Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Salvador Illa: "Em té molt estranyat que es parli d'un acord avui"

  • El primer secretari del PSC avança que mantindrà converses amb Aragonès per desencallar l'acord de pressupostos
  • Illa demana vincular els projectes que proposen als pressupostos: "Són indispensables, si no, presentarem esmena a la totalitat"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Salvador Illa: "Amb Aragonès vam quedar ahir que parlaríem avui"

El president parlamentari de Socialistes - Units per avançar i primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha assegurat que parlaran aquest mateix matí amb el president Pere Aragonès per desencallar l'acord de pressupostos de la Generalitat pel 2023. Salvador Illa revela que ahir a la nit Aragonès li va enviar un missatge per emplaçar-lo per avui, si bé assegura que li sembla "estrany" que es parli de tancar un acord aquest divendres i ha descartat que ara per ara un pacte: "No hi ha en aquest moment un acord".

Quart cinturó, Aeroport, Pla de Vila-seca-Salou i contracte amb Renfe

Així ho ha avançat en una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4 el líder del PSC qui demana llum verda pels 4 projectes que proposen els socialistes i vincular-los als pressupostos: "No es tracta d'estudiar. Es tracta de fer un tram del Quart cinturó, d'ampliar l'aeroport del Prat, d'aprovar definitivament el Pla de Vila-seca-Salou i signar el contracte programa amb Renfe".

Si no s'accepten els 4 projectes, esmena a la totalitat

El primer secretari del PSC ha volgut llançar un advertiment al Govern català: si no s'accepten incloure les 4 propostes dels socialistes, els insta a buscar altres suports: "Ho fem amb la legitimitat de ser la primera força. És una proposta de mínims". Illa reconeix que poden ser projectes "incòmodes" però que tenen un suport social ampli: "Hi ha una majoria de ciutadans a favor d'aquests projectes i demanem que s'incorpori i es tiri endavant". I ha anat més enllà assegurant que presentaran esmena a la totalitat dels comptes si els govern descarta els projectes.

"El primer que faré serà donar-li suport per assistir a la cimera"

Salvador Illa ha explicat que el primer que li dirà a Pere Aragonès quan parlin avui serà el seu suport a la seva presència a la cimera hispanofrancesa: "El president de la Generalitat ha de ser on li toca". Illa no ha volgut valorar la proposta feta per Aragonès en la seva participació en la cimera, però recorda que les intervencions "estan molt acotades protocol·làriament".

"El jutge Llarena ha pres una decisió, màxim respecte"

Illa celebra que entri en vigor el nou Codi Penal que reconeix que és una decisió difícil "però s'havia de fer, per posar el Codi en norma europea". Illa afirma que s'han fet passes indiscutibles per la desjudicialització i "per mirar endavant i enfortir la convivència" i sosté que els polítics del Procés hauran de fer front a les seves competències: "El jutge Llarena ha pres una decisió, el màxim respecte".

"Un referèndum és un procés divisiu, no ho veiem"

El primer secretari del PSC assegura que els socialistes participaran en el procés anunciat per ERC per discutir entre catalans sobre el referèndum: "Si hi ha diàleg entre catalans, tots podem posar a l'índex el que considerem oportú. No tinc cap inconvenient que posin aquest assumpte". Illa recorda que el PSC fa temps que reclama que ERC reuneixi la taula de partits catalans i descarta donar suport a un referèndum: "És un procés divisiu i no ho veiem. El PSC no estarà amb això".