Enlaces accesibilidad
Igualtat salarial

Les dones cobren el 80% del sou d'un home per la mateixa feina

Per
La desigualtat salarial es concentra en els sous més baixos
La desigualtat salarial es concentra en els sous més baixos

Amb motiu del Dia Europeu de la Igualtat Salarial, la Generalitat ha tornat a posar sobre la taula les diferències de sou entre les dones i els homes per una mateixa feina. I tot i que la bretxa salarial de gènere va caure per sisè any a Catalunya el 2020, segueix en el 19,7%, un 0,9% menys que el 2019. A la pràctica, l'informe de l'Observatori del Treball i Model Productiu del Departament d'Empresa i Treball revela que de mitjana els homes van cobrar 5.907 euros més.

Malgrat la bona evolució d'aquest indicador en els últims anys, que des de 2014 ha baixat en 6,4 punts percentuals, de la conselleria subratlla que "una bretxa del 19,7% suposa que les dones cobren el 80,3% del salari dels homes; a efectes pràctics, és com si a mitjans d'octubre les dones deixessin de cobrar".

La bretxa salarial a Catalunya se situa per sota del 20% | CLIMENT SABATER

Es redueix durant la pandèmia

El descens s'explica, entre altres, per l'increment del Salari Mínim Interprofessional que va passar a ser de 950 euros i que va beneficiar especialment a les dones. També la destrucció d'ocupació registrada durant l'any de la pandèmia va fer augmentar els guanys mitjans també més entre el col·lectiu femení.

I és que la diferència salarial més gran la trobem en els sous més baixos, en els contractes a temps parcial, majoritàriament ocupats per dones, i entre els majors de 65 anys. També hi ha gran distància entre el sector públic, amb una bretxa del 10%, i el privat, que es dispara al 25%, sobretot en els àmbits de la restauració i les vendes.

A Espanya en els últims anys la diferència de sou entre homes i dones també s'ha reduït 5 punts fins a situar-se el 2020 en el 18,7%. Segons el ministeri d'Igualtat, la remuneració mitjana de les dones era de 22.000 euros anuals mentre els homes superava els 27.000.