Enlaces accesibilidad
Artesania

Els secrets per crear un bon perfum

  • Ramon Monegal fabrica perfums amb més de 500 ingredients
  • Una condició indispensable per elaborar perfums és tenir bona memòria
  • Pots trobar a RTVE Play Catalunya tots els continguts de 'Fet a mà', programa presentat per Juan Avellaneda

Per
Fet a mà - La inspiració

Tot i ser la quarta generació de la família fundadora de la prestigiosa marca de perfums Myrurgia, una empresa amb més de 100 anys d’història, seguir amb el negoci familiar no era la idea inicial de Ramon Monegal, que volia ser arquitecte. Van ser els estius amb la família, formant-se en l’ofici, que el van portar a seguir el camí dels seus antecessors.

Juan Avellaneda, presentador de ‘Fet a mà’, visita al seu taller per descobrir quins són els secrets per fer una bona essència.

La creació d’un perfum

Elaborar un perfum és un procés artesanal que requereix experiència, inspiració, habilitat i temps.

Per memoritzar les olors cal que els hi posem una imatge de referència

El primer pas en el procés és fer un guió de què es vol aconseguir. Això implica establir les notes clau que es volen transmetre, el públic al qual es dirigeix i les sensacions que es volen evocar. Una vegada aquest guió està establert, Monegal comença a experimentar amb diferents ingredients per trobar la combinació perfecta. Per fer-ho és important "memoritzar les olors posant-hi una imatge de referència", afirma Monegal.

La inspiració ve dels ingredients

L'olfacte és l'eina principal del perfumista i és a través d'aquest sentit que es pot arribar a la idea. "La inspiració ve dels ingredients", explica. Cal olorar els diferents components per veure com es combinen i com evolucionen amb el temps, fins que s’arriba a una fusió desitjada i que encaixa amb el guió establert prèviament.

Fet a mà - La inspiració - Veure ara

Ramon Monegal ensenya a fer perfums a Juan Avellaneda Fet a mà

Com es pot determinar si un perfum és de qualitat?

Els bons perfums es poden menjar

Com podem saber si un perfum és de qualitat? La resposta pot ser subjectiva, ja que en matèria de gustos no hi ha veritats absolutes. Segons Ramon Monegal, la qualitat d'una fragància es pot demostrar de manera tangible: "els bons perfums es poden menjar". Per exemple, Ramon va demostrar aquesta afirmació en una ocasió posant una gota de perfum en una galeta i després menjar-la junt amb el cuiner Jordi Roca, del Celler de Can Roca.

Juan Avellaneda, presentador del 'Fet a mà' és un apassionat de les aromes i li encanta vincular les seves col·leccions a una fragància quan les acaba. Si a tu també t'interessa aquest món i vols aprendre més sobre l'art dels perfums no et perdis ‘La inspiració’ a RTVE Play Catalunya.