funcionant" i espera que el 2023 els preus "continuïn baixant".

Revisió dels salaris en conveni

La dada d'IPC interanual de desembre s'utilitza en alguns convenis com a referència per a les revisions salarials. Aquells convenis que continguin una clàusula de salvaguarda per a compensar la pujada inicial de l'any amb l'IPC interanual de desembre hauran de prendre com a referència el percentatge que l'INE acabi confirmant el 13 de gener.

Tot això, en un context en el qual des del Govern i altres organismes nacionals i internacionals s'està instant els agents socials que arribin a un acord sobre el pacte de rendes que doni una senda d'evolució dels salaris i dels marges empresarials en els pròxims anys.