Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya: 25 de gener de 2023 | Jornada de vagues al sector de l'educació, la sanitat i el taxi

  • Els taxistes desconvoquen la vaga de 4 dies per l'ISE
  • Salut xifra el seguiment de la vaga de sanitaris en el 24%
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Jornada de vagues al sector de l'educació, la sanitat i el taxi
Jornada de vagues al sector de l'educació, la sanitat i el taxi

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la triple convocatòria de vaga de tres sectors diferents: els professionals de la salut, de l'educació i dels taxistes. La mobilització convocada per Metges de Catalunya ha tingut un seguiment del 24%, segons el Departament de Salut. El sindicat, en canvi, ho eleva al 75%. Els sanitaris reclamen millores laborals i revertir les retallades en el sector. Educació xifra el seguiment en un 7,7%.

D'altra banda, uns 2.000 taxistes, segons la Guàrdia Urbana, han bloquejat la Gran Via des de les 10 h del matí i fins a les 14 h per alçar la veu contra les VTC. Han decidit en assemblea donar temps al Govern per aplicar els acords que blindin el taxi i desconvocar la vaga que hi havia prevista pel congrés audiovisual ISE.

Les mobilitzacions s'han colat a la sessió de control al Parlament. A les crítiques dels grups, el president català respon defensant de nou els pressupostos, per donar, diu, una millor resposta a les reivindicacions dels diferents col·lectius. Es mantenen les darreres trobades amb el PSC i Junts per intentar tancar aquesta mateixa setmana l'acord de pressupostos. L'executiu català, fins i tot, ha obert la porta a negociar el polèmic Quart Cinturó.

RESUM NOTÍCIES AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:45

    VAGA METGES | El Departament de Salut xifra el seguiment de la vaga d'aquest dimecres en un 28 %

     

    La vaga convocada pels sindicats Metges de Catalunya i Intersindical-CSC per al conjunt dels professionals del sistema de salut de Catalunya per aquest dimecres ha tingut un seguiment dels facultatius del 28,03% en el torn de matí, segons les dades recollides pel Departament de Salut fins a les 18:00 hores. Amb un 82,0% de les entitats proveïdores reportades, el seguiment de la resta de personal ha estat d’un 2,8%.

     

    Quant al torn de tarda, amb un 70% de les entitats proveïdores reportades, el seguiment dels facultatius és d’un 23,8% i en la resta de personal d’un 2,9%.

  • 17:40

    El delegat del Govern a França, Josep Maria Galí, renuncia al càrrec "per motius professionals"

     

     

    El delegat del Govern a França, Josep Maria Galí, ha comunicat al Departament d'Acció Exterior i Unió Europea la voluntat de deixar el càrrec "per motius professionals", segons ha indicat l'executiu català en un comunicat. La renúncia es farà efectiva el pròxim 1 de març, exactament un any després de ser nomenat pel Govern. El Departament posarà en marxa "immediatament" el procés de selecció per nomenar un nou delegat a França.

  • 17:20

    Demà continuarà la vaga de metges a Catalunya

     

    Després d'una jornada de vaga que el sindicat Metges de Catalunya ha considerat d'"èxit", demà continuaran les protestes. A Barcelona, la mobilització començarà a les 10 h a la plaça de Sant Jaume i acabarà al voltant de les 12 h al Parlament de Catalunya.

  • 16:54

    El preu de la llum baixarà un 28,70% aquest dijous, fins als 66,89 euros/MWh
     

    El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista baixarà demà dijous després de tres jornades consecutives de pujada, fins als 66,89 euros per MWh, la qual cosa suposa un 28,70% menys en comparació amb els 93,82 euros/MWh d'aquest dimecres. El preu mínim, de 50,27 euros/MWh, es donarà entre les 23.00 i les 00.00 hores, mentre que el preu màxim es registrarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan serà de 99,76 euros/MWh.

  • 16:18

    Nova reunió entre Amazon i la plantilla de Martorelles

     

    Avui hi ha hagut una nova reunió entre Amazon i els treballadors de la planta de Martorelles, que reclamen que se'ls reubiqui a altres centres de Barcelona. L'empresa tanca la planta i per ara, només els ofereix traslladar-los a altres punts que es troben lluny de la capital catalana, com Saragossa.

  • 15:49

    Veïns de l'edifici incendiat a Reus encara no poden entrar a casa

     

    Els veïns de l'edifici sí que han pogut accedir-hi per recollir medicaments i els animals de companyia. En el bloc afectat hi ha una cinquantena d'habitatges i la Guàrdia Urbana va identificar 43 persones.

  • 15:33

    El servei de neteja de grafitis de Barcelona convoca vaga el pròxim 1 de febrer

     

     

    CCOO i UGT han cridat a la vaga els treballadors de neteja de grafitis de l'Ajuntament de Barcelona pel pròxim dimecres 1 de febrer. Els sindicats denuncien que la negociació del nou conveni col·lectiu es troba en un "atzucac", ja que no hi ha avenços ni "resposta o solució" per part de l'empresa concessionària del servei, FCC.

     

    CCOO i UGT també critiquen que el conveni col·lectiu va finalitzar la seva vigència el 31 de desembre del 2020 i des d'aleshores no se'ls ha apujat el salari.

  • 15:20

    El nadó abandonat al carrer a Barcelona ja té família d'acollida d'urgència

     

    El nadó abandonat a una bossa al barri de Sants de Barcelona continua en observació a l'Hospital Sant Joan de Déu. Quan rebi l'alta, la Generalitat ja té preparada una família acollidora d'urgència. Podrà estar amb ells un màxim de 6 mesos. Si en aquest temps no es localitza cap familiar que es pugui fer càrrec, l'hauran de donar en acollida permanent.

  • 14:43

    VAGA EDUCACIÓ | Ustec xifra en un 20% el seguiment de la vaga 

     

    Un dels sindicats convocants de la vaga de docnts xifra en un 20% el seguiment de la primera jornada de vaga dels professionals de l'educació. Al llarg del matí han dut a terme una marxa entre la plaça Sant Jaume i el Parlament de Catalunya.

  • 13:20

    El jutge processa 45 policies per les càrregues de l'1-O a Barcelona

     

    El jutjat d'instrucció 7 de Barcelona ha decidit processar 45 agents de la Policia Nacional per les càrregues de l'1-O a la ciutat. En una interlocutòria, consultada aquest dimecres per RTVE, el jutge dona per acabada la investigació i també arxiva el cas per a 20 investigats més. Ara, les acusacions i les defenses hauran de presentar els seus escrits i demanar que el cas vagi a judici o bé que s'arxivi.
     

  • 13:01

    VAGA DOCENTS | En marxa la manifestació de docents i sanitaris

     

    La manifestació convocada pels sindicats de l'educació i la Taula Sindical de Sanitat ha arribat al Parlament de Catalunya. Allà fan visible el seu malestar i traslladen les seves reivindicacions davant la cambra catalana.

  • 12:53

    VAGA DOCENTS | Educació xifra en un 7,70% el seguiment de la vaga de professors fins a les 12h

     

    Seón les dades comunicades pel 85,56% dels centres públics a les 12h. Els percentatges de participació i comunicació de la vaga segons els diferents Serveis Territorials són els següents:

    Lleida

    3,26%

    Girona

    3,36%

    Catalunya Central

    5,56%

    Terres de l’Ebre

    5,87%

    Tarragona

    5,88%

    Maresme i Vallès Oriental

    7,30%

    Vallès Occidental

    9,59%

    Baix Llobregat

    9,64%

    Barcelona Comarques

    10,35%

    Consorci d’Educació de Barcelona

    13,11%

  • 12:35

    La Fiscalia demana mantenir les condemnes de l'1-O per malversació

     

    El Fiscal General de l'Estat s'ha pronunciat avui sobre la revisió de penes i creu que tot i la reforma, les penes són les mateixes. En una nota explica que "no es revisaran les sentències" condemnatòries per delictes de malversació apropiatòria dictades d'acord amb l'article 432 del Codi Penal vigent després de la reforma del 2015. En canvi, els advocats d'Oriol Junqueras, Raül Romeva i Carme Forcadell consideren que l'exposició de motius del Congrés de Diputats en l'eliminació del delicte de sedició i la reforma del de malversació obliguen el Tribunal Suprem a anul·lar la condemna per aquests delictes. 

  • 12:35

    VAGA TAXIS | Els taxis desconvoquen la vaga de 4 dies per l'ISE

     

    El sector del taxi ha decidit en assemblea desconvocar la vaga que hi havia prevista per la setmana que ve i que coincidia amb la Fira Audiovisual ISE. De moment, donen temps a les administracions perquè augmentin els controls a les VTC i regulin les tarifes abusives de plataformes com FreeNow. Donen una "treva" fins a la celebració del Mobile World Congress i, si no apliquen els acords, convocaran una nova aturada. D'altra banda, queda pendent negociar el 15% de llicències per les VTC. 

  • 12:28

    VAGA DOCENTS | Crits de 'Cambray dimissió' a la manifestació de professors

     

    Els professors llencen consignes contra el conseller d'Educació Josep González-Cambray. La consigna més cridadada és 'Cambray dimissió' mentre es desplacen fins al Parlament de Catalunya.

  • 12:22

    VAGA DOCENTS | Els Mossos xifren en 5.300 els assistents a la concentració a la plaça Sant Jaume

     

    Els Mossos d'Esquadra han xifrat en 5.300 persones, a l'inici, els assistents a la convocatòria de la plaça Sant Jaume pels sindicats educatius i la Taula Sindical de Sanitat.

  • 12:19

    Els taxistes decideixen en assemblea possibles noves mobilitzacions

     

    El sector del taxi es troba reunit en assemblea al mig de Gran Via de Barcelona per decidir si mantenen la convocatòria de vaga durant la fira tecnològica de l'ISE de la setmana vinent, i també si l'amplien pel Mobile World Congress. Uns 2.000 taxistes ocupen la Gran Via de Barcelona a hores d'ara. L'aturada, convocada per l'associació Elit Taxi i el Sindicat del Taxi de Barcelona, ha arrencat a les 10.00 hores i està previst que acabi a les 14.00 hores.

     

  • 12:18

    DADES MANIFESTACIÓ SANITÀRIA |  8.000 persones s'uneixen a la manifestació sanitària segons les dades de la Guàrdia Urbana. 

    Els Mossos d'Esquadra assenyala que els participants pugen a 9.500. 

  • 12:12

    VAGA TAXI | Els taxistes tornen a bloquejar la Gran Via 

     

    Els taxistes de Barcelona bloquegen la Gran Via amb centenars de taxis. 900 segons càlculs de la Guàrdia Urbana i 2.000 segons els convocants. Exigeixen el compliment de la norma que restringeix les llicències de lloguer amb conductor (VTC) i a regular les plataformes que ofereixen serveis de taxi. Aquest migdia s'han reunit en assemblea per decidir si mantenen la convocatòria de vaga durant la fira tecnològica de l'ISE de la setmana vinent. L'aturada convocada per l'associació Elit Taxi i el Sindicat del Taxi de Barcelona ha arrencat a les 10.00 hores i està previst que acabi a les 14.00 hores.

  • 12:00

    Pere Aragonès lliga la resposta a les vagues als Pressupostos

     

    Pere Aragonès reitera al Parlament que bona part de les reclamacions dels sectors sanitari i educatiu es poden atendre amb l'aprovació dels pressupostos. El president de la Generalitat ha aprofitat la sessió de control al Parlament per tornar a convidar el líder del PSC, Salvador Illa, a secundar el projecte dels pressupostos de l’any vinent. Illa li ha contestat que s’han d’acceptar totes les seves condicions “de mínims”. Altrament, l’insta a buscar altres suports. El diputat de Junts, Albert Batet, ha tornat a protagonitzar un agre enfrontament amb el president català amb motiu de la presència d’Aragonès a la recepció de la Cimera i la negociació dels comptes amb els socialistes.

  • 11:44

    VAGA EDUCACIÓ | Educació xifra en un 7,48% el seguiment de la vaga fins a les 10h

     

    El Departament d'Educació situa en un 7,48% el seguiment de la vaga de personal docent funcionari, interí i laboral de l'ensenyament públic que depèn de la conselleria i del Personal d'Administració i Serveis (PAS) fins a les 10.00 hores. Aquest seguiment correspon a la informació que li han reportat el 64% dels centres. La vaga la va convocar inicialment USTEC-STEs i s'hi ha acabat adherint la majoria de les organitzacions sindicals del sector.

  • 11:10

    VAGA EDUCACIÓ | Els docents comencen a la plaça Sant Jaume la marxa cap al Parlament

     

    Els professors es concentren a la plaça Sant Jaume des d'on sortiran cap al Parlament de Catalunya per traslladar les seves reivindicacions. En la marxa estan presents docents, alumnes i també algun personal sanitari.

  • 11:02

    VAGA EDUCACIÓ | Els docents fan la primera mobilització

     

    Els professors es concentren a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Des d'aquest punt faran una marxa fins el Parlament de Catalunya. Es tracta de la primera jornada de mobilitzacions del sector de l'educació que coincideix amb la de metges i taxistes.

  • 10:35

    VAGA SANITÀRIA | Salut xifra en un 17,5% el seguiment de la vaga de metges en el torn de matí. Només als CAP, els 33,5% dels facultatius han secundat l’aturada.

     

    La vaga convocada per Metges de Catalunya i la Intersindical-CSC ha tingut un seguiment en el torn de matí del 17,5 % dels facultatius i del 0,8 % de la resta de personal, segons han comunicat el 47 % de les entitats proveïdores al Departament de Salut.

  • 10:21

    DADES HIPOTEQUES | La firma d'hipoteques registra el millor novembre des del 2008, amb 6.947 operacions

     

    Els préstecs hipotecaris a tipus fix a l'Estat se situen en el nivell més baix de l'any i representen un 65,4 % del total. A Catalunya representa un 12,8% més que un any abans i un 3,8% més que el mes anterior, certificant el bon moment del sector immobiliari.  Respecte al capital prestat per a comprar habitatges, a Catalunya es va arribar als 1,17 milions d'euros, un 16,4% més que un any abans, i un 5% més enfront del mes d'octubre.

  • 10:02

    VAGA SANITÀRIA | Metges de Catalunya xifra el seguiment de la vaga en un 75%.

     

    Durant les primeres hores d'aquesta jornada reivindicativa dels facultatius en què l'aturada ha començat a les 8.00 hores i hi estan cridats 25.000 facultatius de l'Institut Català de la Salut (ICS) i dels centres concertats al sistema integral d'utilització pública de Catalunya (Siscat). 

     

    Per àmbits assistencials: 

    • A l'atenció primària, el seguiment ha estat del 79%
    • Als hospitals: del 73%

    Per províncies: 

    • A Barcelona s'ha arribat a un 77 % dels facultatius aturats.
    • A Tarragona en un 75%
    • A Lleida, un 72%
    • Un 77% a Girona. 
     
  • 9:17

    Metges de Catalunya xifra el seguiment de la vaga en un 75% en les primeres hores

     

    Metges de Catalunya xifra en un 75% el seguiment de la vaga durant les primeres hores d'aquesta jornada reivindicativa dels facultatius. L'aturada ha començat a les 8.00 hores i hi estan cridats 25.000 facultatius de l'Institut Català de la Salut (ICS) i dels centres concertats al sistema integral d'utilització pública de Catalunya (Siscat).

     

    Per àmbits assistencials, el seguiment ha estat del 79% a l'atenció primària i del 73% als hospitals. Per províncies, s'ha arribat a un 77% dels facultatius aturats a Barcelona, un 75% a Tarragona, un 72% a Lleida i un 77% a Girona. La d'aquest dimecres és la primera de les dues jornades de vaga convocades per Metges de Catalunya.

  • 9:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | Iolanda Segura, portaveu nacional d'USTECSTE, reconeix un acostament de posicions amb Educació, però denuncia el "caire impositiu" i la "poca voluntat negociadora" del departament. Reconeix un acostament de posicions amb Educació, però denuncia el "caire impositiu" i la "poca voluntat negociadora" del departament.

     

     
  • 9:10

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | L'exconseller de Salut, Boi Ruiz, creu que els motius de la vaga de metges són "motius permanents". "El nostre sistema de salut té una mala salut de ferro".

    En aquest sentit, defensa que els metges millorin les condicions econòmiques i les càrregues de treball, però de manera progressiva: "El que és discutible és el com, la major no és discutible".

  • 8:15

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 25 de gener d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

     

    Després de les enfarinades d’ahir, aquest dimecres serà més plàcid, amb sol, menys fred, vent als dos extrems i mala mar a la costa. Els pròxims dies, l’ambient serà més gèlid!

  • 8:10

    VAGA EDUCATIVA | El sector educatiu també s'atura avui i demà per reclamar, entre d'altres, revertir les retallades als pressupostos. 

     

     
  • 8:05

    VAGA METGES | Metges de Catalunya manté la vaga prevista per aquest dimecres i dijous després de reunir-se ahir amb el Departament de Salut. Argumenten que la proposta del departament és totalment insuficient per desconvocar-la.

  • 8:00

    Bon dia, Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimecres 25 de gener de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.