Un estudi internacional confirma que la variant òmicron augmenta les complicacions durant la gestació
- Al treball d'investigació ha participat la Vall d’Hebron
- Afecta sobretot els casos més greus
La variant òmicron de la covid-19 augmenta les complicacions durant la gestació, especialment entre les dones amb símptomes greus i sense vacunar. És la conclusió d'un estudi internacional de la Universitat d'Oxford en què participa l'hospital Vall d'Hebron.
Una de les característiques de la variant òmicron és que els seus símptomes són més lleus, de fet, l'òmicron comporta complicacions en el 4-7 % del total de les embarassades contagiades per aquesta variant del coronavirus. Els metges, però, volien comprovar com es comportava en les embarassades.
"En embarassades redueix el risc de complicacions: ens protegeix d'aquest excés de prematuritat i de complicacions hipertensives, més enllà de protegir que la mare hagi d'anar a l'UCI o relacionades amb la covid", afirma la doctora especialista en obstetrícia, Nerea Maíz, de Vall d'Hebron.
Tot i que el fetus no pateix una afectació directament, entre elles part prematur i hipertensió arterial. Sobretot en dones que no estaven vacunades i amb obesitat o sobrepès.
El treball també mostra l'efectivitat de la vacuna per protegir les dones embarassades de desenvolupar símptomes greus de la covid-19, del 74 % en les que tenien la pauta completa i del 91 % en les que havien rebut una dosi de reforç.
"Les vacunes són efectives a reduir aquest tipus de complicacions, sobretot en aquelles dones que tenen una pauta de vacunació completa i en les quals han rebut una tercera dosi", assegura Maíz.
Per això insisteixen en la vacunació amb una dosi de reforç si han passat més de 10 mesos de l'última dosi. L'estudi també ha comprovat que les vacunes d'RNA-missatger, és a dir, Pfizer i Moderna, són més efectives en la prevenció de símptomes greus que les de virus com Astrazenca o Janssen.
L'estudi Intercovid 2022, fet en 41 hospitals de 18 països, s'ha publicat a la revista 'The Lancet'.