Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Boi Ruiz: "Els motius de la vaga de metges són motius permanents"

  • L'exconseller de Salut diu que el model d'atenció primària continua sent dels anys 80 "com l'antiga Seguretat social"
  • Boi Ruiz: "El nostre sistema de salut té una mala salut de ferro"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Boi Ruiz: "Els motius de la vaga de metges són motius permanents"

L'exconseller de Salut, Boi Ruiz, comparteix les demandes dels metges que aquest dimecres fan vaga perquè creu que s'han de millorar les condicions de treball i a la retribució: "No és discutible". Ruiz matisa que cal fer-ho de manera progressiva i que cal discutir el com: "El metge ha de millorar les seves condicions econòmiques, de manera progressiva i acordar un calendari".

L'exconseller també creu que les càrregues de treball han de millorar a llarg termini: "No avui per demà i establir un horitzó per modificar-les". Ruiz argumenta que el model sanitari català funciona perquè paga als professionals "per sota de la mitjana europea" i també la despesa en medicaments i les inversions estan per sota de la mitjana europea.

El sistema català de salut "té una mala salut de ferro"

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Ruiz recorda que no va tenir cap vaga durant el seu mandat i considera que els motius per l'aturada dels metges "són permanents". Recorda que el primer conseller de l'època de Josep Tarradellas, Ramon Espasa, ja va dir que el sistema de salut català "té una mala salut de ferro".

L'exconseller de Salut diu que el primer que li cal al conseller "és tenir pressupost" en referència al Govern actual i després recorda la dificultat dels pactes i dels acords polítics: "Des de l'informe Abril Martorell, quants se n'han fet?". Ruiz recorda que el Pacte Nacional per la Salut es va fer subscrit per tothom, per a quan va arribar al Parlament: "No es va debatre i va anar al calaix".

Treure recursos d'altres o més impostos

Per l'exconseller augmentar la despesa en sanitat suposa reduir-la en altres partides o bé tenir més llistes d'espera i endeutament: "No té més solució que posar més recursos de manera progressiva i fer-ho, o bé en detriment d'altres o amb una política impositiva".

Ruiz ha criticat que el model sanitari es basa en l'antiga Seguretat social dels anys 80 i que reiteradament es diu que s'augmentarà el percentatge del PIB en sanitat, però mai s'acaba d'executar: "Sempre diem que posarem més diners, no acabem mai posant més diners".

La primària ha de ser la porta d'entrada "i la de sortida"

Sobre l'atenció primària, Ruiz també ha defensat un model d'atenció primària que sigui "resolutiu" i no només la porta d'entrada al sistema sanitari perquè continua tenint un model organitzatiu i de recursos dels anys 80: "Tothom diu que la primària ha de ser la porta d'entrada del sistema. I jo dic: 'I la de sortida'".

En aquest àmbit, l'exconseller convergent planteja calcular la dotació de recursos dels centres d'atenció primària no només pel nombre d'habitants, sinó també analitzar les càrregues concretes de cada centre: "Una solució és dotar d'autonomia cada centre" i assenyala l'excés de burocràcia: "Encara han de fer molts papers".

"El sistema estava en fallida. Havíem d'intentar arribar a fi de mes"

Ruiz explica que quan va arribar a la conselleria el sistema estava en fallida i van haver d'abaixar salaris, derivar a medicaments genèrics, contenir la despesa i van augmentar les llistes d'espera: "Jo deia: 'algú té una fórmula?'". Reconeix que van imposar l'euro per recepta, però recorda que tenia un màxim de 5 euros al mes i que no tenia una finalitat de recaptació, sinó de dissuasió.

Nega que aconsellés fer-se d'una mútua i aclareix que es va explicar malament: "Jo no ho recomano, qui vulgui que s'ho faci, però que no sigui per substituir allò que no li dona la pública".

Ruiz diu que no tornaria a entrar en política i que ho va fer "perquè m'ho va demanar Artur Mas, en aquella situació per preservar el sistema públic".