Enlaces accesibilidad
Documental

Marta Espar i Maiol Virgili presenten 'Bailar la locura'

  • Descobrim la història de sis dones que indaguen en els límits entre la bogeria i el seny per crear una coreografia
  • La directora i el realitzador expliquen que narra el procés creatiu, però especialment fa un "viatge emocional"

Per
Cafè d'idees - Marta Espar i Maiol Virgili presenten 'Bailar la locura'

Marta Espar i Maiol Virgili ens presenten el documental Bailar la locura. Els autors de l'obra ens parlen de la història on sis dones indaguen en els límits entre la bogeria i el seny per crear una coreografia de dansa contemporània.

És la història de tres ballarines que volen fer una peça sobre on és el límit entre la "normalitat i la bogeria" i demanen a tres noies amb diagnòstic psiquiàtric que les ajudin en aquest procés creatiu. El projecte arranca quan les artistes guanyen una beca, i posteriorment coneixen a les altres tres noies, com han detallat els entrevistats una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga.

"Retrata el procés de creació, en aquest límit temporal. Però sobretot és un viatge emocional d'aquestes sis dones", on es parla de diversos aspectes relacionats amb la salut mental, segons ha explicat la directora. "Però també parla d'amistat, de soledat, d'amor...", afegeix al respecte.

Espar també ha explicat que fa 20 anys que entrevista a problemes amb salut mental, ha entrevistat molts psiquiàtric i psicòlegs, i té formació en psicologia, i això és "com el resultat de tots aquests anys". Per això, ara ha volgut fer una cosa lluny de xifres i experts, i que parlessin les protagonistes. "El Maiol em va ajudar molt. Vem entendre molt bé els dos el que voliem explicar, i la seva camera es molt lluminosa", celebra.

Per aconseguir que el documental transmeti veritat, s'ha utilitzat "molt respecte, molta sinceritat i creant un espai on tothom se senti còmode". "Ens apropàvem molt a elles.  Elles t'acceptaven i decidien que podien parlar de coses amb molta profunditat, havent-hi una càmera. Per això estem molt agraïts", diu el realitzador sobre el procés creatiu, on han volgut transmetre tot el procés "des de dins". El responsable també ha explicat que el procés va ser molt emotiu, ja que volien que fos "de veritat".

Bailar la locura es pot veure des dels darrers cinc dimecres a la sala gran del Cinema Girona de Barcelona. "Ha estat una sorpresa. Cada dimecres és una il·lusió. Veus gent de tota mena que després et venen a parlar", ha celebrat la directora.

Esborrar les línies

La directora explica que el documental reflecteix la "transformació emocional" de les ballarines, que parteixen de plantejar el límit entre la normalitat i la bogeria: "Planteja aquest joc d'entrar i sortir, i saber on ets com a públic". Virgili afegeix que han volgut "esborrar les línies" entre les tres ballarines i les tres noies diagnosticades amb problemes de salut mental. "Tenen diagnòstic psiquiàtric, però s'han treballat molt. Són noies molt fortes que es coneixen molt a elles mateixes. Penses que seran les més vulnerables i acaben sent les més fortes", insisteix el realitzador.

Sobre la motivació del projecte, Espar detalla que volien parlar de salut mental d'una altra manera, mostrant persones des d'un punt de vista "molt més polièdric". "Volíem explicar que són molt més que els seus problemes. El fil conductor de la dansa li dona una veracitat i una atracció, que és el que fa que funcioni", defensa.