Enlaces accesibilidad
Fotografia

Martí Andiñach, el fotògraf que ha recuperat una tècnica de 1850

  • L'estudi de Martí Andiñach ofereix una experiència única de fotografia d'època als seus clients
  • L'actor Alain Hernández rep la millor foto de la seva vida gràcies al fotògraf
  • Pots trobar a RTVE Play Catalunya tots els continguts de 'Fet a mà', programa presentat per Juan Avellaneda

Per
Fet a mà - El retorn

El fotògraf Martí Andiñach ha decidit dedicar-se professionalment a la fotografia i ha recuperat una tècnica de l'any 1850: el col·lodió humit. Després d'investigar i estudiar aquest procediment a través d'Internet, el retratista va trigar un any a reunir tot el material necessari i va obrir el seu primer local al Raval, després a Gràcia i ara al barri Gòtic de Barcelona.

Juan Avellaneda, dissenyador i presentador de ‘Fet a mà’, ha fet un viatge al passat per conèixer de primera mà en què consisteix aquest mètode ancestral. Martí Andiñac té com a missió recuperar la figura del retratista en un món digital en el qual aquest tipus d'instantània ha passat a ser només un record. Per això, ofereix als seus clients una experiència única en la qual no només surten amb el seu retrat d'època, sinó que també coneixen tota la tècnica i el procés que utilitza gràcies a les seves explicacions.

A Espanya, actualment, només hi ha dues persones més que tenen un estudi que fa servir aquesta disciplina. Una a Madrid i una altra a Granada. Martí, però, es diferencia i destaca en el mercat per la seva dedicació a preservar aquest procés antic i oferir una experiència exclusiva i immersiva als seus clients.

Més que una passió

La fotografia sempre ha estat una part important de la vida d'aquest artista. Des del seu pare, que era dissenyador gràfic i li va ensenyar a fer servir una càmera analògica, fins al seu germà, que estudiava cinema. A ell mateix, li agradava el dibuix i les belles arts, però va decidir dedicar-se a la fotografia de manera gradual. Després de fer Batxillerat Artístic i una època on va estar perdut, va decidir aprendre més sobre la imatge i es va matricular a l'IEFC (Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya). Allà va descobrir que li agradava la fotografia d'època. No li agradava la quantitat excessiva de fotos que produïa la càmera digital, així que va anar comprant càmeres que disparaven menys però de més qualitat.

El fotògraf Martí Andiñac mostra la fotografia al model Alain Hernández

El fotògraf Martí Andiñac mostra la fotografia al model Alain Hernández

Finalment, es va comprar una càmera de plaques que li va permetre experimentar amb la tècnica del segle XIX. Aquest aparell el va ajudar a superar la seva timidesa, ja que a diferència de les altres, t’obliga a estar al costat i no rere la màquina de retratar utilitzant-la d'escut. “Les persones reaccionen diferent quan veuen aquesta càmera antiga”, explica a ‘Fet a mà’. Això li permet tenir una altra actitud en el moment de fer el retrat i connectar amb les persones d’una manera més autèntica.

És la millor foto que m’han fet a la vida

L’actor Alain Hernández ha visitat el seu estudi al capítol 'Fet a mà' ‘El retorn’ i, juntament amb Juan Avellaneda, li han fet una fotografia que ell mateix ha definit com “la millor foto que m’han fet a la vida”. Descobreix com ha quedat l'obra a RTVE Play Catalunya.