El transport públic diu adeu a la mascareta obligatòria
- El Consell de Ministres aprova la fi de la mascareta al transport públic
- Encara s’haurà de portar a centres sanitaris, sociosanitaris i farmàcies
- EN DIRECTE | Segueix minut a minut l'actualitat d'aquest dimarts 7 de febrer
Portar la mascareta al transport públic ja no és obligatori. La mesura, que va entrar en vigor fa gairebé tres anys, s'ha retirat tot just aquest dimecres després que ahir el Consell de Ministres ho aprovés. Aquesta novetat era molt esperada per usuaris de metro i bus i també per treballadors, que veien que ja poca gent feia servir la mascareta i alguns la consideraven innecessària.
Ara bé, aquests primers dies encara hi ha usuaris del transport públic que reconeixen que se senten més còmodes amb la mascareta, especialment "quan hi ha aglomeracions". La ministra de Sanitat, Carolina Darias, anunciava la retirada de la mesura la setmana passada.
On seguirà sent obligatòria la mascareta?
Així i tot, la mascareta caldrà portar-la encara en alguns llocs, com a les farmàcies i centres sanitaris. Això engloba clíniques d’estètica, dentals, de fisioteràpia, etc. Als centres sociosanitaris, com residències, continuarà sent obligatori l’ús pels treballadors i visitants que entrin en contacte directe amb els residents.
Gairebé 3 anys amb mascareta
La mesura arriba després de gairebé 3 anys amb la mascareta obligatòria a tot el transport públic: tren, metro, autobús, avions, etc. L’obligatorietat de la mascareta al transport es va aplicar el 4 de maig de 2020, en ple estat d’alarma.
Tot i això, des que es va eliminar l’ús obligatori de les mascaretes a l'interior fa gairebé un any, s’havia relaxat també el seu ús al transport. Sense mascaretes a les escoles, llocs de treball ni a l'exterior, l'ús de les mascaretes al transport s'havia convertit en residual. Els usuaris habituals del tren, metro i, sobretot, autobús, es queixaven d'una normativa que, a aquestes alçades de la pandèmia, estava quedant obsoleta. L'eliminació de l'obligatorietat arriba, en part, per la pressió dels mateixos usuaris del transport i dels treballadors del sector. La Confederación Española de Transporte en Autobús (Confebús) celebra la mesura i destaca que es reconegui l'autobús com un espai segur.