Enlaces accesibilidad
Cinema

Mor el director i guionista Agustí Villaronga

  • Tenia 69 anys i a banda de director també va exercir de guionista, il·luminador i fins i tot d'actor
  • La seva popularitat es va disparar el 2010 amb 'Pa Negre', que va guanyar el Goya, el Gaudí i va estar a punt d'anar als Òscar
  • Va rebre el Premi Nacional de Cultura, el de Cinematografia del Ministeri i la Medalla d’Or al Mèrit en Belles Arts

Per
Agustí Villaronga a la presentació de 'El rey de La Habana' | AFP AG/TG
Agustí Villaronga a la presentació de 'El rey de La Habana' | AFP AG/TG

El cineasta Agustí Villaronga ha mort la matinada d'aquest diumenge als 69 anys. Es va donar a conèixer popularment amb l’adaptació homònima de la novel·la d’Emili Teixidor 'Pa negre', pel·lícula per la qual va recollir reconeixements al Festival de Sant Sebastià, als Goya i als Gaudí. L'acte de comiat es farà dimarts a dos quarts de dues del migdia al Tanatori de Sant Gervasi de Barcelona.

El cinema català es queda orfe

Nascut a Palma el 1953, Villaronga es va llicenciar en Història de l’Art a la UB i en els seus inicis compaginava la tasca de professor d’imatge, crític cinematogràfic i la direcció artística teatral. Al llarg de la seva carrera va treballar també com a actor al cinema i al teatre. La seva filmografia caracteritza per allunyar-se dels circuits comercials.

Segons ha explicat l'Acadèmia del Cinema Català en un comunicat, Villaronga ha mort envoltat de la seva família i amics. "El seu talent, la seva sensibilitat, la seva enorme capacitat d’estimar tot el que tocava i les seves pel·lícules quedaran per sempre", subratllen des de l'entitat.

Villaronga, que també era una destacat guionista, va exercir com a il·luminador en muntatges de Ricard Salvat, Víctor García i Pere Planella i es va iniciar en el cinema com a realitzador de curtmetratges i com a actor secundari i de secretari de rodatge en films professionals.

Després de dirigir diversos curtmetratges, va debutar com a director amb el film de terror 'Tras el cristal' l’any 1987. Amb 'El niño de la luna' (1989) va guanyar el Premi Goya al guió original, mentre que el 2000 una de les seves obres més personals 'El mar' va rebre el Premi Manfred Salzberg del Festival de Berlín. El 2002, va rodar 'Aro Tolbukhin: en la mente del asesino', un fals documental que va estar nominat als Goya, va passar pel Festival de Sant Sebastià i va rebre set Premis Ariel.

Esclata l'èxit amb 'Pa negre'

Amb tot, Villaronga era fins ben entrat el segle XX una figura desconeguda pel gran públic. Això va canviar el 2010 quan va adaptar la novel·la d’Emili Teixidor 'Pa Negre' de la mà de la productora Isona Passola. El film va rebre reconeixements de tot tipus, des del Festival de Sant Sebastià, on es va presentar oficialment, fins als Goya, passant també pels Gaudí. 'Pa negre' va donar una gran popularitat al cineasta, i es va quedar a les portes de competir per l'Òscar en la categoria de millor pel·lícula de parla no anglesa.

Punts de vista - Agustí Villaronga

Posteriorment, el 2017 va estrenar el drama 'Incerta Glòria' que també va estar nominat en diversitat de premis i el 2021 'El ventre del mar'. El darrer film que ha dirigit ha estat 'Loli Tormenta' rodat l’any passat.

Entre els nombrosos premis que ha rebut per la seva trajectòria, destaquen el Premi Nacional de Cultura de Cinema (2001), el Premi Nacional de Cinematografia del Ministeri de Cultura (2011) i la Medalla d’Or al Mèrit en Belles Arts (2021).

Mostres de condol del món del cinema i més enllà

Una de les primeres en expressar el seu dolor per la mort de Villaronga ha estat l'actual presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català. Judith Colell l'ha definit com un "geni" del cinema amb "un talent immens". Colell ha avançat que l'organització de la gala dels Gaudí, que es lliuren aquest diumenge a la nit, està treballant per poder incloure-hi un homenatge a Villaronga.

També ha expressat el seu estat d'ànim el president de l'Acadèmia de Cinema espanyol, Fernando Méndez-Leite, que s'ha assebentat de la notícia, precisament, de camí a Barcelona per assistir a la gala dels Gaudí. Méndez-Leite ha explicat que recordarà Villaronga com "un dels directors més representatius del nostre cinema" i ha destacat el "seu somriure, sempre acollidor".

Una de les últimes aparacions públiques d'Agustí Villaronga va ser fa uns mesos durant l'homenatge que l'Acadèmia li va retre, acompanyat de les actrius Marisa Paredes i Susi Sánchez.

De l'àmbit polític també han arribat nombroses mostres de condol. El president de la Generalitat ha expressat públicament l'agraïment "per haver-nos emocionat amb el teu talent i sensibilitat", mentre que la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha subratllat que Villaronga ha estat "un director que ha portat el cinema català a l’excel·lència".

També n’ha fet referència el ministre de Cultura, Miquel Iceta, que s'ha mostrat convençut que "la seva obra el mantindrà sempre a la nostra memòria". Pel que fa a la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha lamentat la mort prematura d'Agustí Villaronga, "un dels creadors cinematogràfics més importants de la nostra història que va obtenir reconeixement dins i fora del país".