L'art de les perruques de cabell natural: descobreix com es creen aquestes peces artesanalment
- Les perruques d’Àngels Palomar estan cosides pèl a pèl amb cabell natural
- Es necessita la cabellera de tres caps per a construir una perruca
- Pots trobar a RTVE Play Catalunya tots els continguts de 'Fet a mà', programa presentat per Juan Avellaneda
Les perruques són un element clau en el món artístic i s'utilitzen per crear l'aparença visual dels personatges i per millorar la credibilitat de la representació. En moltes obres de teatre, els actors i actrius han de portar-les per adaptar-se als diferents personatges que interpreten, ja sigui per recrear l'aparença d'un personatge històric o per adaptar-se a una certa longitud o tipus de cabell que no es correspongui amb el seu.
Hi ha diversos tipus de perruques disponibles com les naturals, que s'han de fer amb cabells reals, o les sintètiques, que es fabriquen amb materials com el polièster o el monofilament.
Àngels Palomar porta tota la vida envoltada de perruques. Tot va començar a Marqués Damaret, l’empresa familiar especialitzada en maquillatge, perruqueria i attrezzo per a teatre, televisió, publicitat i arts escèniques, fundada l’any 1919. Palomar és la responsable de les perruques de centenars d’obres de teatre i ha cosit pèl a pèl cabelleres que han vestit els caps dels protagonistes de les òperes i obres de teatres més importants que s’han fet a Catalunya.
Juan Avellaneda, dissenyador i presentador de ‘Fet a mà’, s’endinsa en un dels racons més ben amagats del Teatre Nacional de Catalunya per descobrir totes les curiositats d’aquesta professió i conèixer una artesania que sovint no té prou reconeixement. I és que avui en dia, poques persones viuen de fer perruques 100% natural com és el cas de les d'Àngels Palomar, guardonada amb el Premi de Teatre Butaca per l’obra de teatre “L’avar”.
Perruques 100% naturals
La primera fase a l’hora de crear les perruques és prendre mides del cap i després passar aquestes mesures als caps de fusta sobre les que es comença a confeccionar la perruca “amb tuls i cintes com si fos un vestit”, afirma Palomar.
“Es necessiten tres caps per fer una perruca“
Hi ha diferents tipus de cabell que es poden utilitzar per fer el postís i cadascun té les seves pròpies característiques per crear-ne de diferents estils, però generalment, es considera de qualitat aquell que és verge i que mai ha estat sotmès a tints.
El tipus d’alimentació també afecta a la qualitat del cabell. Durant anys, les cabelleres de l’espanyol, també anomenat mediterrani, era el millor per treballar. I el pitjor, encara que a tothom li pugui semblar el contrari, és el dels asiàtics. La seva dieta, basada en molts cereals i peix, fan que el tinguin molt llis, es trenca fàcilment i dificulta que es mantinguin els arrissats o les ondes. “Per fer una perruca es necessiten tres caps”, confessa Àngels Palomar.
I com ho fa per canviar-les de colors? El seu procés artesanal és totalment manual i no li agrada fer servir els tints. Per a fer-ho, barreja diferents tonalitats de color afegint més d’un to que altre fins a aconseguir la cabellera amb un degradat de to el més natural possible.
Descobreix més sobre aquesta artesania al capítol ‘La singularitat’ a RTVE Play Catalunya.