Nou coses dels cantautor Joan Manuel Serrat que potser encara no saps
- Joan Manuel Serrat és algú de qui tothom en coneix vivències, però nosaltres te'n descobrim algunes de ben curioses
- La seva afició per l'esport o les olives li han valgut episodis ben divertits fora dels escenaris
- RTVE Catalunya l'homenatja amb l'estrena de 'Serrat, entre l'èxit i l'estima', documental de Vicenç Sanclemente
El popularíssim cantant Joan Manuel Serrat s'acomiada aquests dies dels escenaris. Hem volgut reunir alguns aspectes que encara ens hi aproparan més per conèixer la seva trajectòria professional i personal. Ens acompanyes?
1. El poble dels seus orígens, arrasat
La família materna de Joan Manuel Serrat era de Belchite, localitat de la província de Saragossa que va patir la crueltat de la Guerra Civil. El 1936, els falangistes hi van assassinar l'alcalde Mariano Castillo i 200 persones més. La lluita pel nord d'Espanya va fer que el 1937 el poble fos l'escenari d'una batalla entre els revoltats i l'exèrcit fidel a la República. Hi van morir més de cinc mil persones en dues setmanes!
El dictador Francisco Franco va ordenar que el poble vell no es reconstruís per utilitzar-lo com a símbol de la seva victòria sobre les esquerres. El poble nou de Belchite, a deu minuts a peu de les ruïnes, el van obligar a construir als presoners de guerra del bàndol republicà, entre els quals estrangers.
2. La seva mare va arribar fins a Barcelona a peu
Com tants d'altres habitants d'esquerres de Belchite, la que seria la mare de Serrat, Ángeles Teresa, va fugir del poble. Els seus pares i alguns dels seus germans ja havien estat assassinats. Ángeles va arribar fins a Barcelona a peu, caminant més de 300 quilòmetres amb les seves nebodes, per salvar-se d'una mort segura pels bombardejos. Sense aquell gran sacrifici no tindríem el 'Noi del Poble Sec'. Joan Manuel estava molt unit a la seva mare, que va morir a Barcelona el 1995.
3. De jovenet tenia molts mots
El més conegut dels noms que li van posar va ser 'El noi del Poble Sec', pel barri de Barcelona on va néixer. A casa de petit era Juanito, com encara l'anomenen alguns familiars. Més tard li van posar el mot de 'Nano'. Però fora de casa, de jovenet, era 'Tordo', perquè es menjava les olives amb desfici. El mot bé del nom del tord, un ocell que s'alimenta de fruits, entre els quals els de l'olivera.
4. És Pèrit, industrial i agrícola
Pels que pensin que Joan Manuel Serrat només sap de música o política, cal dir que és una persona culta amb molts coneixements d'història i literatura, que li agrada la pintura i també els gats. I té uns bons estudis: va fer el que a l'època s'anomenava Batxillerat Laboral Superior de l'especialitat Industrial Minera. Va aconseguir la titulació de torner fresador i més tard va treure el títol de pèrit industrial i pèrit agrícola.
5. Els seus discs de Machado i Hernández són per la reconciliació
Explica Gabriel Jaraba, doctor en Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona, catedràtic UAB-UNESCO, que Serrat va publicar els discs sobre els poetes Antonio Machado i Miguel Hernández perquè volia aconseguir que se superés la Guerra Civil i s'establís un sentiment de reconciliació entre bàndols a Espanya.
6. El 18 de febrer del 1965 va canviar la seva vida
Va ser a Radio Barcelona, al programa Radio-scope, on Serrat va cantar per primera vegada en un mitjà de comunicació. El micròfon li va cedir Salvador Escamilla, que presentava l'espai des de feia un any. Escamilla, locutor, presentador de televisió, cantant i actor, va ser un dels principals impulsors de la Nova Cançó i va obrir les portes de la popularitat a Joan Manuel Serrat. Era un 18 de febrer del 1965 i es van fer molt bons amics.
7. Es va negar a signar una carta a París
El 1968, després de l'enfrontament amb els responsables d'Eurovisió perquè va dir que 'o cantava el 'La, la, la' en català o no cantava', Serrat agafa un taxi, a París, amb Federico Gallo. Gallo, un dels pioners de TVE i comentarista del festival de música des de feia set anys, li ofereix un pacte. Proposa al cantant que escrigui una carta de penediment per les seves paraules sobre cantar en català i TVE li perdonarà la rebequeria. Podrà participar a Eurovisió, és clar, en castellà.
Serrat ho va tenir clar i en aquell moment mateix, va sortir del taxi.
8. Hi ha una cançó per la què mai no ha cobrat
La cançó que Serrat no ha comercialitzat mai es titula 'La montenera'. La va dedicar a una amiga que va morir a la presó argentina durant els anys sagnants de la dictadura. Mai no se n'ha sabut el nom real, i al documental que avui estrena RTVE Catalunya, coneixem tres noms possibles d'aquesta dona.
Els Montoneros van ser un moviment divers, format per l'oposició ciutadana i sindical, al govern de la dictadura anomenada 'cívic-militar' i que va lluitar de 1968 al 1976 per aconseguir el retorn de la democràcia i també del general Perón, que després els va negar.
9. Agraeix la seva carrera a tres noms concrets
Són tres persones a qui Joan Manuel esmenta al seu concert de comiat d'enguany a Barcelona, un cop ha agraït l'ajut a la seva família. Es tracta de Salvador Escamilla, qui com hem vist, li va donar la primera i gran oportunitat. El segon és el publicista de l'agència que va inventar la frase 'El Barça és més que un club', Quico Sabaté. I el tercer és el desaparegut director de teatre Joan Ollé.
10. Ha estat director de la Setmana Catalana de Ciclisme
Serrat defineix l'afició a l'esport com a 'patrimoni cultural propi'. Va començar fent natació, després va fer esports d'equips, perquè considera que practicar-lo ennobleix i fa salut. El 1982 va voler donar el seu suport a la Setmana Catalana de Ciclisme, ho va gaudir molt i amb la seva participació a la cursa va ajudar a fer més popular la carrera.
L'estrena del documental que resumeix de la seva vida
No et perdis el documental de Vicenç Sanclemente 'Serrat, entre l'èxit i l'estima' sobre la trajectòria musical i pública del cantant, l’impacte de les primeres cançons, el bilingüisme, el salt a la popularitat, la relació especial que manté amb l'Amèrica Llatina, com Argentina, Xile i Mèxic.
'Serrat, entre l'èxit i l'estima' ha estat realitzat per Marc Barbena amb l'ajut del servei d'Arxiu i Documentació de RTVE i la capacitat d’anàlisi i els sentiments dels periodistes Gabriel Jaraba, Gemma Nierga, Núria Ribó, Martín Caparrós i Maruja Torres i del músic i compositor Joan Albert Amargós.