El sector sanitari va a la vaga cansat de la manca de personal
- Metges de Catalunya manté la protesta després de no assolir un acord amb Salut sobre les càrregues assistencials i les retribucions
- Els sociosanitaris i Infermeres de Catalunya protagonitzen la primera de les tres jornades de mobilitzacions previstes al sector
- EN DIRECTE | Segueix l'actualitat d'aquest dimarts 24 de gener
Comencen tres dies de vaga i mobilitzacions convocats per diferents sindicats i col·lectius de l'àmbit de la sanitat. Metges de Catalunya, ha confirmat que mantenen les convocatòries de vaga d'aquest dimecres i el dijous després de no aconseguir a la reunió d'aquesta tarda un acord amb la Conselleria de Salut de la Generalitat. Divendres es tornaran a reunir les dues parts.
En declaracions als periodistes després de la negociació, el secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, ha lamentat que no han aconseguit una proposta del departament el "suficient" transversal, homogènia i concreta per a desconvocar les jornades de vaga de metges. El sindicat ha convocat als facultatius a les 10 hores davant la Conselleria de Salut i preveuen recórrer la Gran Via de Carles III i la Rambla del Brasil fins a l'Estació de Sants de Barcelona.
Darrera reunió amb Salut
Aquest dimarts s'han tornat a reunir sense èxit el sindicat Metges de Catalunya i el departament de Salut per intentar arribar a un acord i desconvocar la convocatòria de dues jornades a partir de demà. Ahir van estar negociant fins a la nit. Tot i apropar posicions, encara hi ha discrepàncies en punts com l'organització de l'agenda dels metges i les millores retributives. A banda de les dues jornades d'aquesta setmana, Metges de Catalunya també ha anunciat aturades parcials per l'1 al 3 de febrer.
Entre les seves reivindicacions, el sindicat mèdic exigeix que hi hagi un complement retributiu exclusiu per als doctors, però per al Departament de Salut això és una "línia vermella que no es pot traspassar", ha destacat per la seva part el subdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), Alfredo García.
García ha puntualitzat que no estan en contra de millorar les retribucions dels facultatius, però "no estan d'acord amb el procediment". En aquest sentit, ha precisat que no es pot afegir un complement retributiu sol per a doctors sense el consens de les taules de negociació dels convenis col·lectius i les taules salarials de tots els professionals de la sanitat pública.
Les reclamacions dels metges
Els professionals sanitaris asseguren estar esgotats i cremats. És el que afirma rotundament el sindicat Metges de Catalunya, la principal agrupació mèdica. Xavier Lleonart, secretari general Sindicat Metges, de Catalunya denuncia que “no pot ser que tinguem en agenda fins a 10 pacients en una mateixa hora”.
Els professionals demanen que un metge de capçalera atengui un màxim de 25 visites per jornada, i per això, diuen “calen més mans”. A més, demanen que les visites puguin durar uns 12 minuts per pacient. Lleonart, a banda, alerta que cada cop és més difícil perquè el talent mèdic marxa fora d'Espanya. Explica que a França la retribució mitjana és de 80.000 euros l’any i que a Bèlgica fins i tot arriba als 160.000, triplicant el que es cobra aquí.
La proposa dels sindicats Metges de Catalunya i la Mesa Sindical de la Sanitat, és un canvi de model del sistema sanitari, i per això, reclamen que el personal sanitari depengui, directament, de la conselleria de Salut. Perquè ara, el sistema públic té concert amb un centenar d'empreses i cada una té el seu conveni.
Els serveis mínims
El Departament de Treball fixa el normal funcionament dels serveis d'urgències i de les unitats especials com les UCI o les de neonatologia i els tractaments de quimioteràpia i radioteràpia en situacions urgents o de necessitat vital. Pel que fa als centres d'assistència extrahospitalària, s'ha de garantir amb el 25% de la plantilla durant el primer dia, i a partir del segon s'augmentarà a un terç de la plantilla. També s'haurà d'atendre l'activitat quirúrgica inajornable derivada de l'atenció urgent i greu a criteri de la direcció mèdica i l'atenció d'emergències al 061.
El sindicat Metges de Catalunya ha impugnat els serveis mínims decretats per la Generalitat argumentant que no s'hi poden incloure els metges residents, en considerar que no formen part de la plantilla.
Primera jornada de vaga dels sociosanitaris
La primera jornada de vaga, aquest mateix dimarts, ha estat la dels sociosanitaris. L'aturada ha anat a càrrec del sindicat minoritari de la Intersindical. S'hi ha sumat Infermeres de Catalunya. El seguiment ha estat poc destacable. Uns 500 professionals de la salut, principalment infermers i personal administratiu, s'ha manifestat davant de la Generalitat per reclamar al Govern més personal i poder recuperar els drets i el sou d'abans de les retallades.
Suport dels metges de família
La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic) ha mostrat el seu suport a les reclamacions del sindicat Metges de Catalunya (MC), i ha advocat per impulsar accions que permetin una transformació del sistema. La Camfic ha demanat promoure nous models d'organització professional per a una major autonomia en la presa de decisions dels centres d'atenció primària, incrementar les places MIR de Medicina Familiar i Comunitària i implementar l'assignatura en Medicina Familiar i Comunitària en les facultats de medicina de les universitats catalanes.