La història del turbant: Dels reis d'Egipte a la moda d'avui
- Els turbants són una de les peces de roba més usades de la història en països com l’Orient Mitjà, l’Àfrica o l’Índia
- L’artista visual, Andrea Vientec, crea peces i tocats atemporals com si fossin escultures
- Pots trobar a RTVE Play Catalunya tots els continguts de 'Fet a mà', programa presentat per Juan Avellaneda
Des de l’antiguitat, els humans han fet servir pells i teles per tapar-se el cap, tant per protecció, com per símbol de poder i estatus. Per a moltes civilitzacions, els turbants i aquests tipus d'elements simbolitzaven bellesa, noblesa i saviesa.
Els orígens d’aquesta indumentària es remunten a l’Orient Mitjà, l’Àfrica i l’Índia, però s’han trobat esbossos de l’antic Egipte on es veu la mateixa Cleòpatra amb el que sembla una còfia. Actualment, és usat per milers de dones a tot el món, però cal destacar que en cultures antigues com els otomans i els perses era una peça predominantment masculina.
Una mateixa peça de roba amb usos diferents
A la cultura islàmica s’associa, tant a una cosa pràctica com la protecció del cap del sol i la sorra del desert com a un element d’espiritualitat. Antigament, portar-ne era motiu d’orgull i el no tenir-ne era considerat humiliant. A l'Índia indica casta i la procedència de la persona i és especialment usat per la cultura sikh en la qual els homes han de portar un turbant per cobrir el seu cabell enrotllat sense tallar. Al Moviment Rastafari, a part de servir per tapar les rastes dels seus seguidors, existeix la creença que, portar-lo, facilita la meditació.
Una dissenyadora que es mou entre l’art i la funcionalitat
La dissenyadora Andrea Viêntëc va fundar la marca que porta el seu nom l'any 2011, com un projecte on combinar la seva formació artística amb la passió per la moda atemporal. Destaca per portar els materials al límit, sovint de maneres poc convencionals. El dissenyador i presentador de Fet a mà, Juan Avellaneda, visita el seu atelier a Barcelona amb la voluntat de confeccionar el seu propi turbant.
“M’agrada fer peces convencionals pel dia a dia“
Ha creat moltes peces i vestuari per a teatres, anuncis publicitaris i curtmetratges. “M’agrada fer peces convencionals pel dia a dia, però m’ho passo molt bé quan t’ho has de posar per un esdeveniment”, explica Viêntëc.
Els seus turbants i altres experiments s'han presentat a publicacions del prestigi com Vogue i Glamour i s'han exposat a sales de tot Barcelona. Descobreix més sobre aquesta artesania al capítol ‘La confiança’ a RTVE Play Catalunya.