Obstacles per trobar un habitatge: una problemàtica en augment
- Dos de cada tres persones de l'àrea metropolitana de Barcelona veuen difícil trobar un habitatge
- La gentrificació ha convertit diferents poblacions de l'àrea metropolitana en una metròpoli
- EN DIRECTE | Segueix minut a minut l'actualitat d'aquest dilluns a Catalunya
L'increment dels preus dels habitatges i la caiguda de l'oferta fa que trobar un pis o una casa que s'adeqüi a les nostres circumstàncies i necessitats es torni problemàtic. Aquesta és la percepció de gairebé dos de cada tres persones de l'àrea metropolitana de Barcelona, una percepció que s'ha disparat en els últims sis anys.
I és que mentre que el 2017 la xifra a l'àrea metropolitana de Barcelona era del 50%, avui en dia és del 64,3%. A més, la gentrificació s'ha estés a zones que abans no patien aquest problema, convertint diferents poblacions de l'àrea metropolitana en una metròpoli. Això incideix principalment a Sabadell, Terrassa o el Maresme.
Xarxa de centenars de barris
L'enquesta de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona mostra que aquest increment és menor a Barcelona, però perquè l'any 2017 la xifra ja era elevada amb un 62,6% i ha passat al 66%. Tot i això, la dificultat de trobar habitatge assequible s'ha estès a tota l'àrea, instal·lant-se en zones com Sabadell, Terrassa o el Maresme, sent aquest últim el que ha experimentat un increment més gran.
Si fa cinc anys la ciutat de Barcelona era la més afectada, ara ja passa a tota l'àrea metropolitana. Ricard Gomà, director de l'IERMB, assegura que l'increment de lloguer i disminució de la propietat fa més vulnerables a la gentrificació a determinats barris. L'estudi també mostra que les diferents poblacions de l'Àrea Metropolitana s'està convertint en una metròpoli en què la meitat de la població es desplaça a un altre municipi dia a dia per treballar. Llavors la metròpoli apareix com una xarxa de centenars de barris.
Canviar de residència per motius econòmics
Una de cada quatre persones que ha canviat de residència en els darrers 5 anys ho ha fet per motius econòmics. Sergio Porcel, investigador de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, afirma que l'accessibilitat s'està convertint en "un problema de primer ordre", el que està motivant els canvis residencials.
Cada cop més població percep aquesta dificultat, però no vol dir que ho acabi trobant. Això sí, un 30% dels enquestats creuen que potser hauran de canviar d'habitatge en els pròxims 5 anys.