Enlaces accesibilidad
Premis Destino

Guardons per a Manuel Vilas i Gemma Ventura Farré

  • L'aragonès s'adjudica el Premi Nadal amb 'Nosotros', una obra sobre l'amor i la soledat
  • La catalana guanya el Josep Pla amb la seva primera novel·la que porta per títol 'La llei de l'hivern'
  • L'hotel Palace de Barcelona recupera la vetllada literària tradicional de la nit del dia de Reis

Per
Manuel Vila i Gemma Ventura Farré, guanyadors del Nadal i el Josep Pla | ACN
Manuel Vila i Gemma Ventura Farré, guanyadors del Nadal i el Josep Pla | ACN

L'escriptora Gemma Ventura Farré ha guanyat el 55è Premi Josep Pla amb 'La llei de l'hivern', que és la seva primera novel·la, mentre que Manuel Vilas s'ha endut el 79è Premi Nadal amb 'Nosotros'. Els veredictes dels dos premis s'han fet públics en la tradicional vetllada literària a l'hotel Palace de Barcelona, que aquest any ha recuperat el seu format habitual després de la pandèmia.

Manuel Vila guanya el Nadal i Gemma Ventura el Josep Pla

El Nadal per a un home de lletres

Manuel Vilas, que s’ha presentat al Nadal sota el pseudònim Emily Watson, explica a 'Nosotros' la història d'amor de la Irene, una dona de 50 anys a qui se li capgira el món quan mor el seu marit, Marcelo, amb qui creu haver viscut un matrimoni perfecte durant 20 anys. La protagonista inicia un viatge per la costa mediterrània espanyola, francesa i italiana on descobreix una insòlita manera de seguir vivint al seu costat i seguir endavant.

Aquest melodrama és "una celebració de la vida a través de la imaginació i la fantasia d'una dona que vol desafiar les lleis de la naturalesa i de qualsevol convenció social", segons ha afirmat el guanyador de la 79a edició del premi Nadal.

Vilas ha reivindicat el "poder de la ficció per conduir als abismes" de les persones. En aquest sentit, ha puntualitzat que ha escrit una novel·la d'amor perquè no hi ha "cap altre sentiment que expliqui millor la condició humana, els anhels i la dignitat de la vida".

Premi Josep Pla per a una debutant

Amb un aire intimista i màgic, a 'La llei de l'hivern' Gemma Ventura Farré aborda de quina forma se supleixen les absències i com les persones que no hi són et poden guiar. L'autora s’hi ha presentat sota el pseudònim Laura Vallclara. El llibre és "un homenatge a l'invisible" a través de les preguntes que la protagonista es fa quan arriba a l'habitació on s'està morint el seu avi, segons ha detallat l'autora en el discurs de recollida del premi.

Segons ha detallat l'escriptora, no és una novel·la autobiogràfica però si "una mentida plena de veritats".

Les dues obres guanyadores es publicaran el pròxim 1 de febrer. Les dotacions del Pla i del Nadal han augmentat aquest any. En el cas del primer, ha passat de 6.000 a 10.000 euros, i en el cas del Nadal, el premi ha passat de 18.000 a 30.000 euros.

Gemma Ventura Farré s'endú el Josep Pla i Manuel Vilas el Nadal | MONTSE SOTO

Segons l'editorial Destino, s'han presentat al Pla 37 obres de tots els territoris de parla catalana i al Nadal gairebé un miler procedents d'Espanya i d'arreu del món. Entre les obres presentades aquest any, hi ha hagut un augment notable de la novel·la literària contemporània, amb històries intimistes, mentre es manté una presència destacada de novel·les històriques, policíaques i 'thrillers'.