Enlaces accesibilidad
Benestar emocional

Saps identificar una persona narcisista?

  • La psicòloga Sílvia Congost apunta que un 20% de la població pateix el trastorn de personalitat narcisista
  • Les emocions corrosives, com l’odi, l’enveja, la ràbia o la culpa, són desencadenants de relacions tòxiques

Tens tot el contingut de Mapes mentals’, programa presentat per Ana Boadas, a RTVE Play Catalunya

<span class="hddn"></span>

Per
Mapes mentals - Sílvia Congost i els narcisismes

La paraula narcisisme o narcisista prové del mite grec de Narcís, un adolescent molt atractiu que s’estimava tant a si mateix, que en veure reflectida la seva pròpia imatge a l’aigua, es va ofegar quan intentava fer-li un petó.

I així és com són les persones narcisistes: cregudes, egocèntriques, vanitoses i amb una excessiva admiració i afirmació per part dels altres. “Sempre creuen que estan per sobre dels altres i són capaços d’abusar dels altres pels seus propis beneficis”, explica la psicòloga Sílvia Congost en el capítol de ‘Mapes mentals’ dedicat a les relacions tòxiques.

Segons apunten els experts en psicologia, la persona narcisista —sigui per trastorn mental patològic o amb trets típics d’aquesta personalitat— és el prototip que sol establir relacions tòxiques amb les seves “víctimes”, que també responen a un perfil concret de persona bondadosa i dèbil.

El catedràtic en psicobiologia i neurocientífic Ignacio Morgado exposa que les persones tòxiques “poden ser qualsevol perquè n’esdevenim quan estem dominats per les emocions corrosives, com l’odi, l’enveja, la ràbia o la culpa”.

Les persones vanitoses estan malferides per circumstàncies que han viscut de petits.

Les causes del narcisisme cal buscar-les, normalment, en la infància. “Són persones malferides per culpa de circumstàncies que han viscut quan són petits”, assegura Sílvia Congost. Experiències com l’abús físic o sexual, la sobreprotecció o la manca d’afecte, marquen el camí d’una persona adulta amb capacitats destructives cap a les persones del seu voltant.

Després d’anys d’experiència en les relacions de dependència emocional tant en consulta com a través de la seva pròpia vivència, Sílvia Congost ha establert una classificació dels tipus de narcisismes al seu llibre Personas tóxicas (Zenith).

Quins tipus de narcisismes existeixen?

  • El fantasma: És un dels perfils més habituals. Les persones narcisistes tendeixen l'ostentació: creuen que tot el que fan i el que tenen és molt millor que el de la resta. S’encarreguen d’envoltar-se de persones que no li puguin fer ombra ni menystenir.
  • El passivoagressiu encobert: És el perfil més complex i perillós. Amb aquest tipus de narcisista, un pot començar a sentir de forma molt subtil que, independentment del que es faci, mai és suficient per a aquella persona. Són experts en dominar i apagar l’autoestima de l’altre.
  • L'abusador econòmic: Aquest tipus és més comú del que es pensa i sol estar amagat en relacions familiars ‘perfectes’. L’abús de confiança acaba derivant en estafes econòmiques o estratègies que poden acabar amb la ruïna de la seva víctima.