Descobreix com tenir plantes que es reguen només un cop l'any
- Joan Català, creador de la marca Omotesando Plants, ens explica els passos a seguir per crear una kokedama i un jardí dins un bol
- La Kokedama és una tècnica que permet mantenir la humitat de la planta durant mesos substituint el test per un embolcall de molsa
- Pots trobar a RTVE Play Catalunya tots els continguts de 'Fet a mà', programa presentat per Juan Avellaneda
A principis de 2018, el santcugatenc Joan Català va descobrir les kokedamas i els jardins dins d'un bol en viatge familiar al Japó. Encantat amb els resultats i filosofia que hi havia darrere aquest sistema va aprendre’n a fer per, uns mesos després, crear Omotesando Plants. Juan Avellaneda, dissenyador i presentador de 'Fet a mà', visita el seu taller per conèixer de primera mà la solució a un dels seus maldecaps: la supervivència de les plantes del seu estudi.
Aquesta empresa, situada al Mercantic de Sant Cugat del Vallès, neix amb la idea de permetre a tothom tenir un tros de naturalesa a casa seva i és l'únic lloc on es poden trobar plantes d'aquest tipus. A part de les clàssiques kokedamas, en Joan s’ha especialitzat amb altres tècniques com la de les “roses eternes”, flors que han passat per un procés mitjançant el qual la seva saba i aigua es reemplacen per un líquid preservant i que poden durar anys fresques sense necessitat d’aigua. També crea “jardins en un bol”, una variació amb la qual es posa una planta dins un recipient de vidre tancat.
Una de les virtuts més sorprenents d’aquesta metodologia és que es crea un ecosistema circular que reaprofita l’aigua que s’evapora de la planta, que torna a caure a la molsa, fent que només s’hagi de regar un cop l’any. Som conscients que aquest era el tipus de detall que necessitàveu saber per caure rendits als peus d'aquesta planta, que més que un vegetal podria ser una escultura.
Com es fa un jardí en un bol?
Fer-ne un jardí en un bol és senzill i requereix pocs materials: la planta que més t’agradi (poden ser dues que siguin complementàries, com un ficus i una fitònia), pedra volcànica, pedra decorativa, carbó actiu, substrat mineral i un bol de vidre amb tapa. Aquests són els passos a seguir:
- Trieu una planta de creixement lent o de poc desenvolupament. Algunes de les plantes més comunes són: orquídies, bonsais, cintes, heures petites, còleus, falgueres i crasses.
Afegiu d’un a dos centímetres de pedra decorativa a la base del bol, repartint-la pels costats. Un cop hi hagi un llit homogeni afegiu la pedra volcànica per sobre. Amb això ens assegurarem que les arrels mai estiguin en contacte directe amb l’aigua i es podreixin. Acabeu posant un grapat de carbó actiu per sobre per ajudar al filtratge.
- Quan la base estigui preparada acabareu d’emplenar el bol amb substrat mineral, deixant un solc al mig per poder-hi encabir la planta.
Traieu la planta del test, vigilant que no es trenquin les arrels, i trasplanteu-la a l'espai que heu deixat. Si és necessari afegiu més substrat per tapar-ne tota la superfície.
- Finalment, afegiu la molsa fins que tota la superfície quedi tapada. Recordeu que la podeu tallar per adaptar-la a la forma que necessiteu.
- Llestos! Només cal que tapeu el bol i el poseu on gaudeixi de llum indirecta. Cal destacar que, en ser un espai tancat, l’aigua que s’evapora de la planta es condensa i torna a caure de nou sobre la molsa creant un cicle tancat. Gràcies a això només cal regar-los un cop l’any!
Si vols conèixer més sobre l’artista Joan Català i el seu procés creatiu, no et perdis a 'Fet a mà' de RTVE Play Catalunya.