Enlaces accesibilidad

Ha mort Sergi Schaaff, l'home que ha pensat i realitzat la nostra televisió

  • Pioner, puntal i referent de TVE, Schaaf ha creat espais mítics: 3x4, La Luna, El Tiempo es Oro, Si lo sé no vengo i Saber y Ganar
  • Li agradava molt fer dramàtics, però va fer tota mena de programes, com el primer infantil en català a la tele, Terra d'Escudella
  • Va començar a Miramar el 1968 i fa pocs dies encara dirigia el concurs que presenta Jordi Hurtado i que és el més vist a La 2

Por
Noms Propis - Sergi Schaaff, director de Saber y Ganar

Sergi Schaaff i Casals, nascut a Barcelona el 1937, va començar a treballar a TVE als anys 60. Afable i accessible, fa dècades que és història de la televisió. La seva imaginació i la facilitat per entendre el llenguatge de la imatge, des dels inicis del nou mitjà, i la facilitat per copsar els interessos de l'espectador, li han permès crear desenes d'espais mítics i realitzar i dirigir centenars, si no milers si comptem per episodis.

Mor Sergi Schaaff

Poc abans de Nadal era al seu lloc de sempre, dirigint al plató de Saber y Ganar, amb la seva cabellera blanca i la seva simpatia, dues de les característiques que no oblidarem els que hem treballat, i sobretot après, al seu costat.

La televisió de Sergi Schaaff

De l'enginy de Sergi Schaaff han nascut espais llegendaris de la televisió com 3x4, Si lo sé no vengo, El tiempo es oro o Saber y Ganar, que d'aquí tot just un mes farà 26 anys en emissió i és el més vist de La 2.

Durant els primers anys de TVE, a Miramar, Schaaff té una gran amistat i afinitat amb dos realitzadors també imprescindibles d'aquells anys de contínua innovació: Mercè Vilaret i Lluís Maria Güell. Amb ells comparteix les beceroles de l'única televisió i l'única en català. Són anys de blanc i negre, però de pàgines brillants, on la televisió en català no defuig la història, la cultura, l'art ni la literatura, que entrevista tothom qui ja té un nom i qui ja despunta. Com els seus col·laboradors, Sergi Schaaff creu en l'espectador que aprèn i que busca entreteniment en el què li aporta coneixement.

Schaaff comença a destacar el 1968 a TVE amb un programa sobre la conducció dels cotxes amb el periodista Mariano Rubio, La carretera es de todos. Els dramàtics, és a dir, la ficció, és el que més agradarà sempre Schaaff: el 1968, amb Enrique Martí Maqueda, realitzen la comèdia La enamorada del amor. Són els anys en que coincideix amb Julio Herrero o Pilar Miró. El 1970 dirigeix i realitza 'Aloma', de Mercè Rodoreda, a l'espai Novela, en castellà. Es va reemetre el 1977 i el 1983.

L'any 1976, la desconnexió per emetre en català li permet experimentar amb les possibilitats de la televisió. Treballa en el que són actualment grans joies del nostre arxiu: Tot Art, Temps de cançons, i el 1977, el mític infantil Terra d’escudella.

És ell qui realitza els primers dramàtics en català, com L'hereu Paítuví o En català, sisplau dins la sèrie Històries obertes. També enregistra sota la seva direcció un bon nombre de musicals, com ara a la sèrie Música en Viu.

El 1979 guanya el Premi Ondas per la realització de l'obra de teatre Salomé, protagonitzada per Núria Espert.

Programes d'èxit

El 1980 s'estrenen els grans programes de teatre en català a TVE, Novel·la, Gran Teatre, Lletres catalanes... . Amb obres com El Mestre, Borinot o A través el cel obert, Schaaff ens fa arribar la passió, el patiment, la malenconia o l'humor de les pàgines dels llibres i els rostres dels actors.

La tecnologia fa un pas de gegant i Les Guillermines del rei salomó, amb Guillermina Motta, és el primer programa en català que Sergi Schaaff realitza íntegrament en color.

Les Guillermines del rei Salomó

Mentrestant, en castellà, realitza Estudio 1, i és el 1983 quan realitza un programa que es fa molt famós: Buenas Noches, amb Mercedes Milà. El 1989, les felicitacions per a la seva feina arriben amb La Luna, amb Julia Otero. També es posa al capdavant del concurs, La vida es juego, i el segueixen Valor y coraje i l'espai Un paseo por el tiempo.

'Homenots. La controvèrsia Pla' es una excel·lent sèrie dramàtica sobre la vida de Josep Pla que roda durant 1998 i 199 en escenaris naturals, interiors i exteriors. TVE només en té els drets en castellà.

Tornarà als concursos amb l'esbojarrat Si lo sé no vengo, el 1985, quan descobreix Jordi Hurtado. Aquests dies, Hurtado ha destacat que a Sergi Schaaff li agradava molt realitzar, que ho disfrutava molt, però que ha de ser recordat com a gran creador de nous formats de televisió.

Jordi Hurtado destaca el gran valor de Sergi Schaaff com a creador de nous formats

Al cap de dos anys ens oferirà el magnífic El tiempo es oro, que es va encarregar de presentar una altra de les cares més conegudes de la televisió, Constantino Romero. També va ser Schaaff l'artífex de que aquest reconegut actor de veu arribés a posar-se al capdavant d'un concurs. L'èxit els va acompanyar des del 1987 fins al 1992.

Sens dubte, per les dues dècades i mitja d'emissió, Saber y Ganar és programa que més sonarà als més joves dels centenars dirigits i realitzats per Sergi Schaaff.

Schaaff professor: transmetre la passió

El realitzador s'havia llicenciat en Ciències de la Informació a la UAB, i és allí on comença la seva etapa acadèmica. Ensenyava Tecnologia de la Televisió i va saber transmetre als seus alumnes les possibilitats de la pantalla petita sense deixar de banda la tècnica i la creativitat. A la UAB va ser cap de l'Àrea de Tecnologia i més tard, vicedegà de la Facultat de Ciències de la Informació. El 1992 va entrar a la comissió redactora del pla dels nous Estudis de Comunicació Audiovisual de la Pompeu Fabra, igualment, vicedegà i degà.

Mor el pioner de TVE, Sergi Schaaff

Els que han estat els seus alumnes, o els que han pres part als seus concursos, han reaccionat amb paraules d'afecte en recordar Sergi Schaaff.

L'any 1981 i també de 1983 fins a 1988, Sergi Schaaff va ser cap de programes de TVE Catalunya. Va rebre la Creu de Sant Jordi el 2014. La televisió ha estat la seva vida professional. I ell, per a TVE, pioner i puntal, i per sempre més, referent. Casat amb l'actriu Àngels Moll, era pare de la guionista Anaïs Schaaff i de la directora de cine Abigail Schaaff.