Quin nom li posem a un fill o una filla? Som menys originals del que creiem
- Fa 25 anys consecutius que el nom preferit per als nens és Marc mentre que el de nena presenta més varietat
- El ventall de noms s'ha anat ampliant i recentment n'han irromput alguns fins fa poc impensables
- Els noms tradicionals han anat perdent presència i creix el gust per noms curts, de vegades vinculats a modes
Si has tingut un fill, un nebot o un net en els darrers 25 anys és molt probable que es digui Marc. Segons l’estadística de noms més freqüents dels nadons de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), el domini de Marc en aquest període ha estat incontestable. Ha estat el nom més posat als nadons masculins en tots i cadascun dels anys, de manera ininterrompuda, des de 1997.
En el cas de les nenes el domini està més repartit. En l’últim quart de segle fins a 6 noms han ocupat el lloc més alt del rànquing, si bé des de fa una dècada (2010-2020) aquest lloc de privilegi se l’han repartit alternativament els noms de Júlia i Martina. Abans, entre el 2003 i el 2009, el nom de Paula va viure la seva millor època i encara una mica més enrere en el temps, entre 1998 i 2002, va ser l’era d’un nom tradicional com Maria. Laura (1997) i Laia (2006), amb el seu triomf esporàdic completen el mapa d’una onomàstica que ha seguit unes tendències molt clares.
Un pastís cada cop més repartit
Independentment del nom concret que els pares trien per als seus fills i filles, hi ha un corrent de fons que es constata si mirem l’evolució dels noms més triats en els últims 15 anys. Des de l’any 2008 el pes del nom més posat tant als nadons nen com nena sobre el total ha anat disminuint.
En el cas dels nadons masculins, la proporció del nom més triat (Marc) s’ha reduït a la meitat, d’una taxa de 31 per cada mil nadons a una de 16 per cada mil nadons. La tendència ha estat pràcticament idèntica en el cas dels nadons femenins. Malgrat que, com hem vist, el lideratge del nom més posat ha anat canviant la taxa del nom líder cada any ha passat d’una taxa de 25 per cada mil nadons el 2008 a una taxa de 16 per cada mil nadons l’any passat.
El mateix fenomen s'observa si s'amplia el focus i no es té en compte només el nom més posat sinó la suma dels 20 primers. Si fa 15 anys el pes d’aquest ‘top 20’ representava aproximadament un terç del total, tant en el cas dels nens (31%) com de les nenes (32%), l’any passat ja no arribava a un de cada quatre (25%)
Darrere d’aquesta evolució s’hi reflecteix una diversificació del gust dels progenitors, amb l’aparició de nous noms que han anat diluint els considerats com més tradicionals, i també la importància que ha anat adquirint a la natalitat catalana la població migrada procedent d’altres països i indrets del món, que ha ampliat el ventall i el catàleg de noms.
L’auge dels noms curts i d’alguns noms de moda
L’anàlisi dels noms de nadó més posats a Catalunya des de l’any 2007 i la seva evolució en el temps amaga algunes curiositats. Per exemple, des de fa gairebé 10 anys entre el ‘top 20’ no hi apareixen noms que tradicionalment s’identifiquen amb Catalunya com Jordi, Oriol, Núria o Montserrat. En el cas d’aquests dos últims, de fet, no apareixen en tot el període de 16 anys analitzat.
Tampoc surten en cap moment els que podríem considerar noms clàssics vinculats a la tradició religiosa, com Josep i Francesc, mentre que Joan va desaparèixer de la llista fa una dècada i David fa quatre anys. En canvi, en el cas de les nenes, sí que el nom de Maria ha tingut una presència important en tot el període, tot i que fa 2 anys ja havia començat a minvar i ocupava la desena posició.
Si els noms tradicionals han anat perdent presència amb el pas del temps, ha passat el contrari amb els noms monosíl·labs. L’any 2020 i 2021 n'apareixen molts a les primeres posicions de noms de nen més posats (Marc, Jan, Pol, Nil, Biel i Pau). Malgrat que els noms de nena més habituals solen ser una mica més llargs, els catalans mostren un gust igualment creixent per noms curts com Laia, Aina, Noa, Ona, Mia i Lia.
Sorprèn igualment l’aparició i el pes que han anat guanyant alguns noms que es poden vincular a la popularitat d’algunes sèries de televisió (Martí, Biel, Arlet, Olívia) o l’èxit de certs esportistes. Seria el cas, per exemple, de Leo, pel futbolista del Barça Messi, que va irrompre l’any 2013 i no ha parat de guanyar posicions fins a arribar a la segona el 2019; o d’Ona, per la nedadora de sincronitzada Carbonell, que va entrar al ‘top 20’ l’any 2011 i l’any passat encara es mantenia a la sisena posició.
En els últims 16 anys, 35 noms de nen i 31 de nena han estat en algun moment entre els 20 més posats a Catalunya, però només 10 i 12, respectivament, no han deixat mai de ser a la llista. I certs noms, que podríem etiquetar com a ‘discrets’ perquè no han arribat mai a estar entre els més favorits, han demostrat una extraordinària resistència. Seria el cas dels noms de nen Hugo, Arnau i Pau, i els de nena Lucía, Sara i Clàudia, tot i que aquests dos últims el 2021 ja no van estar entre els 20 més posats i van ocupar la 21a i 24a posició, respectivament.