Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum del més destacat del 26 de gener de 2023 | Segona jornada de vagues al sector de l'educació i la sanitat

  • ERC vota a favor de la B-40 com a darrer intent per l'acord amb el PSC pels pressupostos
  • Interior augmenta la vigilància a centres de culte religiós després de l'atac a Algesires
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Segona jornada de vaga d'educació i sanitat a Catalunya
Segona jornada de vaga d'educació i sanitat a Catalunya

L'actualitat d'aquest dijous passa pel segon dia de vagues a Catalunya, després que els sindicats convocants hagin qualificat d'èxit les mobilitzacions d'ahir. Tant el sindicat de metges com els de l'ensenyament es mostren satisfets amb les protestes, malgrat que el govern rebaixa les xifres de seguiment de les vagues. Salut xifra en unes 2.000 les intervencions i en 5.000 les visites anul·lades en els dos dies de vaga. USTEC ha realitzat marxes a totes les províncies i a Barcelona davant el departament d'Educació. El sindicat metges de Catalunya torna a reunir-se demà amb el govern.

I nou apropament entre ERC i PSC quant a la negociació dels pressupostos. ERC vota a favor de la B-40 per "desencallar" els comptes. Segons fonts d'ERC, després de la votació sobre la B-40, ja no hi haurà esculls per acordar els pressupostos amb els socialistes. Salvador Illa, però, ha afirmat que encara no hi ha un acord de pressupostos i que dilluns tornen a reunir-se els equips negociadors. Els comuns, de la seva banda, retreuen el gest als republicans però asseguren que l'acord es manté intacte.

Ahir al vespre va haver-hi un atac a dues esglésies d'Algesires, un acte que s'investiga com a terrorisme. Els Mossos han reforçat la vigilància als centres de culte amb un increment de les patrulles de seguretat ciutadana al voltant sobretot de les esglésies catòliques. Elena ha recordat que Catalunya està en nivell 4 d'alerta terrorista i que aquest procediment correspon al protocol acordat en aquests casos.

RESUM AVUI A CATALUNYA

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:18

    La patronal de les VTC convoca marxes lentes pels dies 6,7 i 8 de febrer

     

    La patronal dels Vehicles de Transport amb Conductor (VTC) ha convocat tres dies de manifestacions i marxes lentes els pròxims 6, 7 i 8 de febrer des de la plaça Espanya de Barcelona per denunciar que la 'desídia', les 'errades administratives' i una regulació 'mal aplicada' tenen bloquejada l'activitat econòmica des de l'1 de gener.

     

    Segons l'Associació Gran Turisme de Catalunya, des d'aquella data s'han denegat 600 llicències urbanes per errors que atribueix al Departament de Transports de la Generalitat sense verificació per part de l'AMB.

  • 19:50

    Salut calcula que s'han ajornat unes 2.000 intervencions i unes 5.000 visites per la vaga

     

    El Departament de Salut calcula que durant els dos dies de vaga dels professionals sanitaris s'han ajornat unes 2.000 intervencions quirúrgiques i s'han anul·lat unes 5.000 agendes de visites. El director del CatSalut, Ramon Canal, ha reiterat que el seguiment de l'aturada ha estat important, i que constata que hi ha 'tot un gran segment de facultatius que estan esgotats'.

     

    També ha lamentat, però, les dificultats que l'aturada comporta per als usuaris, i en aquest sentit ha indicat que, després dels dos dies d'aturada, i amb la previsió que la setmana que ve n'hi pugui haver tres més, Metges de Catalunya haurà de veure ara 'si és així com ha de continuar o buscar altres fórmules' de reivindicació.

  • 19:40

    Junts retreu a Aragonés que faci més esforços per pactar amb el PSC que per complir amb l'acord de Govern

     

    El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha retret aquest dijous al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que faci "més esforços" per arribar a un acord sobre els pressupostos amb el PSC que els que va fer al seu dia per "complir amb l'acord de Govern" que tenien ERC i JxCat.

     

    "Si aquests esforços els haguessin fet per arribar a un acord amb Junts, en el pacte que van subscriure del 52%, segurament ara hi hauria un Govern fort, hi hauria estabilitat parlamentària i hi haurien pressupostos", ha afirmat Turull, que ha criticat que els republicans acceptin "coses que no se les creuen", en referència a la moció del PSC sobre la B-40, per mirar de desencallar els comptes.

  • 18:46

    VAGA SANITÀRIA | Salut xifra en un 22,4% el seguiment de la vaga

     

    La vaga convocada per Metges de Catalunya ha tingut un seguiment en el torn de tarda del 22,4% dels facultatius, segons han comunicat el 63% de les entitats proveïdores al Departament de Salut. Ha donat xifres específiques només dels Centres d’Atenció Primària (CAP), on el 32,1% dels facultatius han secundat l’aturada a la tarda. En canvi, Metges de Catalunya eleva el seguiment fins al 72%.

  • 18:20

    Els treballadors d'Amazon a Martorelles registren una vaga entre l'1 i el 17 de febrer

     

    Els treballadors del centre logístic de Martorelles d'Amazon han registrat una vaga entre l'1 i el 17 de febrer en ple conflicte pel tancament de la planta que dona feina a 745 persones. El gegant nord-americà va anunciar fa dues setmanes que tancaria el centre logístic per traslladar l'activitat a Saragossa.

     

    Que la vaga es registri per 17 dies no implica que s’acabi duent a terme tot el periode. La multinacional de comerç electrònic va prometre que garantiria els 745 llocs de treball amb recol·locacions però els sindicats han criticat durament la mesura, que consideren un ERO encobert.

  • 18:10

    El preu de la benzina puja un 4,5% des del final de la bonificació dels combustibles

     

    El final de la bonificació de vint cèntims als combustibles ha originat una pujada progressiva dels preus de la benzina i el dièsel. Segons les dades del Butlletí Petrolier de la Comissió Europea, la benzina ha pujat un 4,49% entre la darrera setmana de desembre i el dilluns.

     

    Pel que fa al dièsel, ha pujat un 2,44% des del final del descompte, que va començar a l'abril de l'any passat i va acabar amb l'inici del 2023. En menys d'un mes, la gasolina ha passat dels 1,56 euros per litre als 1,63 i el dièsel dels 1,64 als 1,68 euros Amb tot el preu és encara llunyà si es compara amb l'abril passat, quan el litre de benzina costava 1,81 euros i el de dièsel 1,84.

  • 17:47

    Colau atribueix a Bonet les funcions que tenia Collboni, però no li dona la Primera Tinència d'Alcaldia

     

     

    L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha signat el decret per delegar a la socialista Laia Bonet les atribucions que ostentava Jaume Collboni, després que el candidat del PSC a l'alcaldia abandonés la Primera Tinència d'Alcaldia per dedicar-se a la cursa electoral. Així, la tercera tinenta d'Alcaldia d'Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana assumirà també la direcció de l'Àrea d'Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda. 

     

    Colau ha declinat, però, traspassar la Primera Tinència d'Alcaldia a Bonet, en una decisió que no ha agradat a les files del PSC.

  • 17:31

    PRESSUPOSTOS | Albiach referma l'acord amb ERC perquè "no es destinarà ni un euro" a macroprojectes

     

    La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha assegurat que el seu acord de pressupostos amb el Govern "segueix intacte" perquè, segons ha dit, no hi haurà cap partida pressupostària dedicada a projectes com l'ampliació de l'aeroport, el Hard Rock o el Quart Cinturó. "Tenim el compromís d'Aragonès que no es destinarà ni un euro dels propers pressupostos a macroprojectes", ha subratllat Albiach

    D'altra banda, ha instat el líder del PSC, Salvador Illa, a aclarir si realment té intenció d'aprovar els comptes.

  • 17:18

    Protecció Civil activa l'alerta del pla Procicat per un episodi de fred intens previst pels propers dies

     

    Davant la previsió d'un nou episodi de baixes temperatures, Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Procicat de cara als propers dies a Catalunya.

  • 16:46

    PRESSUPOSTOS | Salvador Illa: "No us puc dir que hi hagi un acord tancat"

     

    El líder del PSC, Salvador Illa, ha contestat les paraules d'Aragonès i li ha agraït haver acceptat B-40, un dels punts que bloquejaven l'acord pels pressupostos les darreres setmanes. Tot i això, ha dit que encara queden punts per negociar i que no pot parlar "d'acord tancat". El dilluns reprendran les negociacions.

  • 16:15

    Saül Gordillo declara a la Ciutat de la Justícia

     

    El periodista Saül Gordillo ha declarat a la Ciutat de la Justícia per la primera de les dues denúncies per agressió sexual. També ho ha fet la treballadora del diari del que n'era director i que va denunciar els abusos. Haurien passat el mes de desembre a la Sala Apolo de Barcelona. És la primera vegada que tots dos declaren en seu judicial.

  • 14:47

    PRESSUPOSTOS | ERC trasllada la pressió al PSC per aprovar els pressupostos

     

    El Govern ha acceptat el projecte de la B-40 dels socialistes per tal de poder aprovar els pressupostos. ERC trasllada així la pressió al PSC. En una compareixença des del Palau de la Generalitat, el president Aragonès ha dit que ara ja no hi ha excusa per tancar un acord.

    Tots els ulls ara posats en el PSC, que compareix avui a les 16:30 h. Els socialistes han mantingut durant les negociacions que la B-40 no és l'únic escull, però, en tot cas, estem a l'espera de la seva decisió.

  • 14:16

    El primer desnonament de Casa Òrsola serà el pròxim 14 de febrer
     

    El Josep, llogater de Casa Òrsola que va ser jutjat el passat 9 de gener per estar fora de contracte, ha rebut la notificació judicial de llançament per al pròxim 14 de febrer. Després de més d’un any de lluita, les veïnes de Casa Òrsola lamenten que Lioness Inversiones s’hagi negat a negociar i trobar una solució pactada per tal d’evitar l’expulsió dels veïns i asseguren que continuaran amb la lluita "fins al final". 

  • 13:08

    Les mascaretes deixaran de ser obligatòries al transport públic el 7 de febrer

     

    La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat que el Consell de Ministres del pròxim 7 de febrer aprovarà la retirada de l'obligatorietat de les mascaretes al transport públic. Es mantindrà, però, als centres sanitaris. 

  • 13:03

    Comencen les obres de la part central de Glòries

     

     

    L'Ajuntament de Barcelona ha iniciat les obres per urbanitzar la part central de la plaça de les Glòries, just a sobre dels túnels. S'entra així a la recta final de la transformació de la plaça, un projecte que la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, ha afirmat que semblava un "somni" fa anys. La part que ara entra en obres es coneix amb el nom del projecte, 'Canòpia-Túnels'. 

  • 12:52

    VAGA DOCENTS | Educació xifra en un 5,15% el seguiment fins a les 12h

     

    El Departament d'Educació situa en un 5,15% el seguiment de la segona jornada de vaga de personal docent funcionari, interí i laboral de l'ensenyament públic que depèn de la conselleria i del Personal d'Administració i Serveis (PAS) fins a les 12 hores. Són dades que corresponen a la informació que li han reportat el 87,74% dels centres.

     

    En la primera jornada de vaga, el seguiment va ser del 7,7% segons Educació amb la informació fins al migdia i USTEC ho va elevar al 20%.

  • 12:45

    ÚLTIMA HORA | ERC votarà a favor de la B-40 per desencallar la negociació dels pressupostos amb el PSC

     

    El diputat d'ERC Ferran Estruch ha anunciat que el seu grup votarà a favor del punt de la moció del PSC que fa referència al tram del quart cinturó entre Sabadell i Terrassa per "desencallar" la negociació dels pressupostos. "Si aquesta moció serveix per desencallar els pressupostos, els desencallarem. Per part nostra no quedarà. A les seves mans queda que no sigui un escull", ha dit dirigint-se als diputats socialistes.

     

    Estruch ha defensat que és un gest de "responsabilitat" perquè l'objectiu d'ERC són els pressupostos "a favor de la gent del país". Segons fonts d'ERC, després de la votació sobre la B-40, ja no hi haurà esculls per acordar els pressupostos amb els socialistes.

  • 12:30

    Més de 400 persones es manifesten a Girona per defensar un sistema educatiu i sanitari "públic i de qualitat"

     

    Més de 400 persones s'han manifestat aquest dijous al matí pels carrers de Girona en una protesta conjunta entre personal sanitari, mestres i docents. L'objectiu era defensar un sistema educatiu i sanitari "públic i de qualitat". La protesta ha sortit del davant de la Delegació del Govern a Girona i ha passat per Jaume I, plaça de la independència, el carrer de Santa Clara i ha tornat a la seu de la Generalitat, on s'han fet els parlaments.

  • 12:11

    Els lletrats de l'administració de justícia es concentren a la porta de la Ciutat de la Justícia de Barcelona

     

    Després de dues aturades el novembre i desembre passats, els lletrats han decidit anar a la vaga indefinida per denunciar que el Ministeri de Justícia no ha mogut fitxa per atendre les seves reivindicacions, entre les quals hi ha que progressivament han assumit més càrrega de feina, però no han millorat les condicions salarials i volen que s'equipari amb la de jutges i fiscals.

  • 12:03

    SENTÈNCIA VÍCTIMA PAMPLONA | Dos anys de presó per a l'home que va difondre dades privades i la imatge de la víctima de l'agressió sexual en grup a una noia a Pamplona.

    És la sentència que reflecteix l'acord arribat en la vista després de reconèixer els fets. L'ingrés a la presó està suspès. Aquesta sentència, de novembre, no era ferm perquè faltava per determinar si el fòrum en el qual va difondre els missatges havia de considerar-se responsable civil subsidiari. Finalment, s'ha resolt que sí i ha de respondre subsidiàriament dels 20.000 euros d'indemnització a la víctima. 

  • 11:53

    Els Mossos desmantellen una partida il·legal de pòquer a Cambrils i intervenen prop de 29.000 euros en fitxes

     

  • 11:35

    L'Advocacia de l'Estat demana al Suprem que rebaixi les inhabilitacions dels condemnats del Procés

     

    L'Advocacia de l'Estat ha presentat aquest dimarts l'escrit on demana rebaixar a prop de la meitat les penes d'inhabilitació als condemnats pel procés en aplicació de la reforma del Codi Penal que deroga la sedició i reformula la malversació i els desordres públics agreujats.

     

    L'escrit reclama que la inhabilitació quedi fixada en 7 anys per a Oriol Junqueras (està condemnat a 13 anys), 6 anys i 9 mesos per a Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa (12 anys), 6 anys i tres mesos per a Joaquim Forn i Josep Rull (10 anys i sis mesos), 6 anys per a Carme Forcadell (11 anys i 6 mesos), i 4 anys per a Jordi Sánchez i Jordi Cuixart (9 anys).

  • 11:19

    VAGA METGES | Els Mossos d'Esquadra xifra en unes 3.000 persones les participants en la manifestació

     

    Els Mossos d'Esquadra han calculat que a la manifestació de metges de Barcelona hi ha uns 3.000 manifestants. A la jornada d'ahir va haver-hi uns 9.300. Els protestants s'han concentrat avui a les 10 hores a la plaça Sant Jaume i tenen previst emprendre una marxa que finalitzarà el seu recorregut davant del Parlament.

  • 11:16

    Els Mossos incrementen la vigilància a les esglésies després de l'atac a Algesires

     

     

    Els Mossos d'Esquadra han reforçat la vigilància als centres de culte després de l'atac a dues esglésies d'Algesires ahir al vespre. Com marca el protocol en aquests casos, s'han incrementat les patrulles de seguretat ciutadana al voltant, sobretot, de les esglésies catòliques. També es farà presència estàtica d'unitats antiavalots i ordre públic, Brimo i ARRO, en els centres religiosos més importants. El conseller d'Interior recorda que Catalunya es troba en el nivell 4 d'alerta terrorista i que aquest reforç de la seguretat és la resposta que es dona en aquests casos, però que en cap cas hi ha alarma.

  • 10:48

    Falsa alarma en un hotel de Barcelona per l'amenaça d'un client que deia que portava dues bombones de gas

     

     

    La falsa amenaça hauria tingut lloc de matinada a l'hotel Hilton i l'hauria protagonitzat un home mitjançant una trucada a recepció afirmant que tenia dues bombes. Els Mossos han activat diferents unitats i s'han desplaçat fins al lloc patrulles de seguretat ciutadana i s'han activat també serveis de Tedax i Arro. El SEM ha atès l'home i l'ha traslladat a un centre hospitalari.

  • 10:29

    Manifestants convocats per USTEC ocupen el Consorci d'Educació a Barcelona en el segon dia de protestes

     

    Després d'una jornada de vaga ahir dimecres que el sindicat USTEC ha qualificat d'"èxit", els mestres i professors han tornat a sortir avui al carrer per protestar contra les retallades en el sector i demanar més recursos, uns "pressupostos suficients per avançar cap al 6% d'inversió, fer efectiva la immersió i negociar un calendari racional". I també demanen un pacte d'estabilitat. Avui han ocupat la seu del Consorci d'Educació a Barcelona.

  • 10:05

    Metges de Catalunya situa el seguiment de la vaga en el 70% dels facultatius en el torn de matí

     

    Després de la manifestació d'aquest dimecres, que va congregar 9.300 facultatius, els protestants s'han concentrat avui a les 10 hores a la plaça Sant Jaume i tenen previst emprendre una marxa que finalitzarà el seu recorregut davant del Parlament, on faran una acció simbòlica amb les bates blanques per denunciar l'abandonament de la professió per part de molts facultatius per les males condicions laborals i professionals. 

  • 9:20

    EPA | Catalunya va tancar el 2022 amb un lleuger repunt de la taxa d'atur al 9,91 % i 21.900 aturats més que el trimestre anterior. 

     


    L'ocupació cau en 40.900 persones amb relació a l'estiu, però bat un rècord en aquest trimestre des del 2007. Catalunya ha superat el rècord d'ocupació en un quart trimestre des del 2007 amb 3,51 milions d'ocupats, segons l'Enquesta de Població Activa (EPA) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

  • 9:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | Alícia Romero confirma que el PSC votarà en contra de l'esmena d'ERC sobre el Quart Cinturó: "Està molt allunyada del que nosaltres volem".

  • 8:15

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 26 de gener d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:10

    VAGA SANITÀRIA I EDUCACIÓ | Segon dia de vagues a Catalunya, després que els sindicats convocants hagin qualificat d'èxit les mobilitzacions

     

    Tant el sindicat de Metges de Catalunya com els de l'ensenyament es mostren satisfets amb les protestes, malgrat que el govern rebaixa les xifres de seguiment.

  • 8:10

    Bon dia, Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimecres 25 de gener de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.